Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα Ιαματικά Λουτρά και την ΟΧΕ Κόνιτσας
Στην ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ενημέρωσε το Σώμα για τα Ιαματικά Λουτρά και την ΟΧΕ Κόνιτσας. Τα βασικά σημεία της ομιλίας του είναι τα εξής:
Η αποκατάσταση και λειτουργία των Ιαματικών λουτρών της Κόνιτσας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι η αξιοποίηση ενός φυσικού πλούτου, μέσω του οποίου μπορεί να αναγεννηθεί μια ακριτική και φθίνουσα πληθυσμιακή περιοχή της Ηπείρου.
Μαζί με τα αυτά του Χανόπουλου Άρτας και της Πρέβεζας, που επίσης αναβαθμίστηκαν με τα έργα που υλοποιήσαμε ως Περιφέρεια συνθέτουν ένα δίκτυο ιαματικών πηγών, που αποτελεί πλουτοπαραγωγική «πηγή» για την Ήπειρο, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο.
Τα ιαματικά λουτρά σε Αμάραντο- Καβάσιλα, όπως προανέφερα αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο για αυτό και τα εντάξαμε στην Ο.Χ.Ε. που εντάχθηκε στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ. Πρέπει να σημειώσω ότι και τα δύο ιαματικά λουτρά δεν είχαν ουδέποτε άδεια λειτουργίας, την οποία και εκδώσαμε μετά από συντονισμένες ενέργειες.
Ξεκινήσαμε με χρηματοδότηση από το Interreg Ελλάδα- Αλβανία και ήδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο. Αν δεν υπήρχαν οι επιπλέον εργασίες που προέκυψαν σε Αμάραντο και Καβάσιλα σήμερα θα είχαν ολοκληρωθεί και τα δύο Λουτρά. Για τον Αμάραντο εκτιμάται ότι το κόστος θα ανέλθει περί το 1,39 εκ. ευρώ και για τα Καβάσιλα στο 1,803 εκ. ευρώ.
Το ιαματικό δυναμικό της περιοχής είναι όμως ανεξάντλητο. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν τα παλιά λουτρά της Πυξαριάς.
Το καλοκαίρι διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πηγές και σε διάφορα σημεία, στα οποία έκαναν λασπόλουτρο επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης στο δρόμο από γέφυρα Σκορδίλη- Καβάσιλα υπάρχουν δύο σπήλαια εντός των οποίων σχηματίζονται λιμνούλες με ιαματικά νερά. Όλα αυτά, μαζί με τη βελτίωση των παλιών εγκαταστάσεων των Ιαματικών στον Αμάραντο στοχεύουμε να τα αξιοποιήσουμε.
Βελτιώνουμε επίσης την οδική πρόσβαση προς τον Αμάραντο, με την απόσταση από την Εθνική Οδό Κόνιτσα- Κοζάνη να είναι 21 χλμ και για Καβάσιλα 7 χλμ.
Το ερχόμενο καλοκαίρι τα ιαματικά λουτρά τόσο στον Αμάραντο, όσο και στα Καβάσιλα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία. Το πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Δήμο Κόνιτσας. Ενδεχομένως να γίνει μέσω κοινοπραξίας και αφού προηγουμένως εξασφαλίσουμε την άδεια του αρμόδιου Υπουργείου.
Δεν τελειώνουμε όμως με την ολοκλήρωση των ιαματικών λουτρών. Έχουμε ένα ευρύτερο σχεδιασμό που περιλαμβάνεται στην ΟΧΕ η οποία καλύπτει την ευρύτερη περιοχή Μαστοροχωρίων. Συγκεκριμένα έχουμε προβλέψει ώστε στον τομέα των Ιδιωτικών Επενδύσεων να υπάρχει αυξημένο ποσοστό επιδότησης για δημιουργία νέων επιχειρήσεων όπως τουριστικά καταλύματα με την αναπαλαίωση- ανακατασκευή υπαρχόντων κτιρίων.
Παράλληλα προγραμματίζεται και η υλοποίηση ενός προγράμματος προκειμένου να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών να αλλάξουν κουφώματα και στέγες που σήμερα είναι κατασκευασμένες από λαμαρίνες. Οι ίδιες προβλέψεις ισχύουν και τις άλλες δύο περιοχές που περιλαμβάνονται στην Ο.Χ.Ε., του Σουλίου και των Τζουμέρκων.
Για να κλείσω: Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά και δύσκολα βήματα. Δεν σταματάμε όμως, συνεχίζουμε ώστε οι ιαματικές πηγές της Κόνιτσας να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους και να γίνουν προορισμός για ιαματικό και όχι μόνο τουρισμό σε πανελλαδικό επίπεδο.