Πρόγραμμα 100 εκατ ευρώ για τις Ενεργοβόρες Επιχειρήσεις. Μένουν εκτός Αγρότες Πτηνοτρόφοι Συσκευαστήρια!

Επιδοτήσεις για μπαταρίες μόνο για τις βιομηχανίες!

Μια ακόμη κυβερνητική επιλογή στήριξης σε λίγους

Η φάμπρικα της κυβέρνησης να επιδοτεί με εκατομμύρια ευρώ μόνο λίγους και συγκεκριμένους, συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, ένα πρόγραμμα των 160 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά στις αρχές του 2022 από τον τότε υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, ο οποίος είχε αναφερθεί σε ένα πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης, τροποποιήθηκε, αλλά και πάλι η κυβέρνηση άφησε εκτός τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, για να στηρίξει τους βιομηχάνους.

Το πρόγραμμα αντί για φωτοβολταϊκά στη στέγη μετατράπηκε για να χρησιμοποιηθεί μόνο για την επιδότηση μπαταριών, οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε να στηριχθεί η ενεργειακή μετάβαση. Πιο συγκεκριμένα στον επανασχεδιασμό του προγράμματος κεντρική ιδέα είναι οι μονάδες αποθήκευσης που θα εγκαθίστανται σε επιχειρήσεις να “τραβούν” ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο π.χ. το μεσημέρι, όταν η παραγωγή των ηλιακών συστημάτων είναι μεγάλη και οι τιμές χαμηλές προκειμένου να τη χρησιμοποιούν το βράδυ.

Τελικά, το πρόγραμμα επιδότησης ανακοινώθηκε πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί για την μείωση του ενεργειακού κόστους την εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ενεργοβόρες βιομηχανίες. Το πρόγραμμα σύμφωνα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι μπαταρίες θα δώσουν τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να αποθηκεύουν ενέργεια τις ώρες που οι τιμές ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά είναι χαμηλές για να την χρησιμοποιήσουν τις βραδινές ώρες που οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κόστος ρεύματος.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η πλευρά της ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) αναμένεται να θέσει όλα τα ζητήματα που συνδέονται με το ενεργειακό κόστος, από το ΕΤΜΕΑΡ και την αντιστάθμιση μέχρι την απόκριση ζήτησης και τα PPAs (Power Purchase Agreement) δηλαδή τη διμερή σύμβαση προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με αίτημα σε ότι αφορά τα PPAs να μην περνάει η ενέργεια των διμερών συμβάσεων μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Όμως τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, όπως τα πτηνοτροφεία, τα συσκευαστήρια κ.λ.π., που είναι ενεργοβόρα και που οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια εξαφανίζουν τα συμπιεσμένα έτσι κι αλλιώς κέρδη.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιεύματα τον Αύγουστο του 2024, ανέφεραν πως ενώ το πρόγραμμα με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς προέβλεπε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στις στέγες των επιχειρήσεων με ή χωρίς μπαταρία, σύμφωνα με πληροφορίες πλέον κρίνεται σκόπιμο το πρόγραμμα να αφορά αποκλειστικά συστήματα με μπαταρίες. Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο επίκεντρο βρέθηκε αυτό το ζήτημα, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν θα δημιουργείται πρόβλημα λόγω της υπερπροσφοράς ενέργειας.

Υπενθυμίζεται, πως με βάση τον αρχικό οδηγό του προγράμματος το ποσοστό επιδότησης για τα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των επιχειρήσεων θα ανερχόταν έως 20% και για μπαταρίες έως 40%, ενώ για να μπορούσε να ενταχθεί κάποια επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχει διενεργηθεί ενεργειακός έλεγχος τόσο πριν όσο και μετά την παρέμβαση.

Ανατροπή υπέρ βιομηχάνων
Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα των 160 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί και το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφορούσε στη χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας, με στόχο τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Μάλιστα σε δημοσίευμα του Οικονομικού Ταxυδρόμου προ διμήνου, ανέφερε πως η κατανομή των επιδοτήσεων έχει «κλειδώσει» ως εξής: 60 εκατ. για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, 60 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 40 εκατ. για την επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων.

Τελικά, τα 160 εκατομμύρια, έγιναν 100 και κατευθύνονται μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Για μια ακόμη φορά η σημερινή κυβέρνηση, δείχνει πως δεν την ενδιαφέρουν, ούτε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτε οι παραγωγικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα.