Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά τμήματα για τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Ψηφοφορία για τον Α’ γύρο την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024
Που θα μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι στην Άρτα

Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα, όπου θα μπορούν να ψηφίσουν την Κυριακή τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Καθώς τα προγνωστικά παραπέμπουν σε μαζική προσέλευση κόσμου στα περίπου 950 εκλογικά τμήματα θα υπάρχει ένα tablet, μέσω του οποίου θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων και στο τέλος η καταμέτρηση των ψήφων.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, εκτός και αν λόγω της μαζικής προσέλευσης κριθεί αναγκαία η παράταση της εκλογικής διαδικασίας- κάτι που είχε γίνει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το φθινόπωρο του 2021.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και οι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι 16 ετών και πάνω. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι αν δεν είναι μέλη, μπορούν να εγγραφούν στους καταλόγους ως μέλη ή φίλοι και να ψηφίσουν καταβάλλοντας το ποσό των 3 ευρώ. Πρέπει να έχουν μαζί τους αποδεικτικά έγγραφα για την ταυτοποίηση (πχ αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης).

Τα τμήματα της Άρτας
Οι Εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους, στις 6 και 13 Οκτωβρίου 2024. Τα εκλογικά τμήματα της Π.Ε. Άρτας συγκροτήθηκαν ως εξής:
-Πόλη της Άρτας 3 Εκλογικά τμήματα στο 2ο Δημοτικό σχολείο Άρτας (Ρολόι)
-Ανέζα (ΚΕΠ Ανέζας)
-Κομπότι (Παλιό Δημαρχείο)
-Βουργαρέλι (Δημαρχείο)
-Καλεντίνη Άρτας (Δημαρχείο)
-Καμπή Άρτας (Κοινοτικό Γραφείο)
-Άγναντα Άρτας (Παλιό Δημαρχείο)

Οι διαδικασίες
Α. Η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, θα διαρκέσει από ώρα 07:00 έως ώρα 19:00 τόσο για τον Α’ γύρο της 6ης Οκτωβρίου 2024, όσο και για τον Β’ γύρο της 13ης Οκτωβρίου 2024, εφόσον προκύψει.

Β. Δικαίωμα ψήφου έχουν Έλληνες πολίτες και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών και άνω.
-Για την ταυτοποίησή τους απαιτείται η επίδειξη στην εφορευτική επιτροπή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης, νέου τύπου.
-Ειδικά για τους νέους 16 ετών και τους αλλοδαπούς, που δεν περιλαμβάνονται στον Εθνικό εκλογικό κατάλογο, η ταυτοποίηση θα γίνεται:
Για τους μεν Έλληνες με ταυτότητα, διαβατήριο ή ΑΜΚΑ.
Για τους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής ή ΑΜΚΑ.
Για τους Κύπριους με Κυπριακή ταυτότητα ή ΑΜΚΑ.
Ο ΑΜΚΑ θα προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (πχ. e- ΕΦΚΑ), που θα επιδεικνύεται στην εφορευτική επιτροπή.

Γ. Το αντίτιμο για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία ορίζεται στα 3,00 ευρώ και καταβάλλεται στον α’ γύρο, ενώ για τον β’ γύρο δε θα καταβάλλεται αντίτιμο.

Δ. Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν ή πού ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

Ε. Δικαίωμα ψήφου στον Β’ γύρο έχουν μόνο όσοι έχουν ψηφίσει στον Α’ γύρο.
Οι εκλογείς του Β’ γύρου μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της Χώρας, ανεξάρτητα από το εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στον Α’ γύρο.

Βαρόμετρο πόσοι θα ψηφίσουν 
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ένα νέο τοπίο στο χώρο της κεντροαριστεράς ενδέχεται να δημιουργήσει ήδη από την πρώτη Κυριακή το αποτέλεσμα της κάλπης του ΠΑΣΟΚ ενώ θεωρούν ως βαρόμετρο της αναμέτρησης πόσοι και ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν για το νέο αρχηγό.

Η Opinion Poll για το Action 24 αποτυπώνει μία αμφίρροπη μάχη στο ΠΑΣΟΚ με τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα να δίνουν ψήφο με ψήφο τον αγώνα μέχρι την τελική επικράτηση.
Τα ποιοτικά στοιχεία ωστόσο της μέτρησης καταγράφουν ως κομβικά σημεία το πόσοι και κυρίως ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο. Κάποιοι περιμένουν τεράστια συμμετοχή στη διαδικασία της Κυριακής με περισσότερους από 270.000 ψηφοφόρους στις κάλπες.

Με τα υφιστάμενα δεδομένα όλων των μετρήσεων Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας έχουν το προβάδισμα να βρεθούν στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής και ήδη οι παροικούντες στην «πράσινη» Ιερουσαλήμ συζητούν για τον ποιον θα στηρίξουν φανερά ή στο παρασκήνιο οι τέσσερις που θα μείνουν εκτός.

Επί του παρόντος μέχρι την Κυριακή οι διεκδικητές της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ φροντίζουν να αποφύγουν το μεγάλο λάθος που θα τους κοστίσει στην κάλπη και από Δευτέρα θα δώσουν το νέο τους ραντεβού για την τελική μάχη στον «πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ».