Ξεκίνησε το Regional Growh Conference της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στην Κομοτηνή χτυπάει αυτές τις ημέρες η καρδιά της περιφερειακής ανάπτυξης και πολιτικής, καθώς ξεκίνησε με κάθε επισημότητα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο το Regional Growh Conference της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το θέμα του συνεδρίου είναι «H Θέση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας» κι έχει ως στόχο να προτείνει εφαρμόσιμες πολιτικές και αναπτυξιακές στρατηγικές, σε μεσοπρόθεσμό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι διοργανωτές έστειλαν τα μηνύματά τους από το ξεκίνημα του Συνεδρίου, με τον Σταύρο Φανφάνη, εκδότη και διευθυντή του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ο Χρόνος», που κλείνει 60 χρόνια ζωής, να αναφέρει τα εξής: «Το Συνέδριό μας αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας. Θέλουμε να μιλήσουμε στοχευμένα, με προτάσεις. Δεν χρειαζόμαστε άλλα ερωτήματα, αλλά απαντήσεις. Θα συζητήσουμε για ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και για εκείνα τα οποία απαιτούν τη συνέργεια των δυνάμεων της περιοχής, ανεξαρτήτων κομματικών αντιθέσεων. Στόχος μας είναι να προτείνουμε εφαρμόσιμες πολιτικές ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Λουλούδης, πρόεδρος στο Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών κι εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» τόνισε τα εξής: «Πρόκειται για ένα Συνέδριο που ξεχωρίζει για το περιεχόμενό του. Θα παρακολουθήσετε πολύ ενδιαφέρουσες συνεδρίες, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να συζητήσουμε το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την Περιφέρεια. Το RGC έχει στηθεί με τρόπο που θα μεταφερθεί στο σύνολο της χώρας τα θέματα της ΠΑΜΘ. Πρόκειται για μια περιοχή ύψιστου εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά και ταυτόχρονα μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας. Στις ανεπτυγμένες Δημοκρατίες κάθε πολίτης πρέπει να έχει την ίδια ποιότητα ζωής και αυτό πρέπει να συζητήσουμε και για την περιοχή σας. Θέλουμε να ερχόμαστε κάθε χρόνο εδώ και να βλέπουμε την πρόοδο που σημειώνεται σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην περιοδεία του στον Εβρο, στάθηκε στη σημασία του Συνεδρίου για «να βρεθούν και να χαραχθούν δρόμοι για την ανάπτυξη της περιοχής και την επίτευξη κοινωνικής ευημερίας» και πρόσθεσε παράλληλα ότι «αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική μας θέση, θέτουμε τις βάσεις για μια σύγχρονη, λειτουργική, εξωστρεφής Περιφέρεια, με διευρυμένους ορίζοντες και θέσεις εργασίας».

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης τόνισε τα εξής: «Είμαι υπερήφανος που συμμετέχω στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο. Θεωρούμε ως υψίστης σημασίας την οργάνωση τέτοιων πρωτοβουλιών, οι οποίες διερευνούν τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Είναι σημαντικό να παρακολουθούμε ομιλητές, οι οποίοι με την κατάθεση των γνώσεών τους, συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας. Εχουμε δυνατότητες και πλεονεκτήματα που όμως έχουν αξιοποιηθεί ελάχιστα. Ο στόχος είναι να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα απαντά στο αίτημα ανάπτυξης και την πρόοδο της περιοχής».

Τέλος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παπαβέργoς, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, μετέφερε τον προβληματισμό του Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα (μετέχει στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου) για τον κίνδυνο να χαθεί η ελληνικότητα της Θράκης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη στο RGC: «Ο Σεβασμιώτατος αγωνιά για την περιοχή. Επισκέπτεται σε συστηματική βάση τα χωριά και με θλίψη, αγωνία και προβληματισμό βλέπει τα πράγματα κάθε χρόνο να πηγαίνουν και χειρότερα, τα χωριά να ερημώνουν και τους νέους να μετακομίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και κάποιοι να πωλούν την περιουσία των προγόνων τους σε μη Ελληνες. Εύχομαι το Συνέδριο να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.

Και στη συνέχεια οι αρχές να λάβουν σοβαρά τα πορίσματα του Συνεδρίου. Οι κεντρικές διοικήσεις μας αγαπούν πολύ όταν έρχονται οι εκλογές. Για να είμαστε δίκαιοι όμως η σημερινή κυβέρνηση μας βοήθησε σε πολλά επίπεδα και περιμένουμε εξελίξεις και σε άλλα».

Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, οι εφημερίδες «Πελοπόννησος» και «Ο Χρόνος», με τη συνδιοργάνωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δήμου Κομοτηνής. Το Συνέδριο είναι διήμερο και στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://rgcpamth.gr/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.