Ακρίβεια φαρμακερή

Γράφει : ο 

Νίκος Ευταξίας

Η επάρκεια φαρμάκων και η πρόσβαση των ασθενών σ’ αυτά, σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες, χωρίς εκπτώσεις στη θεραπευτική προσέγγιση, λαμβάνει πάντα υπόψη και την οικονομική προστασία του ασθενούς.

Όταν όμως το φάρμακο μπαίνει κι αυτό με τη σειρά του στο σύγχρονο χρηματιστήριο της αγοράς και οι φαρμακευτικές εταιρείες, εξαργυρώνουν την επιστημονική έρευνα και την πραγματική εργασία, που κανονικά έχει κοινωνικό χαρακτήρα, σε κέρδη, η φαρμακευτική αγωγή γίνεται αναπόφευκτη πολυτέλεια.

Οι φετινές κατακόρυφες ανατιμήσεις στα φάρμακα, παρουσιάστηκαν ,κατά το “έθιμο” από τον υπουργό υγείας ως μονόδρομος για την επάρκειά τους. Μ’ άλλα λόγια ,αν θέλετε να υπάρχουν φάρμακα θα πληρώσετε αδρά! Ο πολύς υπουργός μας είπε να ξεκολλήσουμε τα μυαλά μας από την παρωχημένη έννοια του κοινωνικού αγαθού! Πάλι καλά που δεν μας είπε ότι έκανε και “σκληρή” διαπραγμάτευση με τις φαρμακοβιομηχανίες! Για ακόμη μια φορά ,μας αντέστρεψε την πραγματικότητα, σε καιρούς ληστρικής ακρίβειας, βάζοντας στον πάτο τις κοινωνικές ανάγκες και στην κορφή τα κέρδη των φαρμακευτικών ομίλων. Οι δε λεονταρισμοί με τα έκτακτα, κατά καιρούς ,δήθεν μέτρα για την απαγόρευση εξαγωγών είναι για γέλια και μόνο. Αλήθεια ,όλοι αυτοί που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, δε γνωρίζουν ότι αυτή η πολιτική είναι που όχι μόνο επιτρέπει ,αλλά επιβάλλει αυτή την πλήρη οικονομική “ελευθερία” με κριτήριο το κέρδος, φυσικά για τους λίγους. Δεν άκουσαν ότι καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι, κόβουν από την ιατροφαρμακευτική τους φροντίδα γιατί δεν βγαίνουν και αναζητούν μάταια φτηνότερες εναλλακτικές στα φάρμακά τους.

Κέρδη-τζίρος-επενδύσεις και καπιταλιστική οικονομική ανάπτυξη εν γένει είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές των φαρμάκων. Και είναι πραγματικά αντίφαση οι σύγχρονες επιστημονικές κατακτήσεις και η πρόοδος της ιατρικής και στον τομέα της φαρμακευτικής θεραπείας να μη γίνονται πραγματική πανανθρώπινη υπόθεση. Τόση επιστημονική γνώση μπαίνει στην κλίνη του οικονομοτεχνικού Προκρούστη για να βγει πετσοκομμένη από κόφτες, αναντίστοιχη με τις κοινωνικές ανάγκες, στα μέτρα προϋπολογισμών και μελετών που βαφτίζουν την αρπαγή “νοικοκύρεμα”.

*Ο Νίκος Ευταξίας, είναι Δημοτικός Σύμβουλος Αρταίων , με την παράταξη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΤΑΣ.