Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν. ΑΡΤΑΣ Έναρξη Κολύμβησης στα Σχολεία της Π.Ε. Άρτας

Όταν στις 8 Αυγούστου του 2016 το ΥΠ.Π.Ε.Θ. αποφάσισε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού την καθολική εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, μετά από μακρόχρονη πιλοτική εφαρμογή, άνοιξε για τα παιδιά μας ένας δρόμος σπουδαίος και ιδιαίτερα σημαντικός για τη μετέπειτα πορεία τους στη ζωή, τονίζεται σε ανακοίνωση που υπογράφει η Διευθύντρια ΔΙ.Π.Ε. Άρτας Δρ Κλεοπάτρα Ν. Βασιλείου, που υπογραμμίζονται και τα εξής: « Το διδακτικό αντικείμενο της κολύμβησης αποτελεί πλέον δικαίωμα του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας και θα ήταν πραγματικά μεγάλο επίτευγμα αν μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές/τριες.

Η κολύμβηση είναι μια ζωτική δεξιότητα που μπορεί να σώσει ζωές. Οι πνιγμοί αποτελούν έναν από τους κύριους λόγους θανάτου παιδιών παγκοσμίως. Η διδασκαλία της κολύμβησης και των βασικών καν νων ασφάλειας στο νερό βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την ικανότητα να προστατεύουν τον εαυτό τους και να αντιδρούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Την Πέμπτη, 10-10-2024, μετά από πολλή προσπάθεια και με τη συμβολή όλων μας, ανοίγει επιτέλους το Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Αρταίων τις πύλες του για την έναρξη του Προγράμματος Κολύμβησης για το σχολικό έτος 2024-25, το οποίο κατά το α΄ τρίμηνο απευθύνεται σε μαθητές/τριες δημοτικών σχολείων του αστικού ιστού της πόλης μας. Η διδασκαλία του αντικειμένου της Κολύμβησης που ξεκίνησε άμεσα, στοχεύει στην απόκτηση κολυμβητικής παιδείας και επάρκειας, στην εξοικείωση των μαθητών/τριών μας με το υδάτινο στοιχείο, στην αποφυγή πνιγμού, στην απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφάλειας και υγιεινής, στην ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας, στην πρ ώθηση της υγιεινής ζωής, της ασφάλειας στο νερό και της ενδυνάμωσης των σωματικών και ψυχικών δεξιοτήτων nτων παιδιών μας.

Το πρόγραμμα της Κολύμβησης θα διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Άρτας και θα εξυπηρετήσει και μαθητές/τριες της Π.Ε.

Πρέβεζας (Δήμο Ζηρού). Έχει δε ως στόχο, να διδάξει στους μαθητές:
-Τεχνικές ασφαλούς κολύμβησης.
-Εξάσκηση βασικών και προχωρημένων στυλ κολύμβησης. -Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης και αυτοπεποίθησης μέσω του αθλητισμού.

Η Κολύμβηση δεν είναι μόνο μια άσκηση, αλλά και μια ζωτική ικανότητα για τα παιδιά. Είμαστε περήφανοι που προσφέρουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο θα
συνεισφέρει όχι μόνο στην ασφάλεια και τη φυσική κατάσταση, αλλά και τη συνολική ανάπτυξη των παιδιών μας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιείται υπό την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής και θα παρέχει όλα τα απαραίτητα μέσα για την ασφάλεια των παιδιών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για τους μαθητές, ενώ θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία των μαθητών/τριών και του προσωπικού.

Συντονίστρια της κολύμβησης είναι η κ. Μπάρκα Ευαγγελία, η οποία με τους συνεργάτες της, κ. Μαριάνθη Χάρου, κ. Λάμπρο Φελέκη, κ. Παπαϊωάννου Σπύρο και κ. Βύρωνα Καυκιά, θα εργαστούν απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για το διδακτικό αντικείμενο της Κολύμβησης που προσφέρεται από το ΥΠΑΙΘΑ σε συνεργασία με την Π.Ε. Άρτας και τον Δήμο Αρταίων».