ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ Ημερίδα στο Δελβινάκι από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Παν. Ιωαννίνων
Στη σχέση της οικολογίας και του τοπίου με την τέχνη και την αειφορία αναφέρονται η ημερίδα και το workshop που θα πραγματοποιηθούν στο Δελβινάκι από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου.
Οι δύο δράσεις εντάσσονται θεματικά στη σχέση της οικολογίας και του τοπίου με την τέχνη και την αειφορία και υλοποιούνται στην ιστορική έδρα του Δήμου, στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη στις αρχές του έτους μεταξύ των δύο φορέων.
Η ημερίδα με τίτλο «Οικοτοπία. Ανακαλύπτοντας το Τοπίο» θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό «Κτίριο Ε», το πρώην Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο Δελβινακίου, στις 25 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων ενώ κατά τη διάρκεια του workshop, που θα υλοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου, οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μίου Ιωαννίνων θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο ως πεδίο εικαστικού προβληματισμού και δράσης.
«Το πρώην Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο Δελβινακίου ανοίγει τις πόρτες του για μία ακόμη ημερίδα με θετικό πρόσημο για τον πολιτισμό αλλά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής του Πωγωνίου. Ανακαλύπτοντας το τοπίο, καλούμαστε να δούμε πέρα από την επιφάνεια. Κάθε τοπίο έχει τη δική του μοναδική ταυτότητα, που συνδέεται με τις παραδόσεις, τις ιστορίες και τους ανθρώπους που το κατοικούν. Ο Δήμος Πωγωνίου έχει την ευλογία να περιβάλλεται από ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον που αξίζει την προσοχή μας και αξίζει να αναδειχθεί. Η συγκεκριμένη ημερίδα έρχεται να ενώσει το φυσικό περιβάλλον με την τέχνη σε ένα αποτέλεσμα που θα καταπλήξει θετικά» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αναστάσιος Γιούνης.
Ο κ. Γιούνης ευχαρίστησε παράλληλα τη Σχολή Καλών Τεχνών και τον Αντιπρύτανη και καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Ξενοφώντα Μπήτσικα για την συνεργασία σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί το πρώτο βήμα σε ένα ευρύ πλαίσιο συνεργασίας που έχει ανοίξει με τη συγκεκριμένη σχολή. «Λεπτομέρειες θα πούμε εν ευθέτω χρόνο αλλά είναι βέβαιο ότι οι δράσεις που θα υλοποιηθούν θα ενώσουν την φύση με την τέχνη προβάλλοντας την περιοχή του Πωγωνίου» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο κ. Μπήτσικας σημείωσε ότι ο φυσικός πλούτος της περιοχής του Πωγωνίου δεν έχει αναδειχθεί στο έπακρο τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο οικοσύστημα έχει όλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την έννοια του οικοτοπίου. «Ανοίγει μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Δήμου ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με πολλαπλό αντικείμενο» υπογράμμισε.
Στόχος της ημερίδας, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών κ. Κώστα Μπασάνο, είναι να αποτελέσει την αφετηρία περισσότερων δράσεων που αφορούν στην κοινότητα, στη σχέση της με το τοπίο, στην παράδοση, στην τέχνη και εν τέλει στις προσδοκίες για την ανακάλυψη εκ νέου του τοπίου ως τον φυσικό μας χώρο, ως ένα ζωτικό συλλογικό συστατικό αρμονικής συμβίωσης.
Η ημερίδα στοχεύει στην θεμελίωση ενός διαλόγου που αφορούν στο τοπίο και στους φυσικούς μηχανισμούς αντίστασης που ενεργοποιούνται και δρουν καθοριστικά στην αντίληψη της φύσης ως ένα σύστημα αειφορίας, όπου η τέχνη και το φυσικό περιβάλλον συνομιλούν και συνυπάρχουν. «Στην πρώτη αυτή συνάντηση θα έχουμε προσκεκλημένους ομιλητές από το Παν/μιο Ιωαννίνων, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Παν/μιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και εικαστικούς, που θα αναπτύξουν καίρια ζητήματα στην θεματική της ημερίδας και θα εκθέσουν σύγχρονους προβληματισμούς αναφορικά με τη σχέση του τοπίου με την ιστορικότητά του, την οικολογία, την τέχνη και την αειφορία, ως εργαλεία για μια εκ νέου ανάγνωση και προσέγγιση του τοπίου» τόνισε.
Η δεύτερη δράση θα υλοποιηθεί την επόμενη μέρα στο πλαίσιο της ημερίδας και με αφορμή των τοποθετήσεων των ομιλητών και αφορά στη διοργάνωση ενός workshop όπου οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μίου Ιωαννίνων θα περιηγηθούν στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής αντιμετωπίζοντάς το ως «ζωντανό έργο τέχνης».
Τέλος, το στίγμα της συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Σχολής Καλών Τεχνών έδωσε ο Καθηγητής κ. Χρήστος Χαρίσης λέγοντας ότι επιθυμία των δύο πλευρών είναι να δημιουργηθεί ένας ενεργός χώρος τέχνης όπου οι καλλιτέχνες θα εμπνέονται από το περιβάλλον. «Τόπος και τέχνη θα εμπλακούν δημιουργικά» κατέληξε.