1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Επιμελητηρίου Άρτας Η Άρτα του αύριο στον Πρωτογενή Τομέα και τον Τουρισμό

 

Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

 

 

«Επιχειρώ στην Άρτα: Πρωτογενής Τομέας Πολιτισμός, Τουρισμός. Η Άρτα του αύριο» ήταν το θέμα του 1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου το οποίο διοργάνωσε το Επιμελητήριο Άρτας και πραγματοποιήθηκε το διήμερο Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό χώρο του 2ου ορόφου του Επιμελητηρίου, καταφέρνοντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον αλλά και να θέσει βάσεις προς ουσιαστικές κατευθύνσεις που να αναδεικνύουν την φυσιογνωμία της Άρτας καθιστώντας την πυλώνα ανάπτυξης και καινοτομίας δίνοντας έμφαση και στην συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων.
Αυτό το οποίο υπήρξε ξεκάθαρο κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ήταν ότι η Άρτα είναι ένας πλούσιος τόπος στο πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα καθώς και την αγροδιατροφή ενώ διαθέτει ένα πολλά υποσχόμενο τριτογενή τομέα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και την μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής συνθέτουν ένα ιδανικό συνδυασμό δυνατοτήτων ανάπτυξης ο οποίος αναζητά τις κατάλληλες συνδυαστικές προϋποθέσεις για την δυναμική ανάπτυξη συνολικά της περιοχής, υπερνικώντας τα όποια εμπόδια και τις δυσκολίες.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γ. Γκολομάζος στόχος του Επιμελητηρίου Άρτας είναι η τοπική ανάπτυξη και γι αυτό διοργανώθηκε το 1o Αναπτυξιακό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας Άρτας. Απώτερος στόχος είναι η ενδυνάμωση του επιχειρείν και η ευαισθητοποίηση των δυνητικών επιχειρηματιών μέσα από προτάσεις και προοπτικές που θα οδηγήσουν την Άρτα σε νέους επιχειρηματικούς δρόμους και βιώσιμες για το μέλλον της περιοχής πρακτικές και πολιτικές.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου στην πλούσια αντέντα των θεμάτων μέσω των ομιλίων από προσκεκλημένους ομιλητές που εκπροσωπούν την επιστημονική – εκπαιδευτική κοινότητα, τοπικές αρχές και φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς του συνεδρίου καθώς και εκπροσώπους από τον κόσμο του επιχειρείν υπήρξε ανταλλαγή από ενδιαφέρουσες πρακτικές και επιτυχημένες «συνταγές» στους κλάδους του πρωτογενούς τομέα και του Εναλλακτικού Τουρισμού.

Στους σύνεδρους παρέχεται η δυνατότητα μέσω του Συνεδρίου να εμπλακούν ενεργά στο Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας αποκτώντας την ευκαιρία να υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.
Η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και τον πολιτισμό επιδιώκει τη δημιουργία ενός νέου δυναμικού μοντέλου επιχειρηματικότητας που θα προσελκύσει νέο ανθρώπινο δυναμικό και θα αναδείξει το φυσικό πλούτο της Άρτας ο οποίος μπορεί να μετουσιωθεί σε πυλώνα βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 ξεκίνησε το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο. Τις εργασίες του Συνεδριόυ χαιρέτισαν με επιστολές τους ο Βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. κ. Γιώργος Στύλιος ο οποίος ευχήθηκε για καλή επιτυχία χαρακτηρίζοντας το εξαιρετική πρωτοβουλία. Υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας Ινστιτούτου Εσπεριδοειδών. Στάθηκε όμως και στην ανάγκη λήψης μέτρων αναφορικά με την Υγεία κάνοντας λόγο την ανάγκη επιπλέον προσλήψεων νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού καθώς την ανάγκη να προστεθούν νέα τμήματα και νέες Κλινικές στο Νοσοκομείο. Στάθηκε μεταξύ άλλων και σε μέτρα τα οποία πρέπει παρθούν και για την παιδεία.

Η Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όλγα Γεροβασίλη χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου με επιστολή της συνεχάρη για την πρωτοβουλία και ευχήθηκε να γίνει θεσμός που θα αντέξει στο χρόνο ώστε να συμβάλει στην ανάδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων που διαθέτει ο τόπος.

Ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος ευχήθηκε για καλή επιτυχία και αναφέρθηκε στις προσκηνηματικές περιηγήσεις της Εκκλησίας ως μέσω προσέλκυσης επισκεπτών στην περιοχή κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για την ανάγκη βελτιωτικών κινήσεων και ως προς την προσβασιμότητα.

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Άρτα αποτελεί έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό αφού είναι ένας τόπος που μπορεί να προσφέρει μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες.

Ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος στάθηκε στην ανάγκη συνέργειας, με στρατηγικό σχεδιασμό από την πολιτεία τονίζοντας ότι για την ανάπτυξη του τόπου είναι «η ισχύς εν τη ενώσει».

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΜ κ. Αναστασία Σίμου Τάσιου προσυπέγραψε την άποψη για την ανάγκη συνέργειας.

Αναρωτήθηκε πως σε μία περιοχή που παράγει τα πάντα δεν μπορούμε να τα προωθήσουμε και συμβούλεψε ότι πρέπει να βρούμε το τι φταίει. Τόνισε ότι «Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε αποτελέσματα. Η Περιφέρεια και η ΕΤΑΝΑΜ είμαστε όλοι παρόντες για την Άρτα και για την Ήπειρο».

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε και ο κ. Άγγελος Σταυρόπουλος Στέλεχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ο οποίος είδε ως ενθαρρυντική την περίοδο από το 2014 έως το 2020 για να τονίσει ότι «Οι συνεργασίες που αναπτύσσονται συλλογικά και οι ιδέες που ανταλλάσσονται όταν αυτές, αν και μόνο αν, έχουν ως κύριο γνώμονα τον άνθρωπο και όχι μόνο τους αριθμούς, τότε και μόνο τότε, είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο των κοινοτήτων για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους. Αποτελούν δηλαδή, τόνισε, τα κλειδιά για την επιτυχία αρκεί να ξεπεράσουμε το ακλόνητο εγώ, για το εμείς».

Η πρώτη ενότητα περιελάμβανε ομιλίες για τον Πρωτογενή τομέα.

«Νέες τάσεις στην γεωργία και οφέλη για την Περιφέρεια της Ηπείρου». Νικόλαος Κορρές,
Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Γεωπονίας (Άρτα), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
«Ήπειρος: Ένα μεγάλο και ανεκμετάλλευτο φαρμακείο της φύσης». Χρυσούλα Βόιδαρου,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
«H καλλιέργεια ακτινιδιάς στην Ελλάδα: οι προοπτικές και οι μεγάλες προκλήσεις». Αθανάσιος
Μολασιώτης, Καθηγητής ΑΠΘ, Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας.
«Η προβολή της αιγοπροβατοτροφίας του μέλλοντος στην Άρτα». Σωτηρία Βουράκη, Επίκουρη
Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας, Π. Ιωαννίνων

Η δεύτερη ενότητα περιελάμβανε ομιλίες για Πολιτισμό – Τουρισμό.
«Πολιτισμός και Τουρισμός στο επίκεντρο της τοπικής ανάπτυξης». Θεοδώρα Κοντογιάννη,
Αρχαιολόγος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.
«Νέες τεχνολογίες και πολιτιστική κληρονομιά: βασικοί παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης και
κοινωνικής συνοχής”, Βάσιος Αριστείδης, Αρχαιολόγος – Παπαστράτου Λαμπρινή, Αρχαιολόγος.
«Προτάσεις τουριστικής ανάπτυξης Ιονίου Αδριατικής μέσα από πρωτοβουλίες του Uniadrion»,
Τζένη Παγγέ, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 19 Οκτωβρίου ήταν η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου με ενδιαφέρουσα θεματολογία.
«Καλλιέργειες της περιοχής και προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα». Τσώλης
Δημήτριος, Γεωπόνος στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Άρτας.
Συστήματα και υποδομές μέτρησης αγρο-μετεωρολογικών και υδρολογικών παραμέτρων και
σχετικές υπηρεσίες ως αναπτυξιακά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα της Άρτας. Γιάννης Τσιρογιάννης,
Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας Π. Ιωαννίνων.

Η επιστημονική αναγνώριση της μοναδικότητας του διατροφικού πλούτου της Άρτας. Γιάννης
Σκούφος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Πρωτογενής Τομέας και Επιχειρηματικότητα – Καλές πρακτικές από εκπρόσωπους επιχειρήσεων στο
πάνελ.

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις αναφορικά και με τις εξελίξεις για τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη καθώς και για τομείς όπως είναι η μελισσοκομία στην περιοχή.