«Πάτησαν» το Γάβρογο…

Το 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Γ. Καραϊσκάκη είπε όχι στις ανεμογεννήτριες

Το 2019 δημότες του Βελετζικού συλλαμβάνονται

Η εταιρεία στρέφεται δικαστικά σε όσους αντιδρούν

Οι Τοπικές Κοινωνίες ανησυχούν το Αιολικό Πάρκο προχωρά

Οι τέσσερις συλλήψεις κατοίκων, μετά από μήνυση εταιρίας Αιολικού Πάρκου, στο Βελεντζικό Άρτας, προστέθηκαν στο «σήριαλ» της εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στο Γάβρογο, του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.
Τα μέλη του Δ.Σ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελεντζικού Άρτας καθώς και δύο κάτοικοι του χωριού συνελήφθησαν προχθές όταν ήρθαν σε διάλογο με υπαλλήλους της εταιρίας Αιολικού Πάρκου, στους οποίους υπενθύμιζαν ότι η έκταση, στην οποία θέλουν να κάνουν εργασίες, στη θέση “Γιεραμπί” του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, είναι στην ιδιοκτησία τους και δεν μπορεί να γίνει εκεί η εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου.

Το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελεντζικού είχε πεί όχι, στην δημιουργία Αιολικού Πάρκου όμως η ανάδοχος Εταιρεία εξασφάλισε τις απαραίτητες άδειες και προχώρησε στις εργασίες, παρότι η υπόθεση βρίσκεται στο ΣτΕ από το 2014 ενώ αρνητικά γνωμοδότησε και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γ. Καραΐσκάκη, το 2015, στηρίζοντας την απόφαση του Συνεταιρισμού και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, ανακαλώντας προηγούμενη θετική γνωμοδότηση.
Μετά τον διάλογο, όπου η κάθε πλευρά υποστήριζε την δική της θέση, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας κατέθεσε μήνυση και οι 4 συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, όπου και παρέμειναν όλη τη νύχτα, μέχρι χθες Τετάρτη το μεσημέρι οπότε και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο.
Ο Δήμαρχος Γ. Καραΐσκάκη Περικλής Μιγδος επισκέφθηκε τους συνδημότες του, στην Αστυνομική Διεύθυνση, ενώ τους 4 συλληφθέντες πολίτες επισκέφθηκαν, στην Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, και ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών”, Γιώργος Ζάψας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Π.Ε. Άρτας, Δημήτρης Τρομπούκης και Ρανια Γκίζα και η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ελευθερία Κοσσυβάκη, για να δηλώσουν την συμπαράστασή τους.

Στα δικαστήρια
Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, όπου τους περίμεναν ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κοσσυβάκης, η επικεφαλής της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ Τζένη Ταπραντζή Κοίλια, και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

Η ανάκληση το 2015
Να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο θέμα ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Γαλλίκας, είχε δώσει συναίνεση για την κατασκευή του Αιολικού Πάρκου την οποία ανακάλεσε ο νέος Δήμαρχος τότε, ο Περικλής Μίγδος σε μια «μαραθώνια» συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου, στην Καλεντίνη.
Η ΗΧΩ είχε καταγράψει τότε τα γεγονότα, και στο ρεπορτάζ τον Φεβρουάριο του 2015, αναφέρονταν μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην συνεδρίαση της Πέμπτης 19 Φεβρουαρίου να ανακαλέσει την απόφαση θετικής γνωμοδότησης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου ως προς την εγκατάσταση επένδυσης παραγωγής ενέργειας από Αιολικό Πάρκο στη Θέση «Γεραμπή» της Δημοτική Ενότητας Τετραφυλλίας. Η συνεδρίαση έγινε στην Καλεντίνη με την παρουσία πολλών κατοίκων και εκπροσώπων των κατοίκων των τοπικών Κοινοτήτων Μεγαλόχαρης και άλλων περιοχών που γειτνιάζουν με το χώρο εγκατάστασης της επένδυσης καθώς επίσης εκπροσώπων των κτηνοτρόφων της περιοχής αλλά και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε η εταιρεία Business Energy, έχει προβεί σε σχετική αίτηση αδειοδότησης για την εγκατάσταση στην θέση Γεραμπή και σε έκταση 1.700 στρεμμάτων επένδυσης παραγωγής ενέργειας ήτοι αιολικού πάρκου 24 MW, που θα απορρέει από την τοποθέτηση συνολικά 10 ανεμογεννητριών, ύψους 80 μέτρων και διαμέτρου (πτερύγιων) 100 μέτρων. Η σχετική γνωμοδότηση είχε ζητηθεί από το διάστημα της προηγούμενης ακόμη Δημοτικής Αρχής, η οποία στις 20 Ιουνίου του 2011 είχε θετικά γνωμοδοτήσει ως προς την εγκατάσταση της επένδυσης με την 128/2011 κατά πλειοψηφία απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Πλέον καλείται το Περιφερειακό Συμβούλιο δια της αρμόδιας επιτροπής να αποφανθεί ως προς την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την εν λόγω επένδυση και ως εκ τούτου έχει ζητήσει την γνώμη του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη. Οπότε ένα θέμα που στο μεταξύ έχει απασχολήσει πολύ όλο το προηγούμενο διάστημα την περιοχή ήρθε εκ νέου σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον νέο δήμαρχο Περικλή Μίγδο να εισηγείται την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης.

Όχι από Μίγδο
Ο κ. Μίγδος τοποθετήθηκε πρώτος ανακοινώνοντας στο Σώμα ότι η θέση του είναι κατά της εγκατάστασης της επένδυσης στη Θέση Γεραμπή, αλλά παράλληλα παρουσιάζοντας και τα πρακτικά της παλαιότερης συνεδρίασης, σύμφωνα με την οποία –όπως είπε– την τότε θετική απόφαση του Συμβουλίου δεν συνόδευε καμία δέσμευση για αντισταθμιστικά οφέλη προς το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη. «Έχουμε την άποψη ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποφασίζουν για τις τύχες τους», τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Μίγδος, και πρόσθεσε ότι «προκειμένου να γίνει αυτό είχαμε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση. Αυτό και κάναμε με την ανοιχτή ημερίδα που έγινε στις 5 Φεβρουαρίου και με προσκεκλημένους απ’ όλες τις πλευρές. Προσωπικά έχω επισκεφθεί και έχω συναντηθεί με τους κατοίκους σε Μεγαλόχαρη, Βελεντζικό, Διχομοίρι, Καλεντίνη και κατέληξα στο συμπέρασμα με βάση την λαϊκή ετυμηγορία.

Ζητώ την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης –είπε ο Π. Μίγδος- επειδή υπάρχει η αρνητική λαϊκή ετυμηγορία των κατοίκων στις τοπικές κοινότητες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν συλλέξει και σχετικές υπογραφές. Έχουμε εκλεγεί σε αυτή τη θέση για να υπερασπιζόμαστε το συμφέρον της περιοχής σεβόμενη και τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είμαι αντίθετος στην εξέλιξη αλλά στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ ότι η θέση αυτή μπορεί να επενδύσει σε μια διαφορετικού είδους ανάπτυξη. Την Κτηνοτροφία, αλλά και στο φυσικό κάλλος της. Βίωσα τα προβλήματα των κτηνοτρόφων με τον καταρροϊκό πυρετό και τα βοσκοτόπια όπου έχουν υποστεί ήδη οικονομική ζημιά, και θεωρώ ότι πρέπει να προστατευθούν. Ζητώ την ανάκληση της απόφασης, αλλά δεν επιβάλω παραταξιακή πειθαρχία, καθένας είναι ελεύθερος να αποφασίσει κατά συνείδηση».

Ο κ. Μίγδος ανακοίνωσε ότι η προηγούμενη απόφαση δεν περιέχει καθόλου διαπραγμάτευση και σχετική δέσμευση για αντισταθμιστικά οφέλη προς την περιοχή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι μετέπειτα προφορικές δεσμεύσεις για διάφορα αντισταθμιστικά ή οι χειραψία δεν συνιστά δέσμευση, καθότι τίποτε δεν υπάρχει σε έγγραφη συμφωνία και ανακοίνωσε ότι μόλις το μεσημέρι της Πέμπτης και δυόμισι ώρες πριν την συνεδρίαση έλαβε έγγραφο από την ενδιαφερόμενη εταιρεία που αναφέρει ότι «Μετά και την ημερίδα ενημέρωσης η οποία διεξήχθη στις 5 Φεβρουαρίου, η εταιρεία μας τονίζει ότι θα είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατά το παρελθόν». «Ποιές δεσμεύσεις; Αφού δεν έχουν υπάρξει. Δεν υπάρχει τίποτε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην διαδικασία παραβρέθηκαν, από πλευράς Περιφερειακού Συμβουλίου, η αντιπρόεδρος Τζένη Κοίλια – Ταπραντζή και ο περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου. Η κ. Ταπραντζή, έχοντας διατελέσει και δημοτική σύμβουλος στην προηγούμενη θητεία, τοποθετήθηκε σχετικά εκφράζοντας την άποψη ότι η προηγούμενη απόφαση πρέπει αν ανακληθεί και παράλληλα ενημέρωσε το Σώμα ότι προτίθεται να ζητήσει να μην αποφανθεί για τη ΜΠΕ η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, αλλά -ζητώντας και την στήριξη του κ. Ντίνου Παπαδημητρίου ως Συμβούλου της πλειοψηφίας στην Περιφέρεια Ηπείρου, -να ζητηθεί να έρθει το θέμα αυτό απευθείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Από πλευράς των κτηνοτρόφων τοποθέτηση έκανε η Ελευθερία Κοσσυβάκη, η οποία στάθηκε σε μια σειρά από ενστάσεις που υπάρχουν για μια περιοχή στην οποία αναπτύσσεται η κτηνοτροφία, ενώ παράλληλα μίλησε για τη συλλογή υπογραφών των κτηνοτρόφων, την προσφυγή στο ΣτΕ και την αντίστοιχη απόφαση για καταγγελία στην Κομισιόν, αναφέροντας ότι πρόκειται για περιοχή που έχει ανακηρυχθεί ως Νatura, από το παρελθόν.

Η κ. Κοσσυβάκη όμως πρόσθεσε ότι με μόνο την συγκεκριμένη επένδυση η μείωση του κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην περιοχή θα είναι σοβαρή όπως και στην περιοχή Αυλάκι κάνοντας λόγο για 200 και 400 μονάδες ζωικού κεφαλαίου αντίστοιχα, ενώ ανακοίνωσε ότι συνολικά έχουν κατατεθεί άλλες 8 αιτήσεις για αντίστοιχες επενδύσεις στον ίδιο Δήμο απαριθμώντας τις θέσεις: Βώλος, Αετός, Πύργοι, Πλατοβούνι, Κοκκινόλακα, Σπασμένο, τα όροι Βάλτου και στη θέση Γάβρογος, καταλήγοντας ότι οι κτηνοτρόφοι μαζί με τους ενεργούς πολίτες της πολίτες καταθέτουν προσφυγή στο ΣτΕ και υπογραμμίζουν ότι «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατρέψουν τα βουνά μας σε αποθήκες ενέργειας, σε περιφραγμένη βιομηχανική ζώνη».

Η κ. Ρούσου ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Ενεργοί Πολίτες ανακοίνωσε ότι στην διάρκεια της προηγούμενης απόφαση του πρώην δημοτικού συμβουλίου η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε κανέναν για το θέμα, και επιπλέον ότι αντίστοιχα το ίδιο συνέβη με τα τοπικά συμβούλια της ίδια περιόδου. Αναφέρθηκε στην εκφρασμένη πλέον διαφωνία των πολιτών των τοπικών κοινωνιών και μίλησε για πολύ περισσότερες υπογραφές από τις 371 που παρουσιάζονται σήμερα, αναφέροντας ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τις 500.
Τοποθετήσεις υπήρξαν και από πλευράς αρκετών συμβούλων, με την κατάθεση απόψεων για ανάκληση της προηγούμενης απόφαση όπως ο δήμαρχος είχε νωρίτερα εισηγηθεί, αλλά και επιπλέον από άλλους ακόμη και τις συμπολίτευση όπως και αντιδημάρχων για ανάκληση αυτής της απόφασης και παράλληλα δημιουργία επιτροπής με την συμμετοχή και του δημάρχου, ώστε να τελικά υπάρξει άλλη εξέλιξη η επιτροπή να διαπραγματευτεί για αντισταθμιστικά. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να υπερίσχυση με 11 ψήφους η θέση ανάκλησης της απόφασης. Ενώ τρεις σύμβουλοι της συμπολίτευσης, μεταξύ των οποίων δυο αντιδήμαρχοι ψήφισαν υπέρ της ανάκλησης με επιτροπή ωστόσο διαπραγμάτευσης και επτά συνολικά σύμβουλοι την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Γαλλίκας την εξέφρασε ώστε να μην ανακληθεί η απόφαση και χαθεί το διαπραγματευτικό ατού».