Δηλώσεις Δένδια για Μείωση Αξιωματικών – δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών Κλείνουν 132 στρατόπεδα
Οι μονάδες του στρατού έχουν πυκνότητα 27%-θα γίνει 70%!
Τι θα γίνει με το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ της Άρτας;
Ναυτοδικείο στα Γιάννενα: Σε ένα χρόνο δίκασε 5 υποθέσεις αλλά πληρώνει 8 μισθοδοσίες!
Για μια ακόμη φορά, οι εξαγγελίες για αλλαγές στον Ελληνικό Στρατό, φέρνουν στο προσκήνιο την λειτουργία του Στρατοπέδου ΒΕΡΣΗ, το οποίο ουσιαστικά εδώ και χρόνια υπολειτουργεί, παρά τις μεγάλες δυνατότητες που έχει.
Και οι νέες αλλαγές στον Στρατό, έρχονται μετά την ομιλία του υπουργού εθνικής άμυνας Νίκου Δένδια στις 25 Οκτωβρίου 2024 στον Ροταριανό Όμιλο Αθηνών. Ο ΥΕΘΑ ανακοίνωσε ότι η «Ατζέντα 2030» που προωθεί, περιλαμβάνει μειώσεις προσωπικού, που είναι τόσο μεγάλες ώστε θα εξοικονομηθεί το 30% της μισθοδοσίας που δίνεται σήμερα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φαίνεται ότι επιλέγει νέα δομή στο στράτευμα και σε αναλογίες αξιωματικών προς υπαξιωματικούς που αποκλίνουν από τα διεθνή πρότυπα καθώς υποστήριξε πως πρέπει να μειωθούν οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ, με παράλληλη δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών.
Αυτό γίνεται φανερό από τις δηλώσεις του υπουργού Νίκου Δένδια ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση των Ρόταρι Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο αμερικανικό μοντέλο για τους υπαξιωματικούς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του armyvoice.gr, στην ομιλία του ο κ. Δένδιας είπε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική δομή στο επαγγελματικό μας προσωπικό. Λιγότερες θέσεις αξιωματικών. Διαφορετική καριέρα για τους υπαξιωματικούς. Θα έχετε δει όλες τις ξένες ταινίες, ιδίως στο αμερικανικό στρατό. Σε αυτό παίρνουμε υπόδειγμα από αυτούς. Ποιος διοικεί τη μικρή μονάδα το λόχο, την διμοιρία του ο Αρχιλοχίας. Ο ανθυπολοχαγός είναι ένας ψάρακας ο οποίος εμφανίζεται πάει στη μονάδα, δεν ξέρει τίποτα. Ποιος του βγάζει το γράσο από τα μάτια, όπως και στους νεοσύλλεκτους; Ο μόνιμος υπαξιωματικός αυτός είναι. Η βάση της μονάδας. Κι αυτός είναι εκεί. Εμείς αυτό δεν το έχουμε. Θα το φτιάξουμε, θα αλλάξουμε τη Σχολή, θα χρησιμοποιήσουμε τους υπαξιωματικούς μας, θα δημιουργήσουμε μια στέρεη βάση μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή. Αξιωματικός και υπαξιωματικός στον ελληνικό στρατό είναι αναλογία ένα προς ένα. Το διεθνές στατιστικό είναι ένα προς εννέα. Δεν πάμε έτσι κάπου.
Και βεβαίως, ελαττώνοντας τους αριθμούς των αξιωματικών, ελαττώνοντας, -γιατί θα ελαττώσουμε γιατί θα ελαττώσουμε τις μονάδες-, τα λεφτά που θα μας περισσέψουν υπολογίζουμε 30% της μισθοδοσίας, θα τα χρησιμοποιήσουμε -γιατί άλλο- για να αυξήσουμε τους μισθούς των υπολοίπων.
Γιατί με τους μισθούς που δίνουμε, η Σχολή Ευελπίδων είχε 64% κενά στην τελευταία εισαγωγή.
Και στο τέλος καταλαβαίνετε ότι τα άρματα, τα όπλα όλα ωραία είναι, αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος πίσω. Είναι ένα μηδέν. Και επίσης η ασφάλεια. Είναι μεγάλο αγαθό και αφορά τον καθένα μας. Δεν αφορά κάποιον άλλον, αφορά όλους μας.
Εάν δεν υπάρχει ασφάλεια ό τι και να κάνεις αν δεν υπάρχει πόρτα στο σπίτι που να κλείνει και να αφήνει τον κλέφτη τον κακό έξω ό τι και να έχεις μες στο σπίτι. Στην πραγματικότητα δεν σου ανήκει».
Κλείνουν στρατόπεδα
Στην ομιλία του ο κ. Δένδιας μίλησε και για τα στρατόπεδα, λέγοντας: «Θα αλλάξουμε πλήρως την πυκνότητα των μονάδων. Αυτή τη στιγμή οι μονάδες του ελληνικού στρατού έχουν πυκνότητα, 27% είναι κωμικό. Θα φτάσουμε στα επόμενες 24 μήνες στην πυκνότητα στο 70% Πώς; Κλείνοντας στρατόπεδα, συγχωνεύοντας μονάδες.
Θα κλείσουμε 132 στρατόπεδα από τα 831 που έχουμε. Ανοίγω παρένθεση να σας πω έχουμε περισσότερο στρατόπεδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δεν γίνεται. Θα κλείσουμε στρατόπεδα, θα συγχωνεύσουμε μονάδες, θα συγχωνεύσουμε δυνατότητες. Σε όλα τα σώματα.
Θα σας πω κάτι που όταν το είδα μου φάνηκε ως ανέκδοτο. Νόμιζα ότι δούλευε το γραφείο μου. Το ξέρετε ότι έχουμε ένα Ναυτοδικείο στα Γιάννενα; Τον περσινό χρόνο δίκασε 5 υποθέσεις, όμως ο ελληνικός λαός πληρώνει 8 μισθοδοσίες. Για τις 5 υποθέσεις το χρόνο. Υπάρχει πλήρης παραλογισμός πλήρης. Αυτά όλα πρέπει να τα σταματήσουμε, αλλιώς δεν πάμε μπροστά».
Στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ»
Το Στρατόπεδο “Κωσταντίνου Βερσή” στην Άρτα δεσπόζει στην κορυφή του λόφου της Περάνθης και βρίσκεται στη θέση όπου υψώνονταν άλλοτε ο Αμυντικός Στρατώνας. Το 1994 με υπουργική απόφαση, το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας.
Σήμερα το Στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ» λειτουργεί ως Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού (584 Μ/Π ΤΠ), ενώ επί σειρά ετών αποτελούσε Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού (ΚΕΥΓ) και στη συνέχεια Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ).
Κατά διαστήματα η λειτουργία του Στρατοπέδου, επανέρχεται ως θέμα συζήτησης για τη συνέχιση ή όχι της λειτουργίας του, μετά από εξαγγελίες των εκάστοτε Υπουργών Αμύνης, ενώ είναι γνωστό, πως και τα Επιτελεία των Ένοπλων Δυνάμεων προχωρούν κατά καιρούς σε επανασχεδιασμούς σχετικούς με τη λειτουργία των στρατοπέδων.
Υπάρχουν αρκετού –και μεταξύ αυτών οι εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο και όχι μόνο, υποστηρίζουν πως το Στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ» με τις νέες ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του, μπορεί να επαναλειτουργήσει ως Κέντρο Κατάταξης Νεοσυλλέκτων, καθώς υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής, διαμονής και εκπαίδευσης μεγάλου αριθμού νεοσυλλέκτων.
Υπάρχουν και προτάσεις ή σκέψεις, για διαφορετική αξιοποίηση του εν λόγω Στρατοπέδου, στην λογική άλλων στρατοπέδων στα Γιάννενα αλλά και στην Πρέβεζα, που παραχωρήθηκαν προς αξιοποίηση στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Το ερώτημα είναι, ποια τύχη επιφυλάσσει η νέα εξαγγελία Δένδια για κλείσιμο 132 Στρατοπέδων και εάν μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνεται και το Στρατόπεδο «ΒΕΡΣΗ» της Άρτας.