Συνεδρίαση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στα Γιάννενα
Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στο επίκεντρο της
Στην πλέον κρίσιμη χρονική συγκυρία για το μείζον ζήτημα του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, στις 29 Οκτωβρίου πρόκειται να συνεδριάσει στα Γιάννενα, έπειτα από απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, σε μία εκδήλωση που έχει την «υπογραφή» της Βουλής των Ελλήνων.
Η Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα των «νομικών προκλήσεων των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», που έχει εξελιχθεί σε πιο επίκαιρο από ποτέ και καθιστά την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σε διεθνές επίπεδο ως επιτακτική ανάγκη.
Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η οποία ξεκίνησε από το 2015 αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις του 21ου αιώνα, με εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να μετακινούνται στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει ήδη δεχθεί μεγάλη πίεση και διαχειρίστηκε συνεχείς μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές επωμιζόμενη δυσανάλογο βάρος.
Ανταποκρίθηκε στη πρόκληση επιδεικνύοντας αντοχή και ετοιμότητα, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα, που είναι και σήμερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά οι δύο πόλεμοι που μαίνονται στην Μέση Ανατολή και ο συνεχιζόμενος στην Ουκρανία εγκυμονούν νέο κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης.
Έτσι η συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων στα Γιάννενα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού θα επιδιώξει:
1. Να δώσει βιώσιμη και στρατηγική προσέγγιση στο ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη περιοχή του Εύξεινου Πόντου, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης –Ασίας.
2. Να διαμορφώσει μία κοινή πολιτική, δίκαιη και αποτελεσματική που θα βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης.
3. Θα αξιοποιεί και θα εφαρμόζει το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.
4. Θα προβλέπει την προώθηση οδών νόμιμης ασφαλούς μετανάστευσης.
5. Θα καταπολεμήσει τα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών και θα προωθεί τις επιστροφές.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας θα απευθύνει τον εναρκτήριο χαιρετισμό στη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Ποια είναι η ΟΣΕΠ
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 1993 με πρωτοβουλία των προέδρων των κοινοβουλίων 9 χωρών: Αλβανίας, Αρμενίας, Αζερμπαιτζάν, Γεωργίας, Μολδαβίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Τουρκίας και Ουκρανίας.
Τον Ιούνιο του 1995 το ελληνικό κοινοβούλιο προσχώρησε στην Συνέλευση ως 10ο πλήρες μέλος.
Στόχος της ΟΣΕΠ είναι να ενώσει τις προσπάθειες των εθνικών κοινοβουλίων για την επιδίωξη των ακόλουθων στόχων που αναφέρονται στο προοίμιο του Κανονισμού της ΟΣΕΠ. Δηλαδή:
-Να εξασφαλίσει την κατανόηση και την υιοθέτηση από τους λαούς των ιδανικών και των στόχων της οικονομικής συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.
-Να παρέχει την απαραίτητη νομική βάση για οικονομική, εμπορική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών.
-Να θεσπίσει την απαιτούμενη νομοθεσία για την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ή τους υπουργούς εξωτερικών.
-Να παρέχει βοήθεια στα εθνικά κοινοβούλια για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
-Να προωθήσει τη συνεργασία με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.
Σήμερα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αποτελείται από 81 βουλευτές που εκπροσωπούν 13 κράτη μέλη του ΟΣΕΠ (έχει ανασταλεί η συμμετοχή της ρωσικής αντιπροσωπείας, η οποία αριθμεί 12 βουλευτές).
Η ελληνική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων συμμετέχει με 6 τακτικά μέλη. Στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στη Συνέλευση, η Βουλή των Ελλήνων οργάνωσε στην Αθήνα τις Ολομέλειες του α’ εξαμήνου του 2008, και του α’ και β’ εξαμήνου του 2014.
Επίσης, το ελληνικό κοινοβούλιο έχει αναλάβει στο παρελθόν (2008-2022) συνολικά δέκα συνεδριάσεις της ΟΣΕΠ και των Επιτροπών της.
Η Ελλάδα ανήκει από κοινού με τη Ρωσία (έχει ανασταλεί η συμμετοχή της), την Τουρκία και τη Ρουμανία στη πρώτη ομάδα των χωρών εκείνων, που αποτελούν τους σημαντικότερους χρηματοδότες του Οργανισμού ΟΣΕΠ και της Συνέλευσης.
Παράλληλα, στη χώρα μας φιλοξενούνται δύο σημαντικά σώματα του Οργανισμού της ΟΣΕΠ, την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, στη Θεσσαλονίκη, και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, στην Αθήνα.