Δημήτρη Βλαχοπάνου: «από ήλιο και στάχτη»
Γιάννενα, Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία)
Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024, 7:00 μ.μ.
Το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «από ήλιο και στάχτη» παρουσιάζουν την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 7:00 μ.μ. στην Αίθουσα Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία) Ιωαννίνων η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου (ΕΛΣΗ), η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων, η Μαρτυρική Κοινότητα Λιγκιάδων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιγκιάδων, η μαρτυρική κοινότητα Μουσιωτίτσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσιωτίτσας «Φλόγα», ο Όμιλος Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου (ΟΜΟΚ) και οι εκδόσεις 24 γράμματα.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ιωαννιτών.
Για τον συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ. Γιώργος Καψάλης, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και η κ. Νίκη Ζούκη, φιλόλογος και θεατρική συγγραφέας.
Την παρουσίαση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο Αλέξανδρος Φαρμάκης, Μάστερ Φιλοσοφίας, μέλος Δ.Σ. της ΕΛΣΗ.
Το βιβλίο «από ήλιο και στάχτη» είναι ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα, με κυρίαρχο σημείο αναφοράς τον μεταπολεμικό κόσμο του ψυχρού πολέμου και τον αντίχτυπο που άφησαν πίσω τους οι σφαγές και τα ολοκαυτώματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τριπλής φασιστικής κατοχής 1941 – 1944. Βασικό στοιχείο της δράσης των κεντρικών ηρώων είναι το αίσθημα της ατομικής ευθύνης και της ανθρώπινης αλληλεγγύης τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και, ακόμη περισσότερο, σε καιρό πολέμου.
Σημαντικό μέρος του βιβλίου στρέφεται γύρω από τις σφαγές και τα ολοκαυτώματα της Ηπείρου κατά την περίοδο 1943 – 1944, όταν η πρώτη γερμανική μεραρχία εντελβάις στρατοπέδευσε στα Γιάννενα και μετέτρεψε ολόκληρη την περιοχή σε λουτρό αίματος. Επίκεντρο της αφήγησης γίνεται η φρίκη που γνώρισαν τα χωριά Κομμένο, Μουσιωτίτσα και Λιγκιάδες, αλλά και η καταστροφή και ο αφανισμός της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων.
Το βιβλίο, γραμμένο στη διάρκεια της πανδημίας, κινείται μεταξύ ιστορίας και φαντασίας. Ένα μέρος του είναι ιστορικό κι ένα άλλο είναι φαντασιακό. Κι είναι δύσκολο να υπάρξει το ένα δίχως το άλλο ή να μπει μια διαχωριστική γραμμή στο τέλος της ιστορίας που θα ορίζει και την αρχή της φαντασίας. Κάποιοι απ’ τους πρωταγωνιστές είναι υπαρκτά πρόσωπα. Κάποια είναι πλάσματα της φαντασίας του συγγραφέα. Βασικό στοιχείο του είναι η διαχρονική και ανεξίτηλη αξία της ανθρώπινης αλληλεγγύης.