Ενδιαφέροντα τα μηνύματα μέσω του 3ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Άρτας

Γράφει:

η Χριστίνα Μπίζα 

Με με πλούσιο περιεχόμενο δράσεων ήταν το 3ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Άρτας το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος “Σκουφάς”, με το Δήμο Αρταίων, την Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας, τους Φίλους του Βιβλίου και άλλους πολιτιστικούς φορείς, στις 25, 26 και 27 Οκτωβρίου.
Ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με παρουσιάσεις, προβολές, θεατρικά δρώμενα και δημιουργικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους κατάφερε να εξάψει τη φαντασία, να οδηγήσει στο παιχνίδι αλλά και να θέσει προβληματισμούς για την δομή της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα για τις μελλοντικές κινήσεις μέσω των οποίων θα θωρακιστούν οι νέοι μας έχοντας στο πλευρό τους την οικογένεια αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολο της.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσίας τους μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίω κ. Κώστα Πατήλας, ο Πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «οΣκουφας» Νικόλαος Μπανταλούκας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Κώστας Χαρακλιάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων.

Το Πρόγραμμα περιελάμβανε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου προβολή ταινίας μικρού μήκους (25′), από την Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας, του Άλφρεντ Χίτσκοκ στην Αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου “Σκουφάς” Ακολούθησε συζήτηση με θέμα True Crime.

Ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος και ο ιδιωτικός ερευνητής Χάρης Βεραμόν ανέλυσαν αληθινές υποθέσεις εγκλημάτων στην Ελλάδα. Συντονιστής ήταν ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης.

Ο Δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος ένας άνθρωπος με πλούσια δημοσιογραφική εμπειρία παρουσίασε το νέο του βιβλίο «Βεντέτες» όπου παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως οι Βεντέτες οδήγησαν ακόμη και στο να εγκαταλειφθούν ολόκληρα χωριά για να γλυτώσουν από τη Βεντέτα και το ξεκλήρισμα.
Έκανε γνωστό ότι τώρα μόνο στην Κρήτη η Βεντέτα υπάρχει αφού η οπλοκατοχή στη συγκειμένη περιοχή έχει βαθιές ρίζες. Το γεγονός αυτό όπως ανέφερε δεν αγγίζει εύκολα και η πολιτεία.
Ενδεικτικό ήταν το παράδειγμα ότι σε κάποια περιοχή αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα της Βεντέτας σε ψηφοφορία. Από τους συμμετέχοντες ψήφισαν όλοι πλην ενός, υπέρ της κατάργησης των όπλων και της Βεντέτας.
Ο ένας που δεν ψήφισε θετικά ήταν ο Βουλευτής της περιοχής, ανέφερε ο κ. Σόμπολος, σκεφτόμενος το πολιτικό κόστος.

Αξίζει να σταθούμε και στο θέμα της παιδικής παραβατικότητας το οποίο έθιξε για να αναφέρει ότι η οικογένεια θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο και να είναι πάνω κατά πάνω οι γονείς στα παιδιά μέχρι και την περίοδο της εφηβείας για να τα προστατεύσουν από κινδύνους όπως τα ναρκωτικά κ.λπ. και να μην ξεφύγουν, ενώ υπογράμμισε και τον καθοριστικό ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών σε συνεννόηση με την οικογένεια στην περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών των παιδιών, ώστε να αναζητηθούν οι λόγοι που τα οδηγούν σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου το Πρωί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άρτας έγινε παρουσίαση του παιδικού βιβλίου Το μικρό ξύλινο ρομπότ και η πριγκίπισσα που κοιμόταν… ξερή, με τη νηπιαγωγό Αφροδίτη Κατσαούνου.
Ακολούθησε ενημέρωση κυκλοφοριακής αγωγής από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας και αργότερα Σκετς “Μυστήριο στη Βιβλιοθήκη” από τους μαθητές της Palso Άρτας.

Το Σάββατο το Βράδυ στην Αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου “Σκουφάς”
παρουσιάσθηκε Θεατρικό απόσπασμα από το έργο η παγίδα του Ρομπέρ Τομά, από την ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου “Σκουφάς”.

Ακολούθησε η παρουσίαση των συγγραφέων Γρηγόρη Αζαριάδη και Τέση Παπαθανασίου.
Μουσική συνοδεία από τη Φιλαρμονική του Συλλόγου “Σκουφάς” με αγαπημένα κινηματογραφικά θέματα υπήρξε μία γοητευτική μελωδική ανάσα για τους παρευρισκόμενους.

Η Συζήτηση με τον Πέτρο Μάρκαρη πατριάρχη του αστυνομικού μυθιστορήματος και η συνομιλία του με τον Γρηγόρη Αζαριάδη έφεραν στο φως ενδιαφέροντα στοιχεία και πτυχές του χθες και του σήμερα που οδηγούν σε μία συγκεκριμένη στάση ζωής.

Ουσιαστικές και ενδιαφέρουσες απόψεις διατύπωσε ο κ. Πέτρος Μάρκαρης ο οποίος στάθηκε σε ένα θέμα τεράστιας σημασίας όπως το χαρακτήρισε και είναι το σύστημα αξιών για να τονίσει:
« Αυτό που ονόμασα εγώ προηγουμένως έτσι και το ονομάζουν όλοι έτσι, δεν είναι δική μου εφεύρεση, σύστημα αξιών στη δική μου γενιά, στη γενιά του Γρηγόρη και σε πολλές γενιές ανθρώπων εδώ μέσα ξεκινούσε μέσα απ τις οικογένειες.

Οι οικογένειες ήταν αυτές που προσπαθούσαν να επιβάλουν το σύστημα αξιών. Η περίφημη Ελληνική έκφραση «Όχι μην το κάνεις αυτό είναι ντροπή», η ντροπή ήταν μία υπενθύμιση ότι αυτό που κάνεις αντίκειται στο σύστημα αξιών και πρέπει να ντρέπεσαι.
Σήμερα αυτά έχουν τελειώσει. Αυτό το σύστημα αξιών όμως που το καλλιεργούσε η οικογένεια το συνέχιζε και το επέκτεινε ουσιαστικά το σχολείο απ την αρχή, ώσπου να βοηθήσει και να ξυπνήσει το ενδιαφέρον πολλών μαθητών για τις ανθρωπιστικές σπουδές.

Τίποτε απ΄ όλα αυτά δεν ισχύει σήμερα, ή ελάχιστα ισχύει. Ας πούμε αυτοί οι ελάχιστοι που πάνε να σπουδάσουν ανθρωπιστικές σπουδές είναι εύκολη λεία γιατί θα θεωρούνται ψώνια». όπως είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι οι κατευθύνσεις που επιλέγονται τώρα πια, ως δημοφιλέστερες και για επαγγελματική αποκατάσταση είναι οι οικονομία και η τεχνολογία.

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου το πρωί
στην Αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου “Σκουφάς” έγινε Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου Ο Τετραπέρατος από τον συγγραφέα Δημήτρη Καλπούζο, σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ Πάζλ και την Palso Άρτας.
Αργότερα στην Βιβλιοθήκη “Σκουφάς” ακολούθησε Εκπαιδευτική δραστηριότητα: Ανακαλύπτοντας τον δολοφόνο με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ευφυούς Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Απόγευμα της Κυριακής στη Βιβλιοθήκη “Σκουφάς” πραγματοποιήθηκε Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον συγγραφέα Δημήτρη Καλπούζο.

Στη Διοργάνωση του 3ου Φεστιβαλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας αξίζει να αναφέρουμε ότι συμμετείχαν:
Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης “Σκουφάς”, ο Δήμος Αρταίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Άρτας, Agatha Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Αθηνών, οι Φίλοι του Βιβλίου, η Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας και άλλοι φορείς ενώ η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη.