Δέσμη προτάσεων Δούκα για την αυτοδιοίκηση Ορατή η απειλή του οικονομικού αδιέξοδου στους δήμους

Δέσμη προτάσεων για την αυτοδιοικήση, για πραγματική μεταρρύθμιση, με τους δήμους στο επίκεντρο του νέου συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, παρουσίασε ο Χάρης Δούκας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Το κείμενο του Δημάρχου Αθηναίων :
Στις 7 Νοεμβρίου ξεκινά στην Ρόδο το τριήμερο Τακτικό Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Σε αυτό οι δήμοι προσέρχονται με ομόφωνες αποφάσεις, τόσο για τα οικονομικά, όσο και για τα θεσμικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις οκτώ προσυνεδριακές συναντήσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα, καταγράφηκε η έντονη ανησυχία ότι πλέον είναι ορατή η απειλή του οικονομικού αδιέξοδου για την μεγάλη πλειοψηφία των δήμων της χώρας και η έντονη δυσαρέσκεια των αιρετών, καθώς ζωτικής σημασίας αιτήματα των δήμων, δεν ικανοποιούνται από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

-Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης τα έσοδα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), μειώθηκαν κατά 60% περίπου, μείωση που διατηρείται μέχρι και σήμερα.

-Η σταδιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους (παιδικοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα, κ.λπ.) δε συνοδεύτηκε με την μεταβίβαση και των αναγκαίων πόρων, γεγονός που δημιούργησε σταδιακή επιβάρυνση των οικονομικών μεγεθών στους δήμους.

-Περίπου το 40% των δήμων (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ) δε θα μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό στο τέλος του χρόνου.

-Το ισοζύγιο των ΟΤΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 250 εκ. ευρώ (στοιχεία ΚΕΔΕ).

-Συγχρηματοδοτούμενα έργα από ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 130 εκ. ευρώ, έχουν «παγώσει» εδώ και μήνες γιατί δεν έχει εγκριθεί η καταβολή των κονδυλίων.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

-Τα παρακρατηθέντα έσοδα από την μη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας.

-Την επαναφορά τελών που αφαιρέθηκαν από τους δήμους (επαναφορά του ανταποδοτικού τέλους των πετρελαιοειδών στους δήμους, του τέλους παρεπιδημούντων στο 2% (από 0,5%), του φόρου ζύθου, των τελών σύνδεσης δικτύων φυσικού αερίου)

-Την απόδοση τριών (3) επιπλέον έκτακτων δόσεων στους ΚΑΠ του 2024.

-Την επιστροφή στους δήμους των παρακρατηθέντων πόρων από τους ΚΑΠ για το τέλος ταφής απορριμμάτων (240 εκ. ευρώ).

-Την απόδοση στους δήμους των εσόδων από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Εδώ και 14 χρόνια παραμένουν παγωμένες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους. Με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, οι δήμοι έχουν χάσει το 20% του ανθρώπινου δυναμικού τους (αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις).

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
-Να ξεπαγώσουν οι προσλήψεις.

-Να αντιμετωπιστεί το θέμα των χρόνιων συμβασιούχων εργαζομένων.

-Να καταργηθεί η διάταξη Βορίδη, βάσει της οποίας κινδυνεύουν όλοι οι αιρετοί με δικαστικές περιπέτειες, όταν προσπαθούν να υπερασπιστούν τους εργαζόμενούς τους.

-Να συνεχιστεί απρόσκοπτα, από φέτος, το απολύτως επιτυχημένο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης στους ΟΤΑ, για άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.

Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Μετά από 20 χρόνια, αναμορφώνεται ο Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για την κρισιμότερη θεσμική παρέμβαση για τον θεσμό, τα τελευταία χρόνια. Θα επανεξεταστεί και θα οριστεί ο βαθμός αποκέντρωσης, θα ανακατανεμηθούν αρμοδιότητες και πόροι, η λειτουργία των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (και των δύο βαθμών), καθώς και το εκλογικό σύστημα, για το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών προϊδέασε ότι δεν θα γίνουν σημαντικές αλλαγές.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Η νέα Χάρτα της Αυτοδιοίκησης, να κάνει πράξη:
-Πρώτον, μια πραγματική μεταρρύθμιση, με τους δήμους στο επίκεντρο του νέου συστήματος διακυβέρνησης της χώρας,
-Δεύτερον, την σύγκλιση της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ευρωπαϊκό μοντέλο των Πόλεων και των Περιφερειών.