Λουκέτο στο Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ;

Κλείνουν 137 στρατόπεδα μέχρι το 2025

«Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα»

«Θέλουμε ευέλικτες μονάδες μεγάλης πληρότητας»

Κάθε μονάδα θα έχει σύστημα αντι-drone

Αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις ανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας

 

Τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για το διάστημα 2024-2015 περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλή για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός «πάμε σε ευέλικτες μονάδες μεγάλης πληρότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με πληρότητα 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατόπεδα. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».

«Η προσαρμογή στις νέες προκλήσεις αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων Αποτροπής της Εθνικής μας Άμυνας», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, τονίζοντας ότι «η Nέα Δομή Δυνάμεων 2024-2035 αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της “Ατζέντας 2030”, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους στον τομέα της Εθνικής Άμυνας».

Στόχος η δημιουργία ενός σύγχρονου, τακτικά ευέλικτου και άρτια εξοπλισμένου στρατού, μικρότερου σε μέγεθος αλλά με μεγαλύτερη ισχύ πυρός. Ενός στρατού που θα μπορεί να επιχειρεί όχι μόνο σε μεγάλους σχηματισμούς αλλά και σε επίπεδο μικρών και ευέλικτων μηχανοκίνητων μονάδων, οι οποίες θα διαθέτουν αυτόνομες drone και αντι- drone δυνατότητες και θα αξιοποιούν σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα (δορυφορικές επικοινωνίες, Ηλεκτρονικός Πόλεμος κλπ.).

Η νέα Δομή Δυνάμεων καλύπτει χρονικό ορίζοντα 12 ετών. Επαναξιολογείται και επικαιροποιείται ως προς τα μέσα κάθε τρία χρόνια ή και συντομότερα, αν μεταβληθούν τα δεδομένα.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με νέες ανάγκες που ορίζονται από τις εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή και ορίζονται από τους μικρές και μεγάλες εστίες αντιπαράθεσης.

Κλείνει το ΒΕΡΣΗ
Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ, Άρτα. Έδρα του πρώην Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικού (ΚΕΥΓ) που έκλεισε το 2012, ξανάνοιξε το 2014 ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, έκλεισε με τη δημιουργία των ΣΥΠΟ, ξανάνοιξε ως ΚΕΝ και σήμερα φιλοξενεί το 584 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού.
Ένα στρατόπεδο, το οποίο ανοιγοκλείνει από τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, είναι το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ της Άρτας. Είχε κλείσει από το 2011 και ”σφραγιστεί ” με την βούλα από το 2012, στο πλαίσιο της αναγγελθείσης Αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων για εξοικονόμηση πόρων, από την Μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου! Κι ενώ η απόφαση κατάργησης του ΚΕΝ Άρτας δρομολογούνταν και σε επίπεδο απομάκρυνσης προσωπικού με μεταθέσεις σε άλλες περιοχές το 2014 ήρθε με υπογραφή σε επίπεδο υπουργείου η απόφαση για νέα ΕΣΣΟ στο στρατόπεδο της Άρτας.
Σήμερα μετά την εξαγγελία του Δένδια για κλείσιμο 137 στρατοπέδων σε δημοσίευμα της εφημ. ΤΑ ΝΕΑ το στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ, περιλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτά που θα κλείσουν.

Βασικά στοιχεία των αλλαγών
-Μείωση των στρατοπέδων από 837 σε 705 , με στόχο τη βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας των Μονάδων και την αύξηση στο 70% του ποσοστού στελέχωσης τους σε καιρό ειρήνης

-Εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών.

-Δημιουργία πολυεπίπεδου Συστήματος Αεράμυνας, με δημιουργία αντι- αεροπορικού και αντι-drone θόλου που θα καλύπτει το σύνολο της εθνικής επικράτειας.

-Χρήση σύγχρονων μέσων και όπλων, με πρόβλεψη μεταξύ άλλων για: 200 αεροσκάφη 4ης και 5ης Γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία, 16 κύριες μονάδες επιφάνειας για το Πολεμικό Ναυτικό, Άρματα μάχης 3ης γενιάς στα νησιά. Απόκτηση στρατηγικών πυραύλων μακράς εμβέλειας. Χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων, drone κι αντί-drone συστημάτων σε επίπεδο μονάδας.

Απόκτηση δορυφόρου για τις ανάγκες των Ενόπλων δυνάμεων, για χρήση ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών.
Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων και η επίτευξη Διακλαδικής Συνέργειας και Συνεργασίας.
-Αναβάθμιση της Θητείας, μεταρρύθμιση. της Εθνοφυλακής και ενσωμάτωση της Εφεδρείας.

-Αναβάθμιση των δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών και για διεξαγωγή επιχειρήσεων στο σύγχρονο περιβάλλον Κυβερνοπολέμου και Ηλεκτρονικού Πολέμου.

-Ενίσχυση και αναβάθμιση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης. Αύξηση της διαθεσιμότητας μεταφορικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

-Ενίσχυση της δυνατότητας συνδρομής στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με μονάδες διττής χρήσης.

-Εκσυγχρονισμός των υποδομών Διοικητικής Μέριμνας και Υποστήριξης.

-Επιχειρησιακές ικανότητες για προβολή ισχύος σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

Νέες επιχειρησιακές μονάδες
Στη Νέα Δομή Δυνάμεων προβλέπεται μεταξύ άλλων για πρώτη φορά:
-Η αναδιοργάνωση- συγχώνευση και κατάργηση 132 στρατοπέδων και μονάδων, επί συνόλου 837

-Η δημιουργία ενιαίου αντιαεροπορικού κι αντί drone θόλου, σε εθνικό κι επίπεδο μονάδας.

-H διακλαδική δομή πυραυλικής αποτροπής.

-Η απόκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου αποκλειστικά για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

-Η δημιουργία Μονάδων Κυβερνοχώρου (Μονάδα 1864), Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (Μονάδα 1821), Διαστημικών Εφαρμογών ( Μονάδα 1912), Συλλογής Πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές (Μονάδα 1947)

-Η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής και Διεύθυνσης Πληροφορικής

-Η συγκρότηση της Διοίκησης Κατασκευών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

Exif_JPEG_420