Στις 2 Δεκεμβρίου στα Ιωάννινα Παρουσίαση του βιβλίου της Ελισσάβετ Γ. Κώσταγια τις Πολιτιστικές διαδρομές

Το βιβλίο της ΓιαννιώτισσαςΕλισσάβετ Γ. Κώστα”Πολιτιστικές διαδρομές στην Ελλάδα. Προοπτικές για τη δημιουργική οικονομία” παρουσιάζεται στα Ιωάννινα, από το Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τηνΔευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 19:00 στο ξενοδοχείο “GrandSerai” (Δωδώνης 33,Αίθουσα LordByron).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
• Βλίζος Σταύρος (Αναπλ. Καθηγητής Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
• Χουλιαράς Ιωάννης (Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας & Αναπληρωτής Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων).
Στις σελίδες του βιβλίου υπάρχει, μεταξύ άλλων, εκτενής αναφορά στους «Ρωμανιώτες Εβραίους. Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων» και στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού στον Δήμο Ιωαννιτών, μέσω της δημιουργίας ομώνυμης πολιτιστικής διαδρομής.
Η παρουσίαση βιβλίου είναι ανοιχτή στο κοινό.

Το βιβλίο
Στο βιβλίο μελετώνται οι πολιτιστικές διαδρομές από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Όσον αφορά τη μελέτη των πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα, οι βιβλιογραφικές αναφορές είναι αρκετά περιορισμένες. Επιπλέον, εντοπίζονται ελλείψεις και στο θέμα της διαμόρφωσης ενός μοντέλου για τον σχεδιασμό τους. Το βιβλίο φιλοδοξεί να καλύψει αυτό το κενό στην έρευνα και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός μοντέλου για τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την εγχώρια και τη διεθνή βιβλιογραφία. Επίσης, φιλοδοξεί να αποτελέσει εγχειρίδιο αναφοράς σε θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα, αφού συμπυκνώνεται σε αυτό η τεχνογνωσία που παράχθηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ο σχετικά πρόσφατος θεσμός της πολιτιστικής διαδρομής αποτελεί, εξαιτίας της δυναμικότητάς του, ένα σημαντικό «εργαλείο» αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο βιβλίο αναλύονται διεξοδικά οι υπάρχουσες θεωρίες και έννοιες του πολιτιστικού τουρισμού και των πολιτιστικών διαδρομών και προτείνεται ένα νέο μοντέλο για τον σχεδιασμό τους. Τέλος, αναλύεται διεξοδικά το θέμα του σχεδιασμού και της δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στη δημιουργία διαδρομών στη Σπάρτη και τα Ιωάννινα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την πρόταση ένταξης της μιας εκ των δύο προτεινόμενων διαδρομών στο Δίκτυο Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.