Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου προς Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη Στο τραπέζι Τα αγροτικά Προβλήματα

Συζήτηση στην συνεδρίαση του Π.Σ. στις 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Ζητούνται μέτρα που θα δώσουν ανάσες ανακούφισης στην αγροτιά

Επανέρχεται η Λαϊκή Συσπείρωση στα αγροτικά ζητήματα, ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Η περιφερειακή παράταξη κατέθεσε εισήγηση που αναλύονται οι εξελίξεις στα αγροτικά ζητήματα, επισημαίνοντας την κοροϊδία από τα δήθεν μέτρα της Κυβέρνησης, τα επιπλέον εμπόδια που δημιουργούνται κάθε χρόνο και οδηγούν σε ξεκλήρισμα των μικρών εκμεταλλεύσεων, και τα μέτρα που θα δώσουν ανάσες ανακούφισης στην αγροτιά. Στο κείμενο της εισήγησης, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

Κτηνοτροφία
«Η κατάσταση για την κτηνοτροφία είναι ακόμη πιο δυσοίωνη αφού η μέγγενη του ανταγωνισμού των κερδών των 7 γαλακτοβιομηχανιών που κάνουν κουμάντο στο πόσο και πως θα παραχθεί έχει οδηγήσει πολλούς κτηνοτρόφους στη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου και της παραγωγής γάλακτος, φτάνοντας στο σημείο ένας στους δέκα κτηνοτρόφους στη ΗΠΕΙΡΟ να έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα.
Μειωμένη παράγωγη λόγο καιρικών συνθηκών εμφανίζουν και οι μελισσοκόμοι που πρόσθετα «καίγονται» από το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο και τις κάθε είδους απαγορεύσεις που τους επιβάλει η Κυβέρνηση στην παράγωγη και διακίνηση των προϊόντων τους.

Αγροτικό πετρέλαιο

-Είναι εμπαιγμός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι ικανοποίησε τα αιτήματά τους. Αντί για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία που διεκδικούν οι αγρότες όπως αυτό που σταθερά όλες οι κυβερνήσεις δίνουν σε εφοπλιστές οι οποίοι δεν πληρώνουν σεντ για ΕΦΚ., η κυβέρνηση της ΝΔ τους επέστρεψε μόλις 100 εκατομμύρια από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο και αυτό μονιμοποιήθηκε ύστερα από την πίεση που άσκησαν με τις μεγαλειώδεις περυσινές κινητοποιήσεις τους. Είναι εξοργιστικός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία οδηγεί στο λαθρεμπόριο αλλά μόνο όταν πρόκειται για τους αγρότες και όχι για τους εφοπλιστές.

-Η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές είναι χωρίς όφελος για τους αγρότες, καθώς δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στη μείωση του κόστους παραγωγής από τη στιγμή που οι ίδιοι, ως ενδιάμεσοι που πωλούν προϊόντα τους με ΦΠΑ 13%…

-Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα για πλαφόν 7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και αντ’ αυτού τους «προσφέρει» για δύο χρόνια μια τιμή τουλάχιστον 40% ακριβότερη απ’ αυτή που διεκδικούν, η οποία μάλιστα δεν είναι ενιαία για όλους.

-Δεν φτάνουν όλα τα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί και η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023 – 2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Όσο για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό…

-Επίσης συνεχίζουν να υπάρχουν οι ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, ο «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης.».

-Ενδεικτική του κλίματος αγωνίας και του έντονου προβληματισμού που υπάρχει για το μέλλον της αιγοπροβατοτροφίας αποτελεί και η ημερίδα που οργανώθηκε από το Παράρτημα Ηπείρου-Ιονίων νήσων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε και το Παράτημα Ηπείρου του Πανελλήνιου κτηνιατρικού Συλλόγου με θέμα «κτηνιατρική Επικαιρότητα- Οι απειλές της αιγοπροβατοτροφίας».

-Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα για την κάλυψη των αρδευτικών έργων π.χ. στην πεδινή περιοχή Ν. Σκουφά της Άρτας, προχωρά τον σχεδιασμό για ενιαίο φορέα διαχείρισης των νερών, δηλαδή ΑΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα κάνουν ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα το νερό και τη διαχείρισή του, τόσο για άρδευση όσο και για ύδρευση.

-Σε μία αδιανόητη συμπαιγνία αστικού κράτους και μεγαλεμπόρων λαδιού, οι έμποροι καθηλώνουν την τιμή αγοράς του έξτρα παρθένου στα 4 ευρώ/λίτρο, την στιγμή που το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 4 ευρώ και φτάνει τα 4,5 ευρώ. Την ίδια στιγμή το κράτος τρομοκρατεί τον βιοπαλαιστή αγρότη και τον καταναλωτή με μεγάλα πρόστιμα απαγορεύοντας την πώληση-διακίνηση τενεκέδων λαδιού, ώστε όλο το λάδι να διοχετεύεται στους μεγαλεμπόρους σε εξευτελιστική τιμή… Αυτή την αδιανόητη συμπαιγνία δεν την βλέπει η κατά τ΄ άλλα λαλίστατη Περιφερειακή Αρχή, την στιγμή που στους νομούς Θεσπρωτίας, Πρέβεζας αλλά και Άρτας υπάρχουν εκατοντάδες βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί που συνθλίβονται από την συμπαιγνία αυτή;

-Με βάση τα παραπάνω και από την στιγμή που τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος απαιτούν πολιτικές λύσεις το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το Περιφερειακό Συμβούλιο ως πολιτικό όργανο που παίρνει πολιτικές αποφάσεις είναι να συμπαρασταθεί στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα και να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά του που είναι:

•Να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την απώλεια του εισοδήματος λόγω της καραντίνας και της απαγόρευσης να σφάζουν. Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές δίνοντας ενίσχυση για κάθε ζώο. Να προσληφθούν κτηνίατροι & επαρκές προσωπικό στην κτηνιατρική υπηρεσία

•Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων από το έντομο «μαύρο ακανθώδη αλευρώδη». Επιδότηση στα εντομοκτόνα σκευάσματα για την καταπολέμηση του «μαύρου ακανθώδη αλευρώδη».

•Να συμπεριληφθούν η ακαρπία της ελιάς, οι επιπτώσεις του εντόμου «μαύρου ακανθώδη αλευρώδης» και οι καταστροφές από τα κοπάδια των αγριογούρουνων στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

•Να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» που απορρέουν από την ΚΑΠ και τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Π.Ο.Υ.

•Απόσυρση της συμφωνίας Ε.Ε.-Mercosur, που ευνοεί τις εισαγωγές και πλήττει τα τοπικά προϊόντα.

•Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.