ΣΗΒΙΓΑΛ, η νέα πρότυπη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου
Από τον ΓΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και παραγωγούς
Η «Συνεταιριστική Ηπειρωτική Βιομηχανία Γάλακτος (ΣΗΒΙΓΑΛ) ΑΕ» είναι μια νεοσύστατη εταιρεία, αποτελούμενη στο πλειοψηφικό μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου, από το Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» και από τη νεοσύστατη ομάδα παραγωγών βιολογικού γάλακτος από την περιοχή του Κατσικά. Η κατεύθυνση της νέας πρότυπης γαλακτοβιομηχανίας θα είναι τα βιολογικά προϊόντα: βιολογική φέτα και βιολογικά σκληρά τυριά.
Στόχος της νεοϊδρυθείσας Συνεταιριστικής Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Γάλακτος (ΣΗΒΙΓΑΛ) Α.Ε., είναι η καθετοποίηση της παραγωγής και ήδη με εξασφαλισμένα τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αξιοποιήσει για να συμπληρώσει την απαιτούμενη ίδια συμμετοχή, η ΣΗΒΙΓΑΛ ΑΕ βρίσκεται ένα βήμα πριν να θεμελιώσει, μια νέα προοπτική στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της περιοχής.
Να σημειωθεί πως πριν από μερικές εβδομάδες, ο φάκελος της ΣΗΒΙΓΑΛ με το σχετικό αίτημα για έγκριση της χρηματοδότησης, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε στο πλαίσιο της Δράσης 4.2.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 («Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γεωργικό προϊόν)»). Το κόστος της συνολικής επένδυσης είναι 4.883.838,75 ευρώ, εκ των οποίων η δημόσια ενίσχυση είναι 2.441.919,38 € – το 50%.
Ένα ποσό από τον υπόλοιπο απαιτούμενο προϋπολογισμό θα καλυφθεί με δάνειο και ένα άλλο από την ίδια συμμετοχή των μετόχων του εταιρικού σχήματος.
Επίσης, τις επόμενες μέρες πρόκειται να συνεδριάσει και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΗΒΙΓΑΛ για να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας είναι η Ένωση, με απώτερο σκοπό όταν θα μπει σε λειτουργία το εργοστάσιο, να πάρουν μετοχές και οι παραγωγοί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΑΣ Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, έχει βρεθεί η έκταση μέσα στη Βιομηχανική Περιοχή για την ανέγερση της μονάδας.
Η μονάδα θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή και τυποποίηση βιολογικών προϊόντων γάλακτος. Το πρόγραμμα υλοποίησης έχει χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2022, σύμφωνα με την έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, ωστόσο, η ομάδα παραγωγών στοχεύει να δραστηριοποιηθεί από τη φετινή σεζόν, αναζητώντας συνεργασίες προκειμένου να διαθέσει συνολικά το παραγόμενο γάλα.