ΒΟΥΛΗ: Συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο
Οι ομιλίες των βουλευτών της Άρτας Γιώργου Στύλιου και Χρήστου Γκόκα
Χρήστος Γκόκας για το πολυνομοσχέδιο
Αγνοείται η στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας στην ομιλία του χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, επεσήμανε ότι η πορεία προς την πραγματική και οριστική έξοδο από την κρίση, δεν μπορεί παρά να συνδέεται με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας, αλλά αντ’ αυτού η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση επί μέρους διάσπαρτες ρυθμίσεις πολλών Υπουργείων που σε καμιά περίπτωση δε συνάδουν με τον φιλόδοξο τίτλο του Νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα».
Τόνισε πως την Κυβέρνηση εισάγει προς συζήτηση και ψήφιση, ένα Νομοσχέδιο χωρίς πλαίσιο, κανόνες και οδικό χάρτη που μάταια θεωρεί ότι θα φέρει επενδύσεις, διότι, ανέφερε, οι όποιες επενδύσεις στις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς, θα έχουν μηδαμινό αποτέλεσμα για την κοινωνία, για την πραγματική οικονομία, για το μέλλον του τόπου, αφού αγνοείται ο τομέας της παραγωγής , της εξασφάλισης κεφαλαίων ,ενώ παράλληλα αγνοείται και η στήριξη στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Και ενώ η χώρα έμεινε πίσω μετά το 2014 τουλάχιστον 12 μονάδες στο ρυθμό ανάπτυξης σήμερα, ανέφερε, τα μεγάλα υπερπλεονάσματα, η φορολογία και οι δυσβάσταχτες ασφαλιστικές φοροασφαλιστικές εισφορές, η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, η αδυναμία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, καθηλώνουν την οικονομία της χώρας .
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι αδυναμίες και η έλλειψη σχεδίου της Κυβέρνησης της ΝΔ, δεν αποτελούν άλλοθι για να περάσουμε από τις ιδεοληψίες που υπήρχαν επί ΣΥΡΙΖΑ σε μια άνευ όρων παράδοση στις αγορές.
O ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ισοπέδωσε την μεσαία τάξη, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και το πιο δημιουργικό τμήμα της κοινωνίας, αφού στόχος του ήταν να φτιάξει μια οικονομία με ιδιοκτήτες συγκεκριμένους ανθρώπους και μια κοινωνία με επιδόματα αντί για αξιοπρεπείς εργαζόμενους.
Ενώ παρατήρησε, πως οι αγορές που αποτελούν το θεμέλιο της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας της παρούσας Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, και η άνευ όρων παράδοση σ’ αυτές καταλήγουν στα ίδια με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματα.
Οι ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου, ανέφερε, οδηγούν στην ουσία στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, είναι σε βάρος και των εργαζομένων και του μικρού και μεσαίου εργοδότη με τις συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ αυτών και των επιχειρήσεων.
Για τις ρυθμίσεις σχετικά με τη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων επιχειρήσεων, τόνισε ότι στη χώρα μας, είναι σύνηθες να κινούμαστε μεταξύ των άκρων. Από τον μη έλεγχο στον απόλυτο έλεγχο και αντίστροφα. Τώρα, πάμε σε μια χαλάρωση αλλά δεν ισορροπούμε στο καλύτερο σημείο, ενώ πάντα η Λερναία Ύδρα της γραφειοκρατίας καιροφυλακτεί.
Αναφερόμενος στα ηλεκτρονικά αρχεία χρήσεων γης, τόνισε ότι είναι θετικό και σημαντικό βήμα και πρέπει να διασυνδεθούν όλα τα δεδομένα, ενώ υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες, και με τους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο.
Απαιτείται, σημείωσε, να περαστούν όλα τα δεδομένα σ΄ ένα ενιαίο σύστημα και να προβλεφθεί η δυνατότητα άμεσης πληροφόρησης των ενδιαφερομένων για προβλήματα που αφορούν τις αποστάσεις μεταξύ διαφόρων χρήσεων, όπως π.χ. από και προς γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του επανέλαβε ότι η λογική, η δομή και το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου οδηγεί το Κίνημα Αλλαγής στην καταψήφιση επί της αρχής, αφού δεν αποτελεί μέσο αναπτυξιακής στρατηγικής που έχει ανάγκη η χώρα, με την εξαίρεση όσων θετικών διατάξεων υπάρχουν.
Γιώργος Στύλιος: «Αλλαγή φιλοσοφίας, αλλαγή πολιτικής»
Την αλλαγή στην οικονομική πολιτική της χώρας που προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2020, ανέδειξε με την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Στύλιος. Μία οικονομική πολιτική διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια καθώς υπηρετεί μία νέα φιλοσοφία.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος Στύλιος αναφέρθηκε στα διαφορετικά ποιοτικά στοιχεία του πρώτου Προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης σε σχέση με το παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για: Την στροφή στην ανάπτυξη και την απασχόληση, την μείωση των φόρων και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, το τέλος στα υπερπλεονάσματα, τις βασικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, τη σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίαςκαι την αύξηση των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής Άρτας μίλησε για τη θετική συγκυρία στην οποία καλείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον Προϋπολογισμό, αλλά και στις προκλήσεις και στα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει. Αναφέρθηκε στο άνοιγμα της χώρας στον επενδυτικό χάρτη που αποτυπώνεται από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, στο ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων επενδύσεων, τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη και τις ΑΠΕ, στην ανάγκη των πολιτών να αφήσουν πίσω τον λαϊκισμό και τις μαγικές λύσεις και να δουν το μέλλον δημιουργικά. Μίλησε όμως και για τις δυσκολίες της επόμενης μέρας: την γεωπολιτική αστάθεια στη γειτονιά μας, την ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και τις δυνάμεις αδράνειας στο εσωτερικό που υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές.