
Σε νέα Εποχή Η Τράπεζα Ηπείρου
Άμεσος στόχος η απόκτηση Πανελλήνιας άδειας λειτουργίας
Ο εφοπλιστής Π. Νομικός κάλυψε την αύξηση κεφαλαίου
Θα ελέγχει το 51% της τράπεζας
Στην θέση του CEO ο Γιάννης Βουγιούκας
Σε νέα εποχή μπαίνουν συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Χανίων, Θεσσαλίας καθώς έχουν στόχο να αποκτήσουν άδειες Πανελλήνιας λειτουργίας κάτι που δεν είναι στα άμεσα σχέδια της Συνεταιριστικής Καρδίτσας
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στο mononews.gr ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας: «Kαι οι τέσσερις συνεταιριστικές διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια και πληρούν τους εποπτικούς δείκτες και κεφάλαια, ενώ οι πανελλήνιες άδειες θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού».
Τράπεζα Ηπείρου
Πρόσφατα ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός επένδυσε στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, καλύπτοντας τα 30 εκατ ευρώ της αύξησης κεφαλαίου, μέσω της εταιρείας του Capstone Capital, και θα ελέγχει το 51% της τράπεζας.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η αύξηση θα γίνει στη λογιστική αξία των μετοχών, δηλαδή στα 60 σεντς ανά τίτλο και ανοίγει τον δρόμο για την απόκτηση της πανελλαδικής άδειας που έχει ζητήσει από πέρυσι η Συνεταιριστική Ηπείρου από την Τράπεζα Ελλάδος. Στην θέση του CEO θα παραμείνει ο Γιάννης Βουγιούκας ο οποίος θα «τρέξει» το νέο επιχειρησιακό πλάνο της τράπεζας, η οποία διαθέτει δίκτυο 9 καταστημάτων και 16 ΑΤΜ, ενώ προσφέρει και πλήρες πακέτο ηλεκτρονικών συναλλαγών.
«Θέλουμε να βγούμε έξω από τα σύνορα της Ηπείρου και από μία μικρή συνεταιριστική τράπεζα θέλουμε να εξελιχθούμε σε μία περιφερειακή τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στα άμεσα σχέδια μας είναι να πάρουμε πανελλαδική άδεια» δήλωσε πρόσφατα στο mononews.gr ο κ. Βουγιούκας.
Η Συνεταιριστική Ηπείρου στο τέλος του 2023 (δεν έχει δημοσιευθεί ο ισολογισμός του 2024) , είχε ενεργητικό 336,6 εκατ ευρώ, καταθέσεις 296,8 εκατ ευρώ, χορηγήσεις 272,2 εκατ ευρώ, τα καθαρά της κέρδη ήταν ύψους 1,488 εκατ ευρώ και έχει ίδια κεφάλαια 27,5 εκατ ευρώ. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση 2023, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 12,92%, ο Δείκτης Κεφαλαίου (TIER I) διαμορφώθηκε στο 12,92% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (TCR) διαμορφώθηκε στο 15,83%. Η τράπεζα περιόρισε πέρυσι τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων στο 25%, από 31,34% στο τέλος του 2023, ενώ μέσα στην κρίση είχαν φτάσει στο 75%.
Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αφήσει πίσω τις δύσκολες εποχές της κρίσης και έχει γυρίσει σελίδα.
«Αυτή τη στιγμή είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι καθώς όλες οι τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια πάνω από το απαιτητό όριο», σημειώνει ο Διοικητης της ΤτΕ στο mononews.gr και υπογραμμίζει πως «ακόμα και η πιο μικρή συνεταιριστική τράπεζα στην άκρη της Ελλάδος χρησιμοποιεί διεθνή λογιστικά πρότυπα, διαδικασία που δεν είναι αυτονόητη σε όλη την ευρωζώνη. Και όλες έχουν προχωρήσει σε σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων που είχαν στα χαρτοφυλάκια τους.
«Συνάμα κάναμε σημαντικά βήματα για την βελτίωση του ανταγωνισμού με την δημιουργία ενός οικοσυστήματος μικρότερων τραπεζών. Η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνας δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των συνεταιριστικών τραπεζών από τις 16 περιορίστηκε στις 4 και όλες έχουν κάνει άλματα στον περιορισμό των «κόκκινων δανείων, τα οποία την περίοδο της κρίσης έφτασαν ακόμα και το 75%.
Επίσης Πανελλαδική άδεια έχει ζητήσει να λάβει από την ΤτΕ η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, η διοίκηση της οποίας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το επενδυτικό fund, τσέχικων συμφερόντων, Wenger Capital Sicav, με έδρα τη Μάλτα.
Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας το 2023 διαμορφώθηκε στα 688 εκατ ευρώ, διαθέτει ίδια κεφάλαια 57,8 εκατ ευρώ και έχει 27.700 μεριδιούχους. Οι συνολικές χορηγησεις έφτασαν τα 519 εκατ ευρώ και οι καταθέσεις στα 602,8 εκατ ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ήταν ύψους 1,4 εκατ ευρώ (από 8,4 εκατ ευρώ το 2022) και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 17%. Τα NPEs της Χανίων στο τέλος του 2023 ήταν 252 εκατ ευρώ (48,5%) και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της στόχος είναι η μείωση τους στο 27% το 2024, στο 20% το 2025 και στο 15% το 2026. Η τράπεζα έχει δίκτυο 21 καταστημάτων (και 35 ΑΤΜ).
Σε διαδικασία απόκτησης πανελλαδικής άδειας βρίσκεται και η Τράπεζα Θεσσαλίας, η οποία στο τέλος του 2023 είχε ενεργητικό 348,4 εκατ ευρώ, ίδια κεφάλαια 22,38 εκατ ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,42%. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,7 εκατ ευρώ.