Ισοτίμηση πτυχίων πρώην ΤΕΙ με πτυχία Πανεπιστημιακών Τμημάτων

Τι υποστηρίζει το Υπουργείο Παιδείας

Η τελευταία αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε μέσω των ν.4521/2018, ν. 4559/2018, ν.4589/2019 και ν. 4610/2019 δημιούργησε έναν νέο ακαδημαϊκό χάρτη στην ανώτατη εκπαίδευση. Ωστόσο, μετά την εν λόγω αναδιάρθρωση οι απόφοιτοι των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) βρέθηκαν εν μια νυκτί με πτυχίo «φάντασμα» καθώς τα ιδρύματά τους καταργήθηκαν χωρίς όμως να προβλεφθούν διαδικασίες εξομοίωσης/αντιστοίχισης των παλαιών πτυχίων με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) και του Ι.Ο.Β.Ε. (ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ) ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι.), από ιδρύσεώς τους έως και σήμερα, εκτιμάται άνω των 400.000.

Για το θέμα των αποφοίτων των πρώην Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και για την αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων τους με τα πτυχία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ο Υφυπουργός Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου απαντώντας στη Βουλή στα πλαίσια κοινοβουλευτικής Ερώτησης της Βουλευτού της Νέας Αριστεράς Μερόπης Τζούφη, κοινοποίησε τα πρακτικά της συζήτησης της με αριθμ. 749/30-03- 2025 Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ελένης Βατσινά.

Η απουσία πρόβλεψης
Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ μέχρι και την ημερομηνία έναρξης των νέων νόμων δεν καλύπτονται από πρόβλεψη που να τους επιτρέπει να αναγνωριστούν ως κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου. Το νομικό πλαίσιο αφορούσε μόνο τους ενεργούς φοιτητές, οι οποίοι μπορούσαν:
-Είτε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ως ΤΕΙ,
-Είτε να μεταπηδήσουν σε πανεπιστημιακό τίτλο υπό όρους (εντός χρονικών ορίων και με επιπλέον μαθήματα).

Ο Υφυπουργός Παπαϊωάννου, παραδέχτηκε τις ελλείψεις του αρχικού θεσμικού πλαισίου: «Καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε ένα πολυπαραμετρικό ζήτημα, χωρίς το αρχικό θεσμικό πλαίσιο να μας δίνει καμία απολύτως διέξοδο».

“Ολη αυτή η διαδικασία της ένταξης των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδιωτικών Ιδρυμάτων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα έγινε από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κυριολεκτικά σε μία νύχτα. Καταστρατηγήθηκε όλη η ακαδημαϊκή διαδικασία που προβλέπεται για την αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών. Ήταν κάτι το οποίο εμφανίστηκε πραγματικά τόσο ξαφνικά, χωρίς καμία διαδικασία. Η τότε ΑΔΙΠ δεν συμμετείχε”.

“Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε ένα πραγματικά ευαίσθητο, πολυπαραγοντικό και πολυπαραμετρικό ζήτημα, χωρίς το αρχικό θεσμικό πλαίσιο να μας δίνει καμία απολύτως διέξοδο”.

Ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε πως εργάζεται με προσεκτικά βήματα και χωρίς βιασύνη, εξετάζοντας ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους του ζητήματος.