Επιφυλακτικοί οι κτηνοτρόφοι στην Ήπειρο

Η «αυτοκρατορία» των αδελφών Σαράντη και η απόκτηση της Δωδώνη

«Τα μονοπώλια δεν είναι καλά», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων

Η αντίδραση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριµάνη

Η επικείμενη απόκτηση της Ηπειρωτικής Γαλακτοβιομηχανίας από τον όμιλο Σαράντη, συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις, μεταξύ των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, αλλά και γενικότερα του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Κι αυτό γιατί θεωρείται κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της κτηνοτροφικής παραγωγής στην Ελλάδα, η επικείμενη συμφωνία για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας ∆ωδώνη από τα Ελληνικά Γαλακτοκομία της οικογένειας Σαράντη.

Τα Ελληνικά Γαλακτοκομία έχουν χτίσει μια «αυτοκρατορία» στον κλάδο των τροφίμων με κύκλο εργασιών ύψους 650 εκατ. ευρώ, και όταν αποκτήσει το πανίσχυρο brand όπως η Δωδώνη, θα την καταστήσει κυρίαρχο στο χώρο του γάλακτος.

Σε άρθρο του Γιάννη Πανάγου (εκδότη της Agrenda) στο tyrokomos.gr, τονίζεται πως τις επιπτώσεις που θα έχει στην εγχώρια κτηνοτροφία και στο εισόδημα των παραγωγών η νέα μεγάλη εξαγορά της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας από τον τρικαλινό όμιλο, σταθμίζουν, όπως είναι φυσικό αυτές τις μέρες και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, µε την ανησυχία να διαδέχεται την αρχική έκπληξη στο άκουσμα της είδησης.

«Τα μονοπώλια δεν είναι καλά», είναι η πρώτη αντίδραση του Χάρη Λιούρη, προέδρου της ΕΑΣ Ιωαννίνων, αν υπήρχε Επιτροπή Ανταγωνισμού, δύσκολα θα περνούσε κάτι τέτοιο. «Στους κτηνοτρόφους δεν ακούγεται καλά», τονίζει στην Agrenda και ο Μιχάλης Τζιότζιος, μάχιμος κτηνοτρόφος και βαθύς γνώστης της αγοράς και του κλάδου, µε θητεία -κατά καιρούς- σε κρίσιμα συλλογικά όργανα και οργανισμούς.

∆εν έχουμε τίποτα µε τους ανθρώπους, τονίζει, όμως αυτή η τόσο μεγάλη συγκέντρωση δεν αφήνει πολλές επιλογές στους κτηνοτρόφους. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει, καλύτερα οι Σαράντηδες παρά κάποιος ξένος. Εδώ, ποτέ δεν θα ακούσεις κάποιον να σου πει ότι έμεινε απλήρωτος. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι κάθε χρόνο σπεύδουν να κλείσουν συμφωνία µε τον συγκεκριμένο όμιλο.

Η Agrenda ζήτησε γνώμη για την επικείμενη εξαγορά και από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριµάνη, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως. «Εμένα αυτό που µε ενδιαφέρει είναι να στηριχθεί ο αγρότης. Γι’ αυτό δίνω αγώνα, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις. Αν λυθούν αυτά τα δύο μεγάλα ζητήματα, τότε η πραγματική παραγωγή θα πάρει την αξία που της αναλογεί και η διαπραγματευτική θέση του παραγωγού και εν προκειμένω των κτηνοτρόφων θα βελτιωθεί. Αλλιώς δεν έχουμε καμιά τύχη και ο κάθε γαλατάς θα λειτουργεί ανεξέλεγκτα, τονίζει ο ηπειρωτάρχης.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ της Agrenda, όλα δείχνουν ότι η εξαγορά της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας ∆ωδώνη από τα Ελληνικά Γαλακτοπωλεία των αδελφών Σαράντη είναι δεδομένη, κι αυτό που μένει να φανεί στην πορεία είναι η επίπτωση αυτής της εξαγοράς στην ανάπτυξης της εγχώριας κτηνοτροφίας και ιδίως της αιγοπροβατοτροφίας.

Η γαλακτοβιομηχανία ∆ΩΔΩΝΗ, πρωτίστως υπό τη συνεταιριστική της μορφή, αποτέλεσε για χρόνια το σήμα κατατεθέν της Ηπείρου, ταξιδεύοντας µε τα προϊόντα της στις 5 ηπείρους και σε 50 χώρες. Μάλιστα, στην αγορά των ΗΠΑ η φέτα ∆ΩΔΩΝΗ υπήρξε συνώνυμο της φέτας ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και ήταν ο κατ’ εξοχήν λόγος που έβαλε τη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία στο µάτι ισχυρών funds οδηγώντας εν τέλει στην ιδιωτικοποίησή της, εν µέσω κρίσης, το 2012.

Η πορεία των Αδερφών Σαράντη

Η εταιρεία του Ομίλου Σαράντη ξεκίνησε πριν από 40 και κάτι χρόνια ως μια μικρή τυροκομική επιχείρηση και έφτασε- όπως σημειώνει ρεπορτάζ του onlarissa.gr- να θεωρείται «αυτοκρατορία» στον κλάδο των τροφίμων με κύκλο εργασιών ύψους 650 εκατ. ευρώ. Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία περιλαμβάνει σήμερα τα εμπορικά σήματα Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, ΑΓΝΟ, Κλιάφα, Δουμπιά, Κάμπος Χίου, με τα προϊόντα του ομίλου να φιγουράρουν στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ με δεκάδες κωδικούς σε κατηγορίες όπως γάλα, τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, φέτα, χυμοί, τσάι, αναψυκτικά, ανθρακούχο νερό, φυτικά προϊόντα και ροφήματα.

Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, ενώ διαθέτει παρουσία και σε 47 χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα, το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί, ξεπερνά τα 1.550 άτομα.
Το πρώτο «λιθαράκι» μπήκε πριν από 40 χρόνια όταν το καλοκαίρι του 1985 ο Δημήτρης (Τάκης) και ο Μιχάλης Σαράντης ίδρυσαν ένα μικρό τυροκομείο στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, δημιουργώντας την εταιρεία ΤΥΡΑΣ (Τυροκομικά Αδερφοί Σαράντη).

Το 2000 τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος που είχε ιδρυθεί το 1965 από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λαρίσης και την Αγροτική Τράπεζα.

Το 2003 η ΤΥΡΑΣ εξαγοράζει την TYRBUL SA στη Βουλγαρία και κατασκευάζει στη γειτονική χώρα εργοστάσιο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων. Είχε προηγηθεί μερικά χρόνια πριν, η εξαγορά της TYROM SA στη Ρουμανία και η ίδρυση του πρώτου εργοστασίου.

Το 2005 η Όλυμπος εισέρχεται στην κατηγορία των φρέσκων χυμών, ενώ ακολουθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία η επέκταση στα βιολογικά προϊόντα, το τσάι του βουνού και τα φυτικά ροφήματα.

Στα τέλη του 2009 ιδρύεται η νέα θυγατρική του ομίλου στην Αμερική με την επωνυμία OLYMPUS DΑΙRY USA Ακολούθησαν στα τέλη του 2013 η ίδρυση στην Ιταλία της εταιρείας OLYMPUS ITALIA με έδρα το Μιλάνο, ενώ κατά τη χρήση 2014 ιδρύθηκε η Olympus Deutschland με έδρα τη Γερμανία. Στις αρχές της χρήσης 2016, ιδρύθηκε στην Αγγλία η εταιρεία OLYMPUS DΑΙRY UK Ltd.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 απορροφά την εταιρεία Ροδόπη, ενώ το 2016 δημιουργείται ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Ένα χρόνο αργότερα από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία απορροφάται και η μητρική ΤΥΡΑΣ ενώ στον όμιλο στη συνέχεια υπάγονται μεταξύ άλλων η ΤΥΡΑΣ, η Όλυμπος, η Ροδόπη και η TYRBUL.

Εντός του 2018 ιδρύθηκαν τέσσερις νέες θυγατρικές σε Σουηδία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Σερβία, ενώ ακολούθησαν το 2019 η ίδρυση της θυγατρικής Olympus Foods France S.A.R.L και η ίδρυση της θυγατρικής με την επωνυμία Olympus Foods Cyprus LTD.

Το 2020 ο όμιλος εξαγοράζει την ιστορική εταιρεία αναψυκτικών από τα Τρίκαλα, Κλιάφα, καθώς και την εταιρεία Δουμπιά, θυγατρική τότε της Οινοποιίας Μαλαματίνα, που δραστηριοποιείται στον χώρο του ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού από πηγές της Χαλκιδικής.

Τον Μάρτιο του 2022 ο όμιλος αποκτά μετά από πλειστηριασμό την ιστορική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ. Τον Οκτώβριο του 2024 η Ελληνικά Γαλακτοκομεία εγκαινίασε στην Κύπρο το νέο εργοστάσιο του ομίλου για την παραγωγή χαλλουμιού, στη βιομηχανική περιοχή του Τσερίου στη Λευκωσία.

Ο όμιλος ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου 2025 την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας Κάμπος Χίου, επισφραγίζοντας το πρώτο deal στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων για το 2025, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Πριν λίγες ημέρες, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, με αποδέκτη το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, βασικό μέτοχο της Vivartia, ανοίγοντας τον δρόμο σε ένα από τα μεγαλύτερα deal στον κλάδο των τροφίμων.