
Κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ: Συντονισμένος βηματισμός ενόψει του Νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ πραγματοποιήθηκε στις28 Απριλίου 2025, για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εν αναμονή της ολοκλήρωσης του Νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σχεδιάζεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών, το προσεχές διάστημα.
Κύριο αντικείμενο της κοινής συνεδρίασης των Διοικητικών Συμβουλίων ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, με τίτλο «Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης: Διαφάνεια – Ευελιξία – Αποτελεσματικότητα», στάθηκε η ουσιαστική συζήτηση και η διαμόρφωση των τελικών θέσεων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με το σχέδιο του νέου Κώδικα, γι’ αυτό και στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος, από την πλευρά των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκτός των Διοικητικών
Συμβουλίων της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, οι 13 πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας και οι 13 πρόεδροι των περιφερειακών συμβουλίων καθώς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα ο Υπουργός, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, οι υφυπουργοί του, οι κ.κ. Βασίλης Σπανάκης και Βιβή Χαραλαμπογιάννη και ο Γενικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, κ. Σάββας Χιονίδης.
Η πρωτοβουλία για την πρώτη, στρατηγικής σημασίας συνεδρίαση, εκ μέρους των δύο Προέδρων, της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου και της ΕΝΠΕ, Γιώργου Χατζημάρκου απορρέει από τη συνεργασία και τη συντονισμένη στάση των δύο ενώσεων, που έχει αναπτυχθεί και εκτιμάται ότι θα συμβάλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, λειτουργικού και αποτελεσματικού Κώδικα, ικανού να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις προκλήσεις των τοπικών κοινωνιών του σήμερα και του αύριο.
Τόσο ο κ. Χατζημάρκος όσο και ο κ. Κυρίζογλου εξέφρασαν, με την ευκαιρία της συνεδρίασης, την εμπιστοσύνη τους προς τον Υπουργό κ. Λιβάνιο που έχει κερδηθεί μέσα από μία μακρά πορεία συνεργασίας, αμοιβαίου σεβασμού και αξιοπιστίας.
Κοινή συνισταμένη των εκπροσώπων των δύο φορέων, όπως εκφράστηκε κατά τις τοποθετήσεις τους, είναι η ανάγκη ενός νέου, λειτουργικού πλαισίου πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, στο οποίο το μεν Κράτος σχεδιάζει στρατηγικά, αλλά δεν ασκεί μικροδιοίκηση, και η δε Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού συμμετέχει στον σχεδιασμό των δημόσιων πολιτικών και αναλαμβάνει καθαρά τις ευθύνες που αναλογούν στην καθεμία.
Εκφράστηκε ακόμα η προσδοκία η ολοκλήρωση του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσει ως δύναμη ανανέωσης και εκσυγχρονισμού στη λειτουργία, όχι μόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά μίας νέας πιο έξυπνης Ελλάδας, εκπληρώνοντας τις ακόλουθες λειτουργίες:
-να αποτελέσει μια σημαντική νίκη έναντι της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων στην καθημερινή επαφή με τους πολίτες,
-να δώσει χώρο σε καινοτόμες, σύγχρονες διοικητικές δομές,
-να αυξήσει τον βαθμό της ελευθερίας κίνησης της αυτοδιοίκησης τόσο του Α’ όσο και του Β’ βαθμού.