Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2025

Μεταξύ των υποψηφίων η Ελληνίδα ακαδημαϊκός Στέλλα Τσάνη

Η Ελληνίδα ακαδημαϊκός Στέλλα Τσάνη που προωθεί την έρευνα και τη δράση στο πεδίο της ενέργειας και της βιωσιμότητας Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι μία από τις τρεις φιναλίστ για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιώσιμης Ενέργειας 2025 (EUSEW Awards), στην κατηγορία «Γυναίκα στην Ενέργεια».

Το βραβείο αυτό αναγνωρίζει γυναίκες που ηγούνται καινοτόμων δράσεων οι οποίες, εφόσον αναπαραχθούν, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προώθηση της καθαρής ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στις προσπάθειες για την προώθηση της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας. Μαζί της, υποψήφιες είναι η Sophie Loots από το Βέλγιο και η Carmen Sánchez-Guevara από την Ισπανία.

Αν και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα συχνά θεωρούνται αποστασιοποιημένα από τις σύγχρονες προκλήσεις, η συμβολή τους στην επίλυση κρίσιμων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων είναι ουσιαστική, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορεί η οικονομική επιστήμη να προσφέρει λύσεις στις προκλήσεις της βιώσιμης ενέργειας; Η Δρ Στέλλα Τσάνη είναι μία ακαδημαϊκός που γεφυρώνει την έρευνα με την πράξη στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, επενδύοντας παράλληλα στη νέα γενιά επαγγελματιών του κλάδου, με έμφαση στη γυναικεία παρουσία.

Με πάθος για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι οικονομίες λειτουργούν και οι επιλογές που απορρέουν από αυτήν επηρεάζουν το περιβάλλον και την κοινωνία, η Στέλλα,  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εξηγεί: «Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια είναι η ευθυγράμμιση των οικονομικών μας συστημάτων με πρακτικές χαμηλών εκπομπών και ρύπων. Η έρευνά μου εστιάζει σε πολιτικές που ενισχύουν βιώσιμες επενδύσεις και ενσωματώνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αγορές, χωρίς να διαταράσσουν τις οικονομίες ή τις κοινότητες.»

Με στόχο να γεφυρώσει τη θεωρία με την πράξη, η Στέλλα συνδυάζει την αυστηρή ακαδημαϊκή έρευνα με ουσιαστική συμβολή στην ενημερωμένη χάραξη πολιτικής – μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας της με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) και τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Παράλληλα, δραστηριοποιείται ενεργά στην υποστήριξη και καθοδήγηση νέων επιστημόνων, ως συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Global Young Academy, μιας διεθνούς ακαδημίας νέων επιστημόνων που επιλέγονται με βάση την επιστημονική τους αριστεία και την συνεισφορά τους στη κοινωνία.