
Παράθυρο παραχώρησης του ΒΕΡΣΗ στο Δήμο Αρταίων
Συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην εφημ. ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Νίκος Δένδιας: Με την Αυτοδιοίκηση αξιοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων!
Οι προκλήσεις της εποχής δεν αντιμετωπίζονται με στρατόπεδα που φυτοζωούν
Τι αναφέρει για τη νέα δομή Ενόπλων Δυνάμεων
«…προχωράμε στη δημιουργία θεσμοθετημένου φορέα για την ενιαία διαχείριση της στρατιωτικής περιουσίας. Ο φορέας αυτός θα συνεργάζεται με την Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας δυνατή την αξιοποίηση από την ίδια ή από κοινού με το υπουργείο Αμυνας ανενεργών στρατοπέδων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών»
Με αποκλειστική του συνέντευξη στα «Παραπολιτικά», (Κώστας Παπαχλιμιντζος) ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, ξεδιπλώνει το όραμα για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, από την αμυντική βιομηχανία και τη στρατιωτική θητεία μέχρι τους εξοπλισμούς νέας γενιάς.
Ο κ. Δένδιας υπεραμύνεται του σχεδίου «Ατζέντα 2030», για τη νέα δομή Ενόπλων Δυνάμεων, και στην ερώτηση «τι απαντάτε στις αντιδράσεις που υπάρχουν, όπως π.χ. στο κλείσιμο στρατοπέδων;» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωράμε δεν είναι μια δυνητική επιλογή της χώρας. Είναι όρος εθνικής επιβίωσης μετά τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο (…)Οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής δεν αντιμετωπίζονται με εκατοντάδες στρατόπεδα που φυτοζωούν, αλλά με συγχωνεύσεις και αύξηση πληρότητας. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες αλλαγές. Δεν με πτοεί το πολιτικό κόστος και είμαι πρόθυμος να το αναλάβω. Οι αλλαγές όμως θα προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα».
Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, σημειώνει πως στον σχεδιασμό εντάσσεται και η αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας, τονίζοντας πως «…προχωράμε στη δημιουργία θεσμοθετημένου φορέα για την ενιαία διαχείριση της στρατιωτικής περιουσίας. Ο φορέας αυτός δεν θα λειτουργεί ως κερδοσκοπικός μηχανισμός real estate, αλλά ως επιχειρησιακός βραχίονας για την παραγωγική αξιοποίηση της περιουσίας υπέρ του προσωπικού όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, χρηματοδοτώντας το οικιστικό πρόγραμμα. Επιπροσθέτως, θα συνεργάζεται με την Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας δυνατή την αξιοποίηση από την ίδια ή από κοινού με το υπουργείο Αμυνας ανενεργών στρατοπέδων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Η αξιοποίηση της περιουσίας δεν είναι σκοπός. Είναι μέσο».
Η διατύπωση αυτή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για την παραχώρηση του στρατοπέδου ΒΕΡΣΗ, το οποίο θα καταργηθεί, στον μεγάλο Δήμο Αρταίων για να το αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς όπως υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας το Υπουργείο δεν θα λειτουργήσει στο θέμα των στρατοπέδων που θα κλείσουν με τη λογική «μεσίτη», αλλά με λογική συνεργασίας ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την διαχείριση και την αξιοποίηση των ανενεργών στρατοπέδων.
Και το στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ, πέραν του γεγονότος πως ήδη είναι μέσα στο οικιστικό ιστό της πόλης της Άρτας, διαθέτει εγκαταστάσεις που μπορεί να φιλοξενήσουν πολλές υπηρεσίες και οργανισμούς και να επιλύσουν ακόμη περισσότερες ανάγκες, αναδεικνύοντας παράλληλα και την Άνω πόλη της Άρτας, που για χρόνια είναι υποβαθμισμένη.
Η συνέντευξη
Στη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στα Παραπολιτικά και στον Κώστα Παπαχλιμιντζο αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε υπουργέ, το διάστημα που βρίσκεστε στο υπουργείο Αμυνας έχετε προχωρήσει σε ένα μπαράζ αλλαγών. «Ατζέντα 2030», νέα δομή Ενόπλων Δυνάμεων, εξοπλιστικό, υγειονομικό νομοσχέδιο, «Ασπίδα του Αχιλλέα», Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, οικιστικό κ.ά. Πόσο αναγκαίες ήταν οι αλλαγές και τι απαντάτε στις αντιδράσεις που υπάρχουν, όπως π.χ. στο κλείσιμο στρατοπέδων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωράμε δεν είναι μια δυνητική επιλογή της χώρας. Είναι όρος εθνικής επιβίωσης μετά τις τεράστιες αλλαγές που έχουν συμβεί την τελευταία δεκαετία τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Είναι γνωστό ότι οι πολεμικές συγκρούσεις διεξάγονται πλέον με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με αυτόν που γνωρίζαμε, την ίδια ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει διακηρυγμένη απειλή πολέμου για την άσκηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από χώρα με πολλαπλάσιο πληθυσμό. Οφείλουμε, συνεπώς, να ανταποκριθούμε σε αυτές τις συνθήκες μέσω μιας ολιστικής –και όχι αποσπασματικής– προσέγγισης, με μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που ξεκινούν από τη στολή και τον εξοπλισμό του σύγχρονου μαχητή και φτάνουν στην ανάπτυξη καινοτόμων μέσων και στο 20ετές, ουσιαστικά, εξοπλιστικό πρόγραμμα (12+8 ετών). Οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής δεν αντιμετωπίζονται με εκατοντάδες στρατόπεδα που φυτοζωούν, αλλά με συγχωνεύσεις και αύξηση πληρότητας. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες αλλαγές. Δεν με πτοεί το πολιτικό κόστος και είμαι πρόθυμος να το αναλάβω. Οι αλλαγές όμως θα προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε ότι σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων αφορά τη μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον κύριο πολλαπλασιαστή ισχύος μας. Το οικιστικό, οι αυξήσεις στις αποδοχές έπειτα από 15 χρόνια, οι μεγάλες βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη είναι ένα μέρος αυτής της μέριμνας, η οποία εντάσσεται επίσης στην «Ατζέντα 2030».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε εξαγγείλει ένα οικιστικό πρόγραμμα για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες για στέγαση των στελεχών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η προσήλωση της Πολιτείας στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να μετουσιώνεται σε μέριμνα για το στέλεχος που φορά με υπερηφάνεια τη στολή. Το οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2023 με την καταγραφή των υφιστάμενων οικημάτων, την αποτύπωση των αναγκών και την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ανέγερση 357 οικημάτων ανά την επικράτεια. Τον Μάιο του 2024 εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση συνολικού ποσού 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των πρώτων δύο κατασκευαστικών φάσεων του οικιστικού προγράμματος, για την ανέγερση 702 κατοικιών σε 54 κτιριακά συγκροτήματα στη Θράκη και τα νησιά του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου. Περιοχές δηλαδή με αυξημένο επιχειρησιακό βάρος και οξύ στεγαστικό πρόβλημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των έργων της α’ και β’ φάσης βρίσκεται σε εξέλιξη και οι κατοικίες −με τις οποίες ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει στις 1.059− αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς χρήση εντός του 2026. Υπενθυμίζω ότι μέρος των νέων διαμερισμάτων (ποσοστό 10%-15%) θα διατεθεί προς χρήση σε κρίσιμες κατηγορίες μετακινούμενων δημοσίων λειτουργών, όπως γιατροί και εκπαιδευτικοί, στηρίζοντας το εθνικό δίκτυο κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, το υπουργείο έχει σχεδιάσει τις επόμενες φάσεις του οικιστικού προγράμματος, εστιάζοντας στις παραμεθόριες περιοχές. Εχουμε ήδη υποβάλει σχετική πρόταση χρηματοδότησης 200 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή πρόσθετων 1.500 κατοικιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Νομό Εβρου. Ο στόχος είναι η κάλυψη του 35% των υφιστάμενων στεγαστικών αιτημάτων έως το 2027, με τελικό ορίζοντα τον αριθμό των 4.000 διαμερισμάτων σε όλη την επικράτεια έως το 2030. Επίσης, σχεδιάζουμε εξοικονομήσεις που θα μας επιτρέψουν την κατασκευή επιπλέον κατοικιών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο θα είναι το νέο μοντέλο για τη στρατιωτική θητεία και από πότε θα εφαρμοστεί;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στις οποίες προαναφέρθηκα δημιουργούν νέες απαιτήσεις σε έναν Στρατό που δεν είναι, όπως σε άλλες χώρες, αμιγώς επαγγελματικός και βασίζεται, ορθώς, στη συμμετοχή του Ελληνα πολίτη-οπλίτη. Η θητεία όμως πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας της πατρίδας μας και παράλληλα να είναι χρήσιμη για τους νέους. Στην κατεύθυνση αυτή, σχεδιάζεται η αναβάθμιση της βασικής εκπαίδευσης, όπως και της εκπαίδευσης ειδικότητας. Θα αποτελούν πλέον ολοκληρωμένες διαδικασίες απόκτησης εκτεταμένων επιχειρησιακών γνώσεων. Μετά τη βασική εκπαίδευση, οι οπλίτες που το επιθυμούν θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε πιστοποιημένα προγράμματα απόκτησης γνώσεων και ανάπτυξης δεξιοτήτων, που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους και στην επαγγελματική τους πορεία. Σχεδιάζεται επίσης η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου αναβολών και απαλλαγών, το οποίο σήμερα είναι ελαστικό. Εκτός από τα παραπάνω, προωθούμε αλλαγές στην εφεδρεία, με τον συμπληρωματικό θεσμό του ενεργού εφέδρου. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να υπάρχει μια δύναμη 150.000 ενεργών εθελοντών εφέδρων, που να μπορούν να καλύψουν άμεσα επιχειρησιακές ανάγκες, αν χρειαστεί. Συνεχίζεται επίσης ο σχεδιασμός της εθελοντικής θητείας γυναικών, η εφαρμογή της οποίας θα αποτελέσει μια μεγάλη τομή, παρέχοντας πρόσβαση των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα σημαντικότατο ανθρώπινο κεφάλαιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ακούμε πολλές φορές ότι το κράτος δεν γνωρίζει πλήρως την περιουσία του. Οι Ενοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν πόσα και ποια ακίνητα διαθέτουν; Υπάρχει πλάνο αξιοποίησής τους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η στρατιωτική περιουσία δεν αποτελεί αδρανές κεφάλαιο. Είναι λειτουργικός και ιστορικός πόρος, του οποίου η διαχείριση πρέπει να είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και να γίνεται με πλήρη διαφάνεια. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθεί νομοσχέδιο για την αξιοποίηση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκινώντας από την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και την ανάπτυξη ενός πλήρους ψηφιακού μητρώου ακινήτων, ώστε καμία υποδομή, κανένα κτίσμα, κανένα τεμάχιο γης να μην παραμένει εκτός εποπτείας. Η διαδικασία θα επικαιροποιείται διαρκώς, ώστε η Πολιτεία να γνωρίζει, να αξιολογεί και να αποφασίζει με συγκεκριμένα κριτήρια και ανεπίληπτο τρόπο. Στην κατεύθυνση αυτή, προχωράμε στη δημιουργία θεσμοθετημένου φορέα για την ενιαία διαχείριση της στρατιωτικής περιουσίας. Ο φορέας αυτός δεν θα λειτουργεί ως κερδοσκοπικός μηχανισμός real estate, αλλά ως επιχειρησιακός βραχίονας για την παραγωγική αξιοποίηση της περιουσίας υπέρ του προσωπικού όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, χρηματοδοτώντας το οικιστικό πρόγραμμα. Επιπροσθέτως, θα συνεργάζεται με την Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας δυνατή την αξιοποίηση από την ίδια ή από κοινού με το υπουργείο Αμυνας ανενεργών στρατοπέδων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Η αξιοποίηση της περιουσίας δεν είναι σκοπός. Είναι μέσο. Σκοπός παραμένει η υποστήριξη της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, η αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού και η ενίσχυση της διαρκούς διασύνδεσης μεταξύ της ελληνικής κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελούν τμήμα της, αλλά και αρωγό της.
εξειδίκευσης. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της στρατηγικής μας: Άμυνα με ελληνική υπογραφή.
(Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά του Σαββάτου 18/5/2025)