
Απόπειρες εξαπάτησης προμηθευτών σε Δήμους
Στο στόχαστρο απατεώνων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Παριστάνουν υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών
Ζητούν τραπεζικά στοιχεία για δήθεν εξόφληση εντάλματος
Η φαντασία των απατεώνων δεν έχει τέλος. Μετά το κόλπο με εκείνους που παρίσταναν τους λογιστές και ζητούσαν στοιχεία επιχειρήσεων για δήθεν επιστροφή φόρων, αυτή τη φορά, αυξάνονται οι απόπειρες εξαπάτησης προμηθευτών που συναλλάσσονται με τους Δήμους.
Επιτήδειοι επικαλούνται ονόματα αιρετών και υπαλλήλων , προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες υποστηρίζοντας ότι τηλεφωνούν από το λογιστήριο του Δήμου για υποθέσεις πληρωμής τιμολογίων κ.α. και τους προτρέπουν να ανοίξουν το σχετικό email που έχουν λάβει και να κάνουν κλικ στο σχετικό σύνδεσμο.
Πρόσφατα περιστατικά εντοπίσθηκαν στους Δήμου Χαλκηδόνος και Χαλανδρίου, όπου άγνωστοι επικοινώνησαν τηλεφωνικά με προμηθευτή, προφασιζόμενοι την ανάγκη εξόφλησης εντάλματος, ζητώντας τραπεζικά στοιχεία και ισχυριζόμενοι ότι δήθεν έχει αλλάξει ο τρόπος πληρωμής των τιμολογίων.
Το σενάριο
Το σενάριο που ακολουθούν οι απατεώνες είναι πανομοιότυπο αφού παρουσιάζονται ως οικονομικοί υπάλληλοι του δήμου, επικαλούνται επείγουσα πληρωμή και ζητούν πρόσβαση σε τραπεζικά στοιχεία ή ακόμα και την καταβολή χρημάτων, με την υπόσχεση πως θα επιστραφούν αργότερα ή θα συμψηφιστούν. Σε αρκετές περιπτώσεις, επικαλούνται αλλαγές στη διαδικασία εκκαθάρισης των ενταλμάτων, όπως ότι πλέον θα καταβάλλεται το συνολικό ποσό στον προμηθευτή και εκείνος θα είναι υπεύθυνος να αποδώσει τις νόμιμες κρατήσεις.
Μάλιστα οι δράστες εκμεταλλεύονται τη γραφειοκρατία και την πολυπλοκότητα των δημοτικών οικονομικών υπηρεσιών για να δώσουν πειστικότητα στις ψευδείς τους δηλώσεις.
Προειδοποιήσεις
Οι περισσότεροι δήμοι με ενημερώσεις τους τονίζουν ότι ουδέποτε ζητούν στοιχεία λογαριασμών τηλεφωνικά, ενώ καμία αλλαγή στον τρόπο πληρωμής των τιμολογίων δεν έχει θεσπιστεί χωρίς επίσημη ενημέρωση, οι οικονομικές υπηρεσίες λειτουργούν αποκλειστικά μέσω πρωτοκόλλου και εγγράφων και οι πληρωμές πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), χωρίς καμία εμπλοκή του προμηθευτή στις κρατήσεις ή στην επεξεργασία του ποσού.
Συμβουλές
Οι επιχειρήσεις καλούνται:
• Να μην κοινοποιούν ποτέ τραπεζικά ή προσωπικά στοιχεία μέσω τηλεφώνου ή email.
• Να επικοινωνούν άμεσα με τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου σε περίπτωση ύποπτης προσέγγισης.
• Να ενημερώνουν τις αρχές για κάθε απόπειρα εξαπάτησης.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει ενημερωθεί για το φαινόμενο, ενώ ήδη διερευνά περιπτώσεις που σχετίζονται με ευρύτερα κυκλώματα απάτης, πιθανώς και εκτός Ελλάδας.