Εκδήλωση στη μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στον Καταρράκτη Άρτας
Παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
Τη μνήμη 11 Καταρρακτηνών, που έπεσαν θύματα της δολοφονικής μηχανής των Γερμανών με την ονομασία “Εντελβάις” τίμησαν το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, σε εκδήλωση μνήμης στο Καταρράκτη Άρτας, με την παρουσία του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου. Στις 26 και 27 Οκτωβρίου του 1943, η γνωστή για πολλά άλλα εγκλήματα στην Ήπειρο, η Μεραρχία “Εντελβάις” έφτασε μέχρι τα Τζουμέρκα και στον Καταρράκτη, πυρπόλησε σπίτια, έκαψε σοδειές και εκτέλεσε 11 κατοίκους.
O Καταρράκτης εντάχθηκε στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών με προεδρικό διάταγμα τον Ιούνιο του 2017 το οποίο υπογράφτηκε από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Το πρωί του Σαββάτου, Μετά τη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος, ομιλητής της εκδήλωσης ο καθηγητής ήταν κ. Κωνσταντίνος Τσουμάκας. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές Άρτας Γ. Στύλιος, Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γκόκας, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι του χωριού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη δήλωσή του τόνισε ότι «για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και, άρα, τρόπο ζωής, αυτή η αρχή είναι μια αλήθεια που οφείλουν να τη γνωρίζουν όλοι και ότι η πίστη σε αυτές τις αξίες, σε αυτά τα πανανθρώπινα ιδανικά, χαρακτηρίζει διαχρονικώς και τη διεθνή συμπεριφορά της πατρίδας μας». «Η Ελλάδα είναι η δύναμη που εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη, τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μιλώντας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής, ο κ. Παυλόπουλος είπε:
«Όπως έχω επανειλημμένως τονίσει, οι ως άνω αξιώσεις μας, από τις οποίες ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές -πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς είναι επιδιώξιμες. Και ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός, ως μέρος του εν γένει κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού, που συντίθεται από τις διατάξεις αλλά και από τις θεμελιώδεις αρχές και τις αξίες της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας, επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο δικαστικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω διεθνούς δικαίου».