Δήλωση Βασίλη Τσίρκα για την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Επιστημών

Τροφίμων και Διατροφής με έδρα την Άρτα
Μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, την κατάργηση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, την κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με απόφαση της κ. Κεραμέως αναστέλλεται η λειτουργία 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων μεταξύ των οποίων και το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής με έδρα την Άρτα που ιδρύθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η ακύρωση των πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στην ελληνική περιφέρεια και στη βιωσιμότητα των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων με απώτερο στόχο τη συρρίκνωση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των κολλεγίων. Πρόκειται για μια εκδικητική απόφαση για το μέλλον της νέας γενιάς και του τόπου μας.

Την ίδια ώρα με τη μείωση του προϋπολογισμού για την παιδεία η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και ελαστικών μορφών απασχόλησης στην εκπαίδευση. Πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτή την αρνητική προοπτική που ακυρώνει κάθε θετικό βήμα που έγινε το προηγούμενο διάστημα στον χώρο της εκπαίδευσης.
Οφείλουμε να υπερασπιστούμε όσα κερδίσαμε για την Άρτα την προηγούμενη περίοδο. Η ίδρυση των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων δεν ήταν μια συγκυριακή επιλογή αλλά αίτημα δεκαετιών βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση των πολιτών που κατέστη αναγκαιότητα με την πάροδο του χρόνου και την καταξιωμένη λειτουργία των τμημάτων του ΤΕΙ στην Άρτα τα προηγούμενα χρόνια.

Συμφωνεί ο Β. Γιόγιακας με την κατάργηση του Τμήματος στην Ηγουμενίτσα
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για αναστολή λειτουργίας του νέου Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα:
«Η απόφαση για τη συνολική επανεξέταση της ανάγκης δημιουργίας όλων των νέων Τμημάτων που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνει όλους όσοι από την πρώτη στιγμή είχαμε χαρακτηρίσει “λόγια του αέρα” το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό νόμο Γαβρόγλου το νέο Τμήμα στην Ηγουμενίτσα θα λειτουργούσε με 2 βασικά «αν»: αν αποφάσιζε η Σύγκλητος και αν υπήρχε ο κατάλληλος αριθμός διδασκόντων.

Θυμίζουμε επίσης ότι πολύ νωρίς είχαμε επικρίνει τη διαδικασία με την οποία αποφασίστηκε το οριστικό κλείσιμο του σημερινού Τμήματος στην Ηγουμενίτσα, παρά την παλαιότερη πρόταση της ΑΔΙΠ για αναβάθμιση.
Έτσι το σημερινό Τμήμα παραδόθηκε στον μαρασμό. Και, για να «χρυσώσει το χάπι», η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε μια υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα πετώντας το μπαλάκι αλλού και στο μέλλον.
Όσο ανεύθυνα και υποκριτικά το έκανε και για άλλα θέματα.
Σε κάθε περίπτωση εμείς αναγνωρίζουμε την αρμοδιότητα της Ανώτατης Αρχής, η γνώμη της οποίας έπρεπε ούτως ή άλλως να είχε γίνει σεβαστή πριν φτάσουμε εδώ».

Ο Κων/νος Δρακονταειδής για την αναστολή, του Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Λευκάδα
Σε δήλωση του πρώην Δημάρχου Λευκάδας Κων/νου Δρακονταειδή, για την αναστολή, από την κυβέρνηση, της ίδρυσης του Πανεπιστημιακού Τμήματος (και) στη Λευκάδα, αναφέρονται τα εξής:
« Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, ξαναχτύπησε!!!
Το «πουλόβερ» άρχισε να ξηλώνεται, βελονιά – βελονιά!!!
Μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών τμημάτων (και) στη Λευκάδα, πριν ενάμισυ μήνα, προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας 35 Πανεπιστημιακών τμημάτων, ανάμεσά τους και αυτού της Λευκάδας (Περιφερειακής Ανάπτυξης)!

Το Πανεπιστημιακό Τμήμα, είχε ιδρυθεί με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, στα πλαίσια της ενοποίησης του Τ.Ε.Ι. Ιονίων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Τους αγώνες που δώσαμε για την ίδρυσή του, τους ακυρώνουν με μια απλή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς να ντρέπονται.
Στόχος τους, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.
Είχαμε προειδοποιήσει, στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν ένα περίπου μήνα ότι μετά την αναστολή λειτουργίας των διετών τμημάτων, θα έρθει η σειρά του Πανεπιστημιακού Τμήματος.
Δεν μας άκουσαν!
Η Λευκάδα και τα Ιόνια πρέπει να σηκώσουν το ανάστημά τους. Χωρίς χρονοτριβές, χωρίς ψεύτικες δικαιολογίες.
Κάτω τα χέρια, από τα υπό ίδρυση Πανεπιστημιακά τμήματα!
Κάτω τα χέρια, από το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Λευκάδας!
Θα μας βρουν απέναντί τους, μαζί με όλους τους πολίτες!»

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΗΜΕΡΑ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ:
Η ZOINOS WINERY συμμετέχει
Ανακαλύψτε τα οινοποιεία της περιοχής σας
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου (11:00 – 17:00) τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας, συμμετέχουν μαζί με εκατοντάδες άλλα οινοποιεία της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και σας προσκαλούν να γιορτάσετε μαζί τους.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009 και εορτάζεται κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων – μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων του Κρασιού ή οινοτουριστικών δικτύων.
Στον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού» συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας.
H ZOINOS WINERY ως μέλος της Ένωσης Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» συμμετέχει και σας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί την ημέρα αυτή, ανακαλύπτοντας τα οινοποιεία της περιοχής μας.
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 το οινοποιείο μας στο χωριό της Ζίτσας θα παραμείνει ανοιχτό από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα προσφέροντας στο οινόφιλο κοινό την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του οινοποιείου, να γνωρίσει την τέχνη της οινοποίησης, της απόσταξης και της παλαίωσης οίνων και αποσταγμάτων και να γευτεί τα προϊόντα.
Η είσοδος είναι δωρεάν.

Ληστεία στην Άρτα
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων αγνώστων, μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι, νυχτερινές ώρες στις 06-11-2019, διέπραξαν ληστεία σε βάρος ενός αλλοδαπού στην πόλη της Άρτας.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, οι τέσσερις δράστες προσέγγισαν τον αλλοδαπό και με τη χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν από την κατοχή του χρηματικό ποσό και προσωπικά του έγγραφα.
Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας (με την νέα σχετική απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής 25/06-11-2019), προκειμένου να προβεί στην επιλογή εξωτερικού συνεργάτη για καταχώρηση πρόσκλησης επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης 1.250 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως κλάδου και επιχείρησης που απασχολούνται, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας , προσκαλεί όλες τις επιχειρήσεις που αποδεικνύουν την πανελλαδική εμβέλεια τους και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για το σκοπό αυτό.

Συνάντηση Λυκείου Ελληνίδων Άρτας
Καλεσμένος ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Την πρώτη τους συνάντηση πραγματοποιούν τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Παράρτημα Άρτας τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο “Κρόνος” στις 7 το απόγευμα, με καλεσμένο τον συγγραφέα και συνεργάτη , Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το τελευταίο του βιβλίο «Οι σημειώσεις του Φαροφύλακα». Για τον ίδιο και το βιβλίο του θα μιλήσει το μέλος του συλλόγου, Ρένα Τριχιά.

Δήμος Ζηρού
Συνάντηση με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ
Συνάντηση με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Ιωάννη Καρβέλη, είχαν στην Πάτρα, ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας κ. Στέργιος Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Ζαχαριάς Νικόλαος και ο πρόεδρος της Κοινότητας Φιλιππιάδας κ. Κωστάκος Δημήτριος.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η λειτουργία των Κέντρων Υγείας στο Νομό της Πρέβεζας και ιδιαίτερα η κατάσταση των Κέντρων Υγείας του Δήμου μας για τα οποία ζητήθηκε η αποφασιστική στήριξή τους.

Ο Δήμαρχος Ζηρού, αφού αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό, υπογραμμίζοντας για το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας ότι έχουν πάψει από το 2018 να καλύπτονται οι εφημερίες, κάτι που έχει δημιουργήσει αναστάτωση και μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Τόνισε για το Κ.Υ. Φιλιππιάδας ότι καλύπτει ανάγκες περίπου 20.000 κατοίκων, ενώ εξυπηρετεί σε διαρκή βάση τις ανάγκες 100άδων προσφύγων, σημειώνοντας ότι λειτουργεί και ως Κέντρο εμβολιασμού προσφύγων.
Για τους λόγους αυτούς ζήτησε την πρόσληψη άμεσα μόνιμου ιατρικού προσωπικού ώστε να επανέλθει και πάλι το πρόγραμμα πλήρης ωραριακής λειτουργίας του Κ.Υ. Φιλιππιάδας.
Από την 6η ΥΠΕ υπήρξε η δέσμευση για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του Δήμου Ζηρού.

Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Ηπείρου
Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Σε πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων που είχαν προκληθεί στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, των καταιγίδων, των ισχυρών ανέμων και ανεμοστρόβιλων – που προκάλεσαν και πτώσεις δένδρων -έχουν προβεί οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα άφησαν πίσω τους αρκετές ζημιές σε στέγες σπιτιών στην περιοχή Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων, στην οποία εκτός των συνεργείων της Περιφέρειας, εργάστηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεργεία του Δήμου Ιωαννιτών, παρουσία του Δημάρχου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου. Τις ζημιές άρχισαν να καταγράφουν από το πρωί οι υπηρεσίες του Δήμου. Κατά περιοχή τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν:

Στην Π.Ε. Άρτας, στο ορεινό οδικό δίκτυο, στο οποίο σημειώθηκαν καταπτώσεις και κάλυψη τμημάτων με φερτά υλικά.
Στην Π.Ε. Πρέβεζας, προκλήθηκαν ζημιές σε θερμοκήπια, καταπτώσεις στο οδικό δίκτυο, ιδίως του Δήμου Ζηρού.
Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, προκλήθηκαν προβλήματα από πτώση δένδρου στην Ε.Ο. Πλαταριά- Σύβοτα και πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή Σαγιάδας.
Στην Π.Ε. Ιωαννίνων, έγινε ολιγόωρη διακοπή κυκλοφορίας λόγω φερτών υλικών στην επ. οδό Κόνιτσα- Δίστρατο στη θέση Άρματα, σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση στην Εθνικό Οδό Κόνιτσα – Κοζάνη, κοντά στο Γοργοπόταμο, πτώση λίθων στην Ε.Ο. Ιωάννινα- Άρτα και ειδικότερα στο τμήμα Τέροβο- Κουκλέσι και καταπτώσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου των Τζουμέρκων.
Επίσης σε αρκετές περιοχές της Ηπείρου, εξαιτίας πτώσης δένδρων κ.α.
Με δεδομένο πως η βροχόπτωση συνεχίζεται και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένονται και νέες τις επόμενες ημέρες οι οδηγοί, αλλά και όλοι οι πολίτες θα πρέπει να είναι πάντα προσεκτικοί στις μετακινήσεις του.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
Ψήφισμα για την αδόκητη απώλεια του Περικλή Βασιλάκη, τ. Περιφερειακού Συμβουλίου εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, ύστερα από την τοποθέτηση του Προέδρου του κ. Σταύρου Παργανά, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα, το ήθος, την πολύχρονη συμμετοχή του στα κοινά, ως Περιφερειακού Συμβούλου, Αντιπεριφερειάρχη, ως και την εν γένει προσφορά του στον αθλητισμό και στην αυτοδιοίκηση. Με το ψήφισμα εκφράζονται τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ενώ αντί στεφάνου χρήματα θα κατατεθούν σε κοινωφελή ιδρύματα.
Επίσης στην εξόδιο ακολουθία, αποφασίστηκε και παραβρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ανακοίνωση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΗΠΕΙΡΟ»
Τόσα βραβεία τα πήρε η διαρροή!
Το «μεγαλείο» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έφτιαξε τη μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι, το παρέσυρε το ρεύμα του κομπόστ που ξεκαθάρισε ότι η δύναμη του κέρδους είναι πάνω από το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τη φύση, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ και τονίζει:
«Είναι έκθετοι πολιτικά ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες πρώην και νυν, είναι έκθετη η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ για το περιστατικό διαρροής στην πρώτη δυνατή βροχή στην περιοχή της Δωδώνης.
Με μισόλογα προσπαθεί να καλύψει την ΤΕΡΝΑ που διαχειρίζεται το εργοστάσιο η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν υπήρξε ρύπανση. Την επόμενη όμως τι θα γίνει;
Αν το έργο δεν είναι ολοκληρωμένο γιατί δόθηκε σε λειτουργία και μάλιστα με εκβιασμούς προς τους Δήμους να πάνε τα σκουπίδια τους;
Μέχρι να ολοκληρωθεί η σπορά του εναποθέματος, αυτό θα διαχέεται με κάθε βροχή στα ρέματα;
Τα υποτιθέμενα «βραβεία» που πήρε η μονάδα ΑΣΑ είναι αρκετά να σταματήσουν τις διαρροής στα ρέματα της περιοχής και στα ποτάμια της Ηπείρου;
Να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες και το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να εξετάσει το θέμα αναλυτικά σε έκτακτη, ειδική συνεδρίαση.
Να αποζημιώσει η εταιρεία για οποιεσδήποτε επιπτώσεις στο περιβάλλον, καλλιέργειες κ.λ.π. τώρα ή σε μελλοντικές ζημιές που τυχόν θα προκληθούν εξαιτίας της.
Αυτά είναι λοιπόν τα οφέλη από την περιβόητη ιδιωτικοποίηση! Χρειάζεται άμεσα να υπάρξει ενωτική αντίδραση για να μεταφερθεί η διαχείριση των απορριμμάτων υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο και να αποκλειστούν τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα από την δραστηριότητα αυτή».

Διασύνδεση Δήμου Ιωαννιτών με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Στο πλαίσιο ανάπτυξης και εδραίωσης μιας διαρκούς συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης Γιάννη Λυκογιώργο με τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Σταύρο Νικολόπουλο και τους συνεργάτες του.
Ο Αντιπρύτανης στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είχε παρουσιάσει τον στρατηγικό σχεδιασμό σε θέματα Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, εξειδίκευσε την παρουσίασή του προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του Δήμου Ιωαννιτών.
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τρεις βασικούς θεματικούς άξονες.
•Τη συνέργεια των δύο φορέων στις διαδικασίες που άπτονται της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
•Τις δράσεις που απαιτεί η ουσιαστική ένταξη και ενσωμάτωση του φοιτητικού πληθυσμού στην πόλη μας.
•Την μελλοντική συνεργασία στην από κοινού συμμετοχή Πανεπιστημίου και Δήμου σε χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Το επόμενο βήμα στη συνεργασία καθορίστηκε χρονικά για τον Δεκέμβρη όπου και θα καταρτιστεί το σχέδιο δράσεων που θα αναληφθούν από κοινού με στόχο την υλοποίηση των αξόνων που προαναφέρθηκαν.