
Σε μια ανακοίνωση η συλλογικότητα «zoumerka Watch – Παρατηρητήριο Τζουμέρκων» αναφέρεται σε έργα, ενέργειες και δράσεις που αντί να αναβαθμίζουν, υποβαθμίζουν την ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων.
Στην ανακοίνωση-ανάρτηση αναφέρουν τα εξής:
«ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ;
Γιατί εγκώσαμε και γιατί, με αυτά που βλέπουμε, όχι απλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι, αλλά το έσπασε κιόλας.
Μέρα με τη μέρα, στα Τζουμέρκα χάνουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ό,τι ομορφότερο έχουμε. Η καταστροφή είναι συστηματική, μεθοδευμένη και πολυεπίπεδη. Δεν πρόκειται για μεμονωμένες αστοχίες ή αθώες «αναπλάσεις», δεν πρόκειται για «ανάπτυξη» ή για “θαύματα” που θα φέρουν τουρισμό, δεν πρόκειται για ένα “προβληματάκι” εδώ κι άλλο ένα παραπέρα.
Πρόκειται για καταστροφές ή “παρεμβάσεις” που αλλοιώνουν το φυσικό και πολιτιστικό μας τοπίο, σπαταλούν τους φυσικούς μας πόρους και οδηγούν τα χωριά μας όχι σε ανάπτυξη, αλλά σε ασχήμια και μαρασμό, ή έστω σε μαζικό τουρισμό κακό για τον τόπο μας.
Η ίδρυση του Tzoumerka Watch – Παρατηρητήριο Τζουμέρκων είναι η απάντηση στη σιωπή, στη υπέρμετρη “προσωπολατρεία” που είναι δυσανάλογη με την πραγματική διάσταση των αυτοδιοικητικών θεσμών και προσώπων, και ανακόπτει κάθε κριτική και έλεγχο επ’ αυτών, στη συνενοχή και στη σκοπιμότητα που αφήνουν τη μια καταστροφή πίσω από την άλλη να συντελείται χωρίς καμία λογοδοσία και χωρίς έστω έναν αντίλογο.
Δεν έχουμε κανένα προσωπικό, πολιτικό ή οικονομικό συμφέρον. Και ακριβώς γι’ αυτό μπορούμε να βλέπουμε καθαρά και να μιλάμε ελεύθερα. Η σιωπή δεν είναι πλέον επιλογή. Η σιωπή είναι ανοχή και συνενοχή.
Ποιο είναι το γαϊτανάκι της καταστροφής;
Έχουμε 6 grande προβλήματα, συν πολλά μικρότερα φυσικά:
• Το Φαράγγι του Αράχθου και η καταστροφή του ομορφότερου ράφτινγκ της Ευρώπης: Υπέρ της κατασκευής ενός δρόμου ναι, αλλά όχι υπέρ παραβιάσεων που καταστρέφουν ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας με ρίψη μπαζών, βιασμό του φυσικού τοπίου, καταστροφή του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ rafting που ήταν σημείο αναφοράς για την ήπια τουριστική ανάπτυξη στα Τζουμέρκα.
Και δεν θα σωπάσουμε σε θέματα κοινωνικής αδικίας, βιοπορισμού και οικονομικού αποκλεισμού που υφίστανται οι αποκλεισμένες περιοχές, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες για σχεδόν 2 χρόνια έως τον Μάιο 2026, όταν οι υπεύθυνοι της Αυτοδιοίκησης και Εργολαβίας πληρώνονται κανονικότατα (από όλους εμάς!), και άρα ΔΕΝ συναισθάνονται τι θα πει οικονομικη απομόνωση και αποκλεισμένη καθημερινότητα.
• Στρογγούλα: Μια κατασκευή-έκτρωμα ενός αισθητικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά απαράδεκτου «χιονοδρομικού πάρκου», με προϋπολογισμό στη Διαύγεια 1.795 Εκατομυρίων Ευρώ, που δεν θα το καταπιούμε ποτέ ως σύμβολο ανάπτυξης και τουρισμού, ούτε ως την αναγκαία λύση για να παίζουν τα παιδιά και να ανεβαίνουν λεωφορεία στη Στρογγούλα! Αλλοιώνει το αιωνόβιο τοπίο της Στρογγούλας, προσβάλλει την αισθητική του τόπου μας και δεν συνάδει με την πολιτιστική ταυτότητα των Τζουμέρκων.
• Κλίφκη: «Εκμίσθωση» 7.2 στρεμμάτων παραδεισένιου δάσους και καταρρακτών της Κλίφκης σε ιδιώτη για 50€ το μήνα για 25 χρόνια! Ξεπούλημα δημοσίου φυσικού πλούτου και “τσιμεντώματα” (ενώ υπάγεται σε Συνταγματικές Διατάξεις προστασίας) για να γίνει το δάσος και τα νερά «πάρκο αναψυχής», λανθασμένη χρήση “μουσειακού” κτίσματος σε αναψυκτήριο (και καλά να ήταν μόνο αυτό), ενώ τίθεται και θέμα άρχουσας τάξης καθότι αφορά πρώην σύμβουλο Δημάρχου για τον Τουρισμό και εταιρίας αυτού.
• Υδροηλεκτρικά: Δεκάδες αδειοδοτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά, φράγματα και φραγματάκια, μέσω εταιριών αμφιβόλου “ιδιοκτησίας”, απειλούν όλα μας τα ποτάμια. Καταστροφή οικοσυστημάτων στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», χωρίς καμία ουσιαστική επιστημονική τεκμηρίωση ή στρατηγική.
• Ανεμογεννήτριες: Απόπειρες εγκατάστασης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών ακόμα και στα πιο εμβληματικά και ανέγγιχτα σημεία της οροσειράς μας, με τεράστια ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική ζημιά και αλλοίωση του φυσικού μας τοπίου.
• Καταρράκτες – Νυχτερινή Φωταγώγηση με Προβολείς: Κιτς φωτισμοί νυχτός 97.000 Ευρώ και «ενίσχυση ροής καταρρακτών» (αν είναι ποτέ δυνατόν), δήθεν αναβαθμίσεις που προσβάλλουν την αισθητική του φυσικού τοπίου και μετατρέπουν ένα μεγαλειώδες μνημείο φύσης σε θεατρικό σκηνικό.
Και μάλιστα στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων όπου ακόμα πχ δεν έχουν καν λύσει το θέμα νερού και υδροδότησης σε χωριά και κατοίκους, με τους Μελισσουργούς πχ να ξεμένουν χωρίς νερό Αύγουστο 2024 για τουλάχιστον 12+ ημέρες!
Και δίπλα σε όλα αυτά, μια παντελής έλλειψη τουριστικής στρατηγικής που να σέβεται την ταυτότητα των Τζουμέρκων, να στηρίζει την αυθεντικότητα, τη φύση και την τοπική κοινωνία ισόποσα και ισότιμα.
Δεν είναι «έργα» – Είναι κακοποιήσεις.
Τα Τζουμέρκα δεν είναι τσιφλίκι κανενός Δημάρχου, καμιάς Περιφέρειας, κανενός ιδιώτη.
Οι φυσικοί μας θησαυροί δεν κοστολογούνται, δεν τσιμεντώνονται, δεν παραδίδονται σε συμφέροντα για να γίνουν «μπίζνες» που υποτιμούν και τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Και όσοι προσπαθούν να φιμώσουν τις φωνές που τολμούν να διαφωνήσουν, που θεωρούν την κριτική και τις ερωτήσεις μας «πόλεμο», είναι μέρος του προβλήματος.
Δεν είμαστε «αρνητές της ανάπτυξης». Είμαστε υπερασπιστές του ουσιώδους: της φύσης, της ποιότητας ζωής, της αξιοπρέπειας του τόπου μας.
Γιατί τώρα;
Γιατί φτάνει πια.
Γιατί ο παράδεισός μας χάνεται.
Γιατί κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εμάς».