Αλλάζει η διαχείριση στην Ήπειρο

Ολιστικό Σχέδιο Χωριστής Συλλογής Αποβλήτων

Με προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ για υποδομές και εξοπλισμό

Στα 15,8 εκατ. ευρώ το λειτουργικό κόστος

Σημαντικό βήμα για το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο αποτελεί το Ολιστικό Σχέδιο Χωριστής Συλλογής Αποβλήτων, το οποίο παρουσιάστηκε στα Ιωάννινα και ορίζει κρίσιμες προθεσμίες με ορίζοντα το 2030 και το 2035.

Στην Ήπειρο το Ολιστικό Σχέδιο Χωριστής Συλλογής Αποβλήτων παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του ΦΟΔΣΑ στα Γιάννενα, στην οποία παρέστη και ο Γεν. Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μανώλης Γραφάκος.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο σχέδιο βασική παράμετρος είναι η αφαίρεση της συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τους Δήμους, οι οποίοι απαλλάσσονται και από τη συλλογή βιοαποβλήτων από επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία.

Όπως ειπώθηκε η ανακύκλωση θα γίνεται σε τρία ρεύματα, ενώ κλαδιά και ογκώδη θα συλλέγονται μέσω προγραμματικής σύμβασης των Δήμων με τον ΦΟΔΣΑ.

Ολοκληρώνουμε έναν κύκλο προετοιμασίας για την εξασφάλιση της επιλεξιμότητας χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ» είπε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου Νίκος Γεωργάκος, Δήμαρχος Πρέβεζας, να τονίζει χθες, ανοίγοντας την εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου, λέγοντας, «ως ΦΟΔΣΑ Ηπείρου ακολουθήσαμε την πρότυπη μεθοδολογία του υπουργείου, γι’ αυτό και χθες εγκρίθηκε το ολιστικό μας σχέδιο και προετοιμαζόμαστε πλέον να καταθέσουμε μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου το επενδυτικό σχέδιο και το ΠΕΣΔΑ, ώστε εντός του 2025 να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και να είμαστε έτοιμοι μόλις βγουν οι προσκλήσεις να εντάξουμε τις μελέτες μας. Με τα σχέδια αυτά, ολιστικό, επενδυτικό και ΠΕΣΔΑ, θα αποκτήσουμε πρόσβαση και χρονική προτεραιότητα σε χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως ΕΣΠΑ και Τέλος Ταφής».

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος παρουσίασε ένα σύστημα διαχείρισης που μεταφέρει πολλές ευθύνες στους δήμους μόνο για τα σύμμεικτα και τα οικιακά βιοαπόβλητα. Για τους υπόλοιπους τομείς – όπως η ανακύκλωση υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο) – προβλέπεται κεντρικός έλεγχος από το ΥΠΕΝ, με εξαιρέσεις μόνο για ορεινούς δήμους που θα συνεχίσουν μέσω συμβάσεων με τον ΦοΔΣΑ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συλλογή βιοαποβλήτων από ξενοδοχεία και χώρους εστίασης, που θα γίνεται επίσης κεντρικά.

Η προτεινόμενη επένδυση φτάνει τα 32 εκατ. ευρώ σε υποδομές και εξοπλισμό, ενώ το ετήσιο λειτουργικό κόστος υπολογίζεται σε 15,8 εκατ. ευρώ (200 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων). Σχεδιάζεται η αναβάθμιση της μονάδας στο Ελευθεροχώρι, η κατασκευή δύο νέων μονάδων βιοαποβλήτων σε Πρέβεζα και Θεσπρωτία, η αναβάθμιση της ΜΕΒΑ Άρτας, καθώς και η ενίσχυση συνολικά 12 σταθμών μεταφόρτωσης (νέοι και υφιστάμενοι).