Ερώτηση ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Μόλυνση ποταμού Καλαμά από την Τάφρο Λαψίστας

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατατέθηκε ερώτηση από τον Κ. Βελόπουλο Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, με ΘΕΜΑ «Μόλυνση Καλαμά ποταμού από την Τάφρο Λαψίστας».

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Συμφώνως ενημέρωσής μας, ο Καλαμάς ποταμός ή Θύαμις της Ηπείρου συν τω χρόνω επιμολύνεται εξαιτίας του βασικότερου αιτίου, την Τάφρο της Λαψίστας. Η Τάφρος Λαψίστα είναι ένα κανάλι στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, το οποίο δέχεται μαζικά ρύπους από βουστάσια, ιχθυοτροφεία, χοιροστάσια, μεταλλοβιομηχανίες, τυροκομεία, μονάδες παραγωγής ζωοτροφών, πλυντήρια και γενικά πάσης μορφής αστικά λύματα. Κατά τα διαφαινόμενα, καταγγέλλεται ότι καταλήγουν σε αυτήν ανεπεξέργαστες εισροές λυμάτων, οι οποίες εν δυνάμει θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια υγεία όσο και την αγροτική παραγωγή και κατ’ επέκταση τα οικοσυστήματα που γειτνιάζουν με αυτήν. Ο Καλαμάς θα πρέπει να αποτελεί αναντικατάστατο παράγοντα περαιτέρω ανάπτυξης της ευρύτερης παρόχθιας περιοχής του. Συνεπώς, τόσο τα πολιτιστικά του στοιχεία (αρχαία και βυζαντινά μνημεία, ναοί κλπ.) όσο και τα οικολογικά του (διαδρομές και μονοπάτια εντός οικοσυστημάτων επί παραδείγματι) θα πρέπει να καθίστανται ως στοιχεία αφόρμησης περαιτέρω ανάπτυξης και πηγής ζωής της ευρύτερης περιοχής του.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε πειστικώς αν ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων λειτουργεί ελλιπώς ή ικανοποιητικώς, δεδομένου ότι σε αυτόν καταλήγουν τα λύματα των Ιωαννίνων και της βιομηχανικής ζώνης αυτών, τα οποία εν συνεχεία τροφοδοτούν τον Καλαμά ποταμό μέσω της Τάφρου Λαψίστας;

2. Υφίσταται έλεγχος αξιόπιστος, στον οποίο καταδεικνύεται ότι μέρος της επιμόλυνσης του Καλαμά οφείλεται στα φυτοφάρμακα, την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και τον λαθεμένο τρόπο άρδευσης των χωραφιών κι αν ναι, πώς προτίθεστε σχετικώς να διαχειριστείτε τα στοιχεία που προκύπτουν από τον έλεγχο;

3. Πόσο επηρεάζουν τα απόβλητα των παραποτάμιων χωριών και οικισμών την ποιότητα των υδάτων του Καλαμά και εν τέλει πώς διατίθεστε να κινηθείτε, προκειμένου στο σύνολο του μήκους του Καλαμά να υφίσταται συνεχής επαγρύπνηση δυνητικά υφιστάμενου ελέγχου διαφύλαξης και προστασίας της ποιότητας αυτών;».