
Ερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Άλκη Παπαχρηστάκη
Ανακατάταξη δρόμων πρώην Εθνικού Δικτύου λόγω Ιόνιας Οδού
Καχριμάνης: Αν κινηθούν οι δήμοι, εμείς είμαστε εδώ
Το θέμα της ανακατάταξης των δρόμων που ήταν ενταγμένοι στο πρώην Εθνικό δίκτυο και υποβαθμίστηκαν λόγω της Ιόνιας Οδού, έθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον – Τόπος να ζεις», Άλκης Παπαχρηστάκης.
«Έχω διαπιστώσει και προσωπικά ότι η ανακατάταξη αυτή της Εθνικής Οδού θα προσδώσει μόνο οφέλη δλδ πολεοδομικά, χωροταξικά, κυκλοφοριακά και αισθητικά ενώ δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα για αυτό πιστεύω ότι οι Δήμοι σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να ξεκινήσουν τις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για την επίλυση- εκκρεμότητα του ζητήματος αυτού» είπε ο κ. Παπαχρηστάκης.
Από την δική του πλευρά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απάντησε πως αυτό είναι θέμα των Δήμων εντός των ορίων των οποίων διέρχονται δρόμοι του πρώην Εθνικού Δικτύου.
«Το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος από τις τοπικές αρχές, και να υπάρξουν αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια. Αν κινηθούν οι δήμοι, εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να προχωρήσουμε τις απαιτούμενες ενέργειες»
Όμως ο Περιφερειάρχης Ηπείρου επεσήμανε πως οι Δήμοι καθυστερούν σε υποχρεώσεις τους. «Οι δήμοι φέτος πήραν χρήματα για καθαρισμό του οδικού δικτύου από απορρίμματα, όμως μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες», είπε ο Αλ. Καχριμάνης.
Η εισήγηση
Στην εισήγησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Ήπειρος Όλον – Τόπος να ζεις», Άλκης Παπαχρηστάκης, είπε:
Κύριε Καχριμάνη,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι.
Σήμερα φέρνω προς συζήτηση ένα θέμα με μεγάλη σημασία για την Ήπειρο και τούς Ηπειρώτες και θα πρέπει αν υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε παρέμβαση και πρόταση σαν περιφέρεια Ηπείρου και θά μπορούσαμε να έρθουμε σε συζήτηση με την όμορη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γιατί ένα μεγάλο κομμάτι αφορά και αυτούς και η πίεση θα είναι μεγαλύτερη.
Και αυτό τό κάνω γιατί;
Το θέμα είναι η μετατροπή λόγω της Ιόνιας οδού τών οδικών αξόνων από Πρωτεύων Εθνικό δίκτυο σέ Δευτερεύων, από Δευτερεύων σε Τριτευων και ούτω καθεξής.
Και ερωτώ γιατί πάγωσε το ενδιαφέρον από τους φορείς πού θά μπορούσαν να το “τρέξουν” τό φλέγον θά έλεγα αυτό θέμα;
Επειδή δέχομαι παράπονα και διαμαρτυρίες πολλών κατοίκων που θεωρούν ότι ισχύουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά εντός της περιφέρειας Ηπείρου επειδή έχω διαπιστώσει και προσωπικά ότι η ανακατάταξη αυτή της Εθνικής Οδού θα προσδώσει μόνο οφέλη δλδ πολεοδομικά, χωροταξικά, κυκλοφοριακά και αισθητικά ενώ δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα για αυτό πιστεύω ότι οι Δήμοι σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να ξεκινήσουν τις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για την επίλυση- εκκρεμότητα του ζητήματος αυτού .
Να πω τί έγινε μέχρι τώρα,
Το έτος 2018 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης (φεκ 33/27/2/18 τεύχος αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και πολεοδομικών θεμάτων) η απόφαση του υπουργού υποδομών και μεταφορών με την οποία έγινε ανακατάταξη οδικού τμήματος της εθνικής οδού (5) τού Πρωτεύοντος δικτύου απ τη συμβολή με την επαρχιακή οδό (10) του νομού Άρτας έως την συμβολή με την παράκαμψη Άρτας – Φιλιππιάδας (περιοχή πρώην στρατόπεδο “Πετροπουλάκη” Φιλιππιάδας) και ένταξη του σε Δευτερεύον δίκτυο.
Για την ανακατάταξη αυτή συνηγόρησαν με σχετικές αποφάσεις-προτάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων οι Δήμοι Αρταίων- Ζηρού και Νικολάου Σκουφά καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου οι οποίοι Δήμοι μάλιστα πρότειναν να ενταχθεί η αναδιάταξη του τμήματος αυτού της παλαιάς Εθνικής οδού στο Τριτεύον Εθνικό οδικό δίκτυο και όχι στο Δευτερεύον.
Νά αναφέρω τίς απόφασεις πού πάρθηκαν και είναι:
1) Από την περιφέρεια Ηπείρου διά τού περιφερειακού συμβουλίου αποφ. 7/37-23-7-15
2) Δνση τεχνικών έργων περιφέρειας Ηπείρου ότι δεν έχει αντίρρηση για την εν λόγω ανακατάταξη με το υπ αριθμ 11473/12-10-17 έγγραφο.
3) Περιφερειακή ενότητα Άρτας Με την υπ αριθμ 790/19-10-15.
4) Απόφαση 294/2015 Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Άρτας
5) Απόφαση 6/2016 Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Ζηρού
6) Απόφαση 48/2016 Δημοτικού συμβουλίου Νικολάου Σκουφά.
Τελικά Με την απόφαση 718 5/2/2018 μειώθηκε αρκετά η ελάχιστη απόσταση των οικοδομών από τον άξονα της εθνικής οδού και ως εκ τούτου ωφελήθηκαν όχι μόνο οι ιδιοκτήτες των οποίων τα οικόπεδα απέκτησαν δυνατότητα δόμησης αλλά και οι πολίτες γενικότερα.
Να λάβουμε υπόψιν ότι με τη λειτουργία της Ιόνιας οδού έχει μειωθεί κατά πολύ η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική οδό η οποία λειτουργεί πλέον ώς εσωτερικό οδικό δίκτυο των δήμων που είναι ενταγμένο στα σχέδια πόλης και στις μελέτες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων τους.
Δεν είναι νόμιμο και λογικό να συνδέονται περιοχές (Ιωάννινα- Άρτα -Αντίρριο) με δύο Πρωτεύοντα οδικά δίκτυα (Ιόνια και παλαιά εθνική οδό
Επίσης το συμβούλιο δημοσίων έργων (τμήμα μελετών) από την 9/11/17, συνεδρία 43 πράξη 174 επεσήμανε για την αναγκαιότητα ανακατάταξης και των υπολοίπων τμημάτων της εθνικής οδού (5) πού αντικαταστάθηκαν από την Ιονια οδό. Επίσης θεωρώ ότι η ανακατάταξη αυτή είναι αναγκαία και για τον πληρέστερο πολεοδομικό σχεδιασμό (ΓΠΣ, ΤΧΣ) των δήμων της περιφέρειας Ηπείρου.
Επιβάλλεται επομένως να γίνει ανακατάταξη (από Πρωτεύον σε Δευτερεύον) και του τμήματος της εθνική οδού από τη γέφυρα Ζούκου μέχρι τα όρια με το νομό Αιτωλοακαρνανίας και από το πρώην στρατόπεδο “Πετροπουλάκη” Φιλιππιάδας μέχρι το σημείο όπου η Εθνική οδός αντικαταστάθηκε από την Ιόνια οδό, δηλαδή από τα όρια του νομού Ιωαννίνων έως τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας, αν και πιστεύω ότι η ανακατάταξη πρέπει να γίνει μέχρι το Αντίρριο.
Να παραθέσω εδώ τις αποστάσεις των οικοδομικών ορίων των οικοδομών από τον άξονα της εθνική οδού για να έχουν γνώση και αυτοί που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν .
1)Από το βασικό Πρωτεύον Εθνικό δίκτυο 60 μέτρα από τον άξονα και 40 από το όριο
2)Από Δευτερεύον Εθνικό δίκτυο 45 μέτρα από τον άξονα και 30 μέτρα από το όριο και όταν υπάρχει και παράπλευρη οδός επιπλέον απόσταση 20 μέτρα από τον άξονα της.
3) Από Τριτεύον εθνικό δίκτυο 30 μέτρα από τον άξονα.
Ερωτώ τον κύριο Καχριμάνη .
-Θά ζητήσετε από τους δήμους Άρτας, Ζηρού και Νικολάου Σκουφά αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων ούτως ώστε να υπάρχει συναίνεση για παρέμβαση-ερωτήσεις προς το υπουργείο για επίλυση του θέματος
-Θά πάρει το Περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου απόφαση για διεκδίκηση της επίλυσης του ζητήματος
-Θά ζητήσετε και από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να κάνει παρόμοιες ενέργειες ούτως ώστε να υπάρχει συναίνεση για επίλυση του ζητήματος μιας εκτός ότι τους αφορά θα υπάρχει πιο δυνατή διεκδίκηση.