Π. Κουκουλόπουλος: «Ταύτιση ελεγκτή και ελεγχόμενου με την ενσωμάτωση ΣΔΟΕ - ΟΠΕΚΕΠΕ στις υπερεξουσίες της ΑΑΔΕ»

Σοβαρότατες επιφυλάξεις και ερωτήματα για τη δρομολογούμενη ενσωμάτωση στην ΑΑΔΕ τόσο του ΣΔΟΕ όσο και του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα την ταύτιση ελεγκτή και ελεγχόμενου υπό την ίδια σκέπη, διατύπωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ως Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί του σχετικού Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Βουλευτής Κοζάνης κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν (επιπλέον του υπό ψήφιση άρθρου 252 όπου περιλαμβάνονται τεχνικές παράμετροι πρόσβασης της ΑΑΔΕ σε δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ) πρόκειται να καταθέσει και το διαρθρωτικό κομμάτι της δομικής κατάργησής του. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «επ’ ουδενί δεν πρόκειται να δεχθούμε τέτοια αλλαγή με Τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Εάν σκοπεύετε να την καταθέσετε, αυτό πρέπει να γίνει σήμερα, ώστε να καλέσουμε όλους τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς του αγροτικού κόσμου να εκφράσουν δημόσια και επίσημα τις θέσεις τους στην ακρόαση Φορέων». Η άμεση απάντηση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Γ. Κώτσηρα, ήταν πως «η μόνη διάταξη που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η συγκεκριμένη που υπάρχει για την πρόσβαση της ΑΑΔΕ στα πληροφοριακά του συστήματα, ούτε υπάρχει κάποια πρόβλεψη για άλλη διάταξη».

Περαιτέρω, ειδικά για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομικών στηλίτευσε την αντίφαση της κυβέρνησης από τη μια να διατυμπανίζει την κατάργησή του και από την άλλη ταυτόχρονα «να αρνείται την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική, υποστηρίζοντας πως θέλει να διερευνήσει με Εξεταστική σε βάθος χρόνου τι δεν πήγε καλά από ιδρύσεως ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν το εννοούσε πραγματικά, το λογικό θα ήταν οι όποιες αποφάσεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ να ακολουθήσουν των συμπερασμάτων της διερεύνησης».

Όσον αφορά το ΣΔΟΕ, ο Π. Κουκουλόπουλος το χαρακτήρισε ως «εμβληματική Υπηρεσία», τονίζοντας πως «το κύριο αντικείμενό του σχετίζεται με τη λαθρεμπορία, το οικονομικό έγκλημα, σύνθετες υποθέσεις που αφορούν και τα τελωνεία και τη φοροδιαφυγή και τις τριγωνικές συναλλαγές, όπως και τον έλεγχο φαινομένων διαφθοράς σε κοινοτικές επιδοτήσεις. Επαναλαμβάνω, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός πως ελεγκτής και ελεγχόμενος θα συνυπάρχουν υπό την ίδια στέγη. Είναι απορίας άξιο γιατί δεν επιλέγεται η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του ΣΔΟΕ, αντιθέτως ολοκληρώνεται η διαδικασία αποδυνάμωσής του, η οποία ξεκίνησε το 2016, όταν θεσπίστηκε η ΑΑΔΕ ως Ανεξάρτητη Αρχή. Δυστυχώς, οι πρακτικές εξελίξεις των δέκα ετών που μεσολάβησαν, έχουν επιβεβαιώσει τις έντονες αντιρρήσεις που από την αρχή εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ».