Διευκρινίσεις για το κτίριο που στεγάζεται
Διευκρινίσεις δίνει σχετικά με όσα προέκυψαν, σε ότι αφορά το κτίριο δωρεάς Τζανέτου που στεγάζεται από το 1980, το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», σε ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει:
«Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη από την πλευρά του Δήμου Αρταίων συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και λήψη απόφασης περί ανάκλησης της με αριθμό 68/2010 ομόφωνης απόφασης του τότε Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και τον προγραμματισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το επερχόμενο χρονικό διάστημα ενόψει και της επετείου των 40 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου έχουμε να εκθέσουμε τα παρακάτω:
Α. Σε ότι αφορά τον θέμα της ανάκλησης απόφασης παραχώρησης :
Για ενημέρωση των μελών μας αλλά και των πολιτών θα αναφέρουμε χρονολογικά το ιστορικό παραχώρησης.
-Κατά το έτος 1980. Παραχωρείται το κτίριο δωρεάν στον «Μακρυγιάννη» (μετά την ίδρυσή του) από τον τότε δήμαρχο Αρταίων, Ν. Σιμιτζή.
-Κατά το έτος 1990. Προσπάθεια κατεδάφισης του κτιρίου και ανέγερσης πολυκατοικίας με το σύστημα της αντιπαροχής από τον Κ. Βάγια.
-Κατά το έτος 2010. Επί δημαρχίας Π. Οικονομίδη απόφαση περί δωρεάν παραχώρησης για 49 χρόνια.
Ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα για τη σημερινή κατάσταση και για αποκατάσταση της αλήθειας.
α) Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του έτους 2010 για δωρεάν παραχώρηση.
β) Αμφισβήτηση νομιμότητας δεν τίθεται λόγω ελέγχου της εν λόγω απόφασης τότε, από την αρμόδια Υπερκείμενη Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου. (Έλεγχος Νομιμότητας).
γ) Πραγματώνεται η επιθυμία του διαθέτη όπου επί λέξει αναφέρεται στην διαθήκη του ότι: «Κληροδοτώ εις τον Δήμον Άρτης την εν Άρτη και εν τη οδω Νικ. Πριοβόλου οικία μου…..να χρησιμοποιήσει αυτήν δια αγαθοεργόν τι ίδρυμα της πόλεως Άρτης…»
δ) δεν τίθεται στη διαθήκη του Π.Τζανέτου και δεν αναφέρεται πουθενά έσοδον ώστε να υφίσταται καταβολή μισθώματος.
ε) Οι σκοποί του «Μακρυγιάννη» αλλά και όλων των άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων είναι ΑΓΑΘΟΕΡΓΟΙ. Η λέξη «αγαθοεργία» ερμηνεύεται από το Λεξικό της Κοινής Ελληνικής και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ως «η αφιλοκερδής και ανυστερόβουλη πράξη που ωφελεί το κοινωνικό σύνολο».
Τίθεται πλέον αμφισβήτηση από κάποιον περί των αγαθοεργών σκοπών του «Μ» αλλά και κάθε Πολιτιστικού Συλλόγου;
Μετά βεβαιότητας απαντούμε «όχι».
Τότε γιατί όλη αυτή η αναταραχή;
Ένα ζήτημα που λύνεται σε ένα γραφείο του Δήμου γιατί να έρθει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με τρόπο που κανείς σύμβουλος των παρατάξεων δεν γνώριζε τι αφόρα;
Γιατί όλη αυτή η παραφιλολογία και οι αμφισβητήσεις επί του θέματος;
800 άτομα την εβδομάδα περνούν το κατώφλι του Συλλόγου. 26 χορευτικά τμήματα, 3 χορωδίες, Θεατρική σκηνή, Εργαστήρι θεάτρου εφήβων, τμήματα ζωγραφικής και σκακιού, Ευρωπαϊκοί χοροί, Latin, Copoeria, κοπτική ραπτική.
Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ είναι η μεγαλύτερη κυψέλη δημιουργίας πολιτισμού της πόλης.
Είναι δυσεξήγητο φαινόμενο ο λόγος που εισήχθη το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ανάκληση της απόφασης παραχώρησης.
Μετά τη δημοσιότητα που δώσαμε εμείς οι άνθρωποι του «Μ» στο θέμα, η εν λόγω απόφαση δεν ανακλήθηκε, όπως ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ αναφέρει. Αντίθετα. Με την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ αναβλήθηκε η συζήτηση έτσι ώστε να τροποποιηθεί το καταστατικό μας και να συμπεριληφθεί η λέξη «ΑΓΑΘΟΕΡΓΟΣ ΣΚΟΠΟΣ»
Ήδη ο Σύλλογος στα πλαίσια και άλλων τροποποιήσεων του καταστατικού θα συμπεριλάβει και τη φράση «αγαθοεργός σκοπός» ως εκ περισσού έτσι ώστε να εκλείψει και η παραμικρή αμφιβολία και αμφισβήτηση σε κάθε κακοπροαίρετο περί της νομιμότητας ή μη.
Σας γνωρίζουμε τέλος ότι από όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε η Περιφέρεια Ηπείρου για το κτίριο Τζανέτου το μόνο που ζητά είναι:
α) η νόμιμη κατάσταση του κτιρίου (αν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς κλπ).
β) τον τρόπο που έχει γίνει εκτελεστή η θέληση του διαθέτη και τίποτα άλλο.
Και αυτά, σε απάντηση εγγράφου του Δήμου προς την περιφέρεια. Τα συμπεράσματα δικά σας
Β. Πρότασή μας για τον εορτασμό της επετείου της Ανεξαρτησίας της πόλης μας (24 Ιουνίου 1820)
Όσον αφορά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης προτείνουμε τα εξής:
-23 Ιουνίου (Ημέρα Τρίτη) Λαμπαδηδρομία σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους της πόλης.
Παρέλαση και γιορτή με παραδοσιακές φορεσιές και χορούς με κατάληξη την κεντρική πλατεία της; Πόλης
-24 Ιουνίου. Μετά την καθιερωμένη δοξολογία και κατάθεση στεφάνων να ακολουθεί παρέλαση με συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων και του στρατού.
-Προσπάθεια για κήρυξη αργίας της εν λόγω ημέρας