Έρχονται κι άλλοι πρόσφυγες στην Ήπειρο-δεν ισχύει το 1%

Αναζητούν παλιά εργοστάσια
-Ισοκατανομή και εντός της Ηπείρου ζητά ο Ελισάφ
-Καμία πληροφόρηση τι θα γίνει με την Άρτα

Ενώ καταργείται το περιβόητο «πλαφόν του 1%» σε ότι αφορά την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο, κανένας δεν έχει ενημερώσει την κοινωνία της Άρτας, ποια θα είναι η συμμετοχή της στην «αλληλεγγύη» προς τους νησιώτες για την ογκούμενη προσέλευση των προσφυγικών ροών.
Τα σχέδια της κυβέρνησης, μάλλον έπεσαν έξω, αφού η δήλωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, και διαβεβαίωνε πως δε θα μεταφερθούν στην Ήπειρο πληθυσμοί προσφύγων και μεταναστών, καθώς η περιφέρεια έχει κορεστεί, ανατρέπεται μετά τη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση των 13 περιφερειαρχών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα, συμφωνήθηκε πως όλες οι περιφέρειες θα δεχθούν πρόσφυγες-μετανάστες στις δομές, αλλά και στα νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα.
Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, μιλώντας για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αφού τόνισε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ιδιαίτερα σοβαρό, ανέφερε πως από τα νησιά θα πρέπει να μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες, 5.000 εκ των οποίων θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και οι υπόλοιποι σε προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι να αποφασίσουν οι υπηρεσίες ασύλου, αν δικαιούνται προστασίας ή αν θα πρέπει να επαναπροωθηθούν.

Η ενημέρωση θα γίνει από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία από όπου θα πληροφορηθούν, οι τοπικοί φορείς, επομένως και οι τοπικές κοινωνίες τις αποφάσεις για τη χωροθέτηση των προαναχωρησιακών κέντρων, που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες που θα μεταφερθούν από τα νησιά του Αιγαίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το ITV την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν στα Γιάννενα εκπρόσωποι του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας όπου επισκέφθηκαν παλιά βιομηχανικά κτίρια και εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου Ζίτσας, αλλά και στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, αφού όπως ακούγεται θα κληθούν να φιλοξενήσουν νέους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών και τα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχει ειλημμένη απόφαση περί μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών σε μία παλιά βιομηχανική μονάδα εντός της ΒΙΠΕ, πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει βρεθεί άλλη εγκαταλελειμμένη μονάδα εκτός ΒΙΠΕ, δίπλα στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας.
Το ίδιο ενδιαφέρον φαίνεται να ισχύει και για το παλιό εργοστάσιο ανακύκλωσης στους Φιλιάτες, αν και για καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν υπήρξε ονομαστική αναφορά στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους 13 Περιφερειάρχες, παρουσία του Μιχ. Χρυσοχοΐδη.
Ενδεχομένως, τα προαναχωρησιακά κέντρα πιθανά να γίνουν σε παλιά εργοστάσια ή άλλους χώρους που υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, είναι κάτι που θα αποφασιστεί με τις τοπικές αρχές, που αυτές πλέον θα αναλάβουν και τη διαχείρισή τους.

«Αυτό που είπε η κυβέρνηση είναι πως οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν τον πρώτο λόγο και όχι οι ΜΚΟ. Παράλληλα θα ανοίξουν γραφεία ασύλου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα όπου ευελπιστούν οι αιτήσεις να εξετάζονται και να ολοκληρώνεται η διαδικασία το πολύ εντός δύο μηνών», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Δηλώσεις Ελισαφ
Με αφορμή τις εξελίξεις που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις χθες ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ επισήμανε μεν την ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων της πολιτείας, ωστόσο έθεσε το ζήτημα της ίσης κατανομής των πληθυσμών, μεταξύ των Π.Ε στην Ήπειρο.

«Προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στα νησιά γίνονται μετακινήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι πιθανό να γίνουν και στην Ήπειρο. Οφείλουμε να σεβαστούμε τις αποφάσεις της πολιτείας και να βοηθήσουμε» τόνισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος και υπογράμμισε ότι σε όλες τις επικοινωνίες που είχε με κυβερνητικά στελέχη ζήτησε να υπάρξει άμεση και λεπτομερή ενημέρωση για ενδεχόμενες αποφάσεις που αφορούν στην περιοχή μας.
«Εμείς ζητήσαμε έγκυρη και λεπτομερή πληροφόρηση ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα. Φαίνεται ότι το 1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά τελικά δεν ισχύει όμως οι δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών δεν είναι άπειρες. Εμείς θεωρούμε σήμερα απαραίτητο πέρα από την ισοκατανομή στις Περιφέρειες να υπάρξει και ισοκατανομή εντός των Περιφερειών. Να μοιραστεί δηλαδή ο αριθμός όσων θα μετακινηθούν σε όλους τους νομούς», τόνισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.

Στη ΚΟΝΖΑΚ;
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για την Άρτα εξετάζονται οι χώροι που βρίσκονται στο παλιό εργοστάσιο της ΚΟΝΖΑΚ, αλλά και κάποιες παλιές και εγκαταλειμμένες αποθήκες της πρώην ΕΑΣΑΦ.
Όμως κανείς τοπικός παράγοντας δεν θέλει ακόμα να μιλήσει για το πώς θα υλοποιηθεί η ισοκατανομή εντός της Ηπείρου.