Eπί τον τύπον των ήλων

Σήμερα συνήθως η φράση «θέτω τον δάκτυλον επί (εις) τον τύπον των ήλων» δηλαδή στο αποτύπωμα των καρφιών (πάνω στο σώμα του Χρηστού), σημαίνει ακουμπάω «στο σημείο, στο θέμα που κυρίως ενοχλεί». Δηλαδή, σήμερα η φράση χρησιμοποιείται μεταφορικά, για να δηλώσει την πρόθεση των ομιλητών να μπουν στην ουσία ενός ζητήματος, ν’ αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα άμεσα και ευθέως…

Το κείμενο λοιπόν, των «Ορθόδοξων Χριστιανών» που φιλοξενήσαμε στην ΗΧΩ, αυτή την έννοια έχει… δηλαδή, οι «ανώνυμοι» μεν, αλλά «επώνυμοι», αφού το κείμενο δείχνει πως κατέχουν το θέμα που προσέγγισαν, δηλαδή η «λάϊτ» προσέγγιση που επιχειρήθηκε με το Δ΄ Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, στο θέμα της ανάδειξης της Άρτας και της Βυζαντινής Ιστορίας της…

Διότι κόσμος ήρθε. Στην Άρτα, όμως το Συνέδριο ήταν όπως και ο τίτλος «Περιηγήσεων», αφού οι επισκέπτες και οι προσκεκλημένοι, περιηγήθηκαν στους νομούς της Ηπείρου, με λίγα λόγια και πολλή περιήγηση…

Υπήρξαν όμως ορισμένα παράδοξα… Λένε οι «Αρτινοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί»: πώς είναι δυνατόν να θεωρείται Συνέδριο αυτό που περιλάμβανε μόνο χαιρετισμούς-εκδρομές και φωτογραφικές φιέστες χωρίς καμία ιστορική εισήγηση; Είναι δυνατόν να μπούμε στο πνεύμα της ιστορίας της Ηπείρου και ιδιαίτερα της Άρτας, χωρίς ιστορικές εισηγήσεις;
.»Αυτή τονίσατε είναι η πρωτοτυπία του συνεδρίου. Όμως είναι πολύ λυπηρό να διαπιστώνουμε τελικά ότι χαρακτηριστική απουσία, στο Συνέδριο που έγινε στην Άρτα, ήταν η ιστορία της Άρτας. Και αυτό επειδή η πόλη μας είναι συνδεδεμένη ιστορικά με την ιστορία του κράτους της Ηπείρου(Δεσποτάτου). Τα υπάρχοντα μνημεία το αποδεικνύουν περίτρανα».

Το άλλο παράδοξο που επισημαίνουν οι συγγραφείς της επιστολής, είναι «Η προσπάθεια που έγινε να συνδεθεί η περιοχή της Άρτας με τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό ( προσδοκώντας οικονομικά οφέλη από την Ρωσία!!!!!!!!!!;;;;;) δεν έχει ούτε εκκλησιαστικό, ούτε ιστορικό υπόβαθρο».

.»Ο Άγιος Μάξιμος δεν ήταν Αρτινός, ούτε έζησε, ούτε έδρασε εδώ. Απλά γεννήθηκε στην Άρτα, όπου βρέθηκε η οικογένειά του μετά την αναγκαστική φυγή της από τον Μυστρά. Η Μονή Βατοπαιδίου και η Εκκλησία της Ρωσίας έχουν τα πρωτεία τιμής στον Άγιο. Και αυτό γιατί ο Όσιος εκεί έζησε και εκεί έδρασε.

.»Αν λάβουμε υπόψη και τα τελευταία τεκταινόμενα η περιοχή μας θεωρείται από το Πατριαρχείο Μόσχας απαγορευτικός χώρος προσκυνηματικών εκδρομών. Οπότε «άνθρακες» ο αναμενόμενος «θησαυρός»!

Επισήμανση δική μας: ποια είναι τα «τελευταία τεκταινόμενα»; Είναι το «Casus belli» που προέκυψε με την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος… Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος αποφάσισε να σταματήσει να μνημονεύει, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Και εξέδωσε… απαγορευτικό για έξι Μητροπόλεις της Ελλάδας!

Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αγαπητοί πατριώτες και εν Χριστώ αδελφοί, είχε δηλώσει προ ημερών ότι δεν θα ευλογήσει προσκυνηματικά ταξίδια σε εκείνες τις επισκοπές της Εκκλησίας της Ελλάδος, των οποίων οι επίσκοποι θα εισέλθουν σε λειτουργική κοινωνία με τους εκπροσώπους της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας.

Το Κέντρο Προσκυνημάτων του Πατριαρχείου της Μόσχας εξήγησε ότι για την ώρα υπάρχουν έξι τέτοιες επισκοπές: η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, η Ιερά Μητρόπολη Άρτας, η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, με κέντρο τα Τρίκαλα και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με κέντρο τον Βόλο!!!

Δεν είναι παραδοξότητα, να «λαμπρύνεται» ο Άγιος Μάξιμος ο Ρώσσος, με τεράστια εκκλησία, ανώτερη του μητροπολιτικού μας ναού, του Αγίου Δημητρίου, αλλά ο Μητροπολίτης μας, να είναι ένας απ’ τους ελάχιστους, που πήγε σε «λειτουργική κοινωνία» με τους Ουκρανούς;

Βέβαια, ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, «κληρονόμησε» τον ναό από τον πρώην Άρτης Ιγνάτιο, που είχε στενές σχέσεις με τον –γνωστό- Βατοπεδινό Εφραίμ… οπότε, μάλλον δεν πρέπει να είναι πόλεμος μεταξύ «Ιγνατιακών» και «Καλλινικικών», όσοι διαμαρτύρονται…

Σε κάθε περίπτωση κι επειδή μου τηλεφώνησαν κάποιοι φίλοι, με ένθεν κακείθεν απόψεις, το θέμα είναι να μην υπάρξει χάσμα στην τοπική μας Μητρόπολη… έχουμε όλα τα υπόλοιπα, ένας «ιερός πόλεμος» μας έλειπε…

Ν.Α.Σ.