
Απέδειξε η έρευνα αγοράς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών το ΟΡΕΙΝΟ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΜΠΟΥΤΣΙΚΟ)
Στα πλαίσια της «Ηπειρωτικής Γαστρονομίας», του εγχειρήματος που «τρέχουν» από κοινού η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ (επικεφαλής), το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (συντονιστής), ο Δήμος Ιωαννιτών, το Δημόσιο Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων, την Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου και το Σωματείο Εστιατορίων «Παμβώτις», το περασμένο Πάσχα προωθήθηκαν στην αγορά επώνυμα πρόβατα της φυλής ΟΡΕΙΝΟ ΗΠΕΙΡΟΥ (κυρίως Μπούτσικο), μέσω επιλεγμένων κρεοπωλείων σε συνεργασία με το Σωματείο Κρεοπωλών Ιωαννίνων.
Στη συνέχεια, μέσω έρευνας αγοράς του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, ζητήθηκε η άποψη των καταναλωτών που αγόρασαν και κατανάλωσαν ΟΡΕΙΝΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ως προς την άποψη τους για το συγκεκριμένο κρέας σε σχέση με το «συμβατικό» από εισαγόμενες φυλές που αγόραζαν μέχρι πρόσφατα. Τα αποτελέσματα απέδειξαν την συντριπτική προτίμηση των καταναλωτών στο ΟΡΕΙΝΟ ΗΠΕΙΡΟΥ σε όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν
Οι καταναλωτές υποδεικνύουν την προτίμηση τους στο επώνυμο κρέας (κατά 92,85%) και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο (κατά 92,86%) για ένα τέτοιο ποιοτικό, «Ηπειρωτικό», και ιδιαίτερο τρόφιμο… εάν το βρουν διαθέσιμο στην αγορά!
Η έρευνα με τίτλο «Consumers’ evaluation and perception of the threatened with abandonment Orino of Epirus (OE) sheep of Greece” των I. Kosma, D. Skalkos παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο 6th International Electronic Conference of Foods (28-30 October 2025): The 6th International Electronic Conference on Foods – Future Horizons in Foods and Sustainability
