Στους δρόμους και οι αγρότες της Ηπείρου

Για να μην σβήσει η ύπαιθρος χώρα

Αγρότες και κτηνοτρόφοι Ιωαννίνων ξεκίνησαν κινητοποιήσεις

Κάλεσμα στο μπλόκο ΛΟΥΡΟΥ από την ΟΑΣ Πρέβεζας

Απογοητευμένοι από τη στάση της Κυβέρνησης οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου συντονίζουν τις δράσεις τους καταγγέλλοντας τον Πρωθυπουργό για πλήρη ανακολουθία και ψευδείς υποσχέσεις απέναντί τους.

Οι πληρωμές που έγιναν το τελευταίο 48ωρο ως προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στους αγρότες χαρακτηρίζονται ως «ψίχουλα» από τους δικαιούχους που επισημαίνουν πως δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα πολύ δε περισσότερο όλα εκείνα τα χρέη που συσσωρεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα που οι πληρωμές είχαν σταματήσει.

Ήδη αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του Νομού Ιωαννίνων ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο στο Καλπάκι, ενώνοντας τη φωνή τους με συναδέλφους τους από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Την Κυριακή έγινε η πρώτη κινητοποίηση διαμαρτυρίας και το απόγευμα της Κυριακής στον κόμβο Καλπακίου συγκεντρώθηκαν αγροτικά μηχανήματα, φορτηγά και τρακτέρ στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως αν δε δοθούν άμεσα οι ενισχύσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος και θα περιλαμβάνουν αποκλεισμούς δρόμων, αεροδρομίων και λιμανιών.

Οι αγρότες των Ιωαννίνων προχώρησαν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της διασταύρωσης Καλπακίου και συνεχίστηκαν με νέο «ραντεβού» τη Δευτέρα (01/12), την ίδια ώρα και πάλι στο Καλπάκι κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Οι παραγωγοί τονίζουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στον δρόμο μέχρι να υπάρξουν συγκεκριμένες λύσεις.

Οι αγροτικοί σύλλογοι τονίζουν ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν — από το αυξημένο κόστος παραγωγής έως τις καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις και ενισχύσεις — έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο. Όπως υπογραμμίζουν, «ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων» και γι’ αυτό καλούν τους επαγγελματίες του κλάδου να πλαισιώσουν τη σημερινή κινητοποίηση.

Παράλληλα, στους δρόμους αναμένεται να βγουν και οι αγρότες της Πρέβεζας, οι οποίοι δίνουν ραντεβού στον Λούρο την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου μετά από κάλεσμα της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

 

 

 

 

 

Αποκλεισμένοι δρόμοι

 

Εν τω μεταξύ, αποκλεισμένος παραμένει ο αυτοκινητόδρομος Ε65 από τα τρακτέρ των αγροτών της Καρδίτσας, που έχουν τοποθετηθεί από χθες κατά μήκος του, στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι να δοθούν λύσεις, ενώ προγραμματίζουν σήμερα το απόγευμα να πραγματοποιήσουν συνέλευση για να καθορίσουν οργανωτικά τις επόμενες κινήσεις τους.

Κλειστή παραμένει και σήμερα η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας, όπου τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών βρίσκονται από χθες το μεσημέρι παρατεταγμένα πάνω στο οδόστρωμα, στο πλαίσιο της έναρξης των αγροτικών κινητοποιήσεων. Στο σημείο παραμένει αυξημένη η παρουσία αγροτών και αγροτικών συλλόγων, ενώ στο μπλόκο φτάνουν σταδιακά και άλλα μηχανήματα, με τα περισσότερα να αναμένονται σήμερα για την ενίσχυση του αγροτικού μπλόκου.

Η πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων συνοδεύτηκε από επεισόδια σε Νίκαια και Πλατύκαμπο, όταν αγρότες επιχείρησαν να προσεγγίσουν την Εθνική Οδό και ακολούθησαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Έγινε χρήση χημικών και κρότου-λάμψης, ενώ υπήρξαν τραυματισμοί και τρεις συλλήψεις.

Ανακοινώσεις Κέλλα

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου οι αγρότες μπορούν να υποβολή ενστάσεις και φωτογραφίες, ώστε οι δικαιούχοι να προλάβουν να λάβουν την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης πριν το τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, τη στιγμή που τα αγροτικά μπλόκα κλιμακώνονται σε όλη τη χώρα, εν μέσω καθυστερήσεων στις πληρωμές.

«Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης οφείλονται σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μετά από παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να μην τεθούν σε κίνδυνο τα ετήσια 2,5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις» τόνισε ο υφυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας (01/12/25).

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης καταβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή, καλύπτοντας 471.000 δικαιούχους με συνολικό ποσό 365 εκατ. ευρώ, περίπου 25% λιγότερο από πέρυσι λόγω ελέγχων και ακύρωσης δηλώσεων. Διευκρίνισε, πάντως, ότι 44.000 ΑΦΜ κρατήθηκαν για περαιτέρω έλεγχο, ενώ 15.000 ΑΦΜ κτηνοτρόφων δεν πληρώθηκαν άμεσα λόγω μη ταυτοποίησης βοσκοτόπων.

Για τους κτηνοτρόφους που έχασαν εκτροφές λόγω ευλογιάς, είπε ότι θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση περίπου 70 ευρώ ανά ζώο πριν τα Χριστούγεννα, μαζί με επιπλέον ενίσχυση για ζωοτροφές στο 50% του ποσού που ήδη δόθηκε.