4 σενάρια για hotspot

Ομόφωνο «ΟΧΙ» του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων για δομή προσφύγων του στρατοπέδου ΚΕΝ

-«Λάμπρα» στις Σελλάδες και «αεροδρόμιο» στη Γραμμενίτσα

-«Σκανάρουν» και τους χώρους σε ΕΣΠΕΡΙΔΑ και ΚΟΝΖΑΚ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης, δια των αρμόδιων υπουργείων, για το χώρο όπου θα δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες στην Άρτα. Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα, η Άρτα βρίσκονταν ανάμεσα στους χώρους που είχαν επιλεγεί για δημιουργία κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου, αλλά σε κάθε περίπτωση είχε επιλεγεί ως τόπος όπου θα δημιουργούνταν δομή φιλοξενίας.

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, η υπόθεση είχε φτάσει μια ανάσα πριν την κυβερνητική απόφαση να μετατραπεί σε δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, ο χώρος του στρατοπέδου ΚΕΝ Άρτας. Η απόφαση αυτή –όπως είχε αναφερθεί σε εκτενές ρεπορτάζ από την ΗΧΩ- απετράπει μετά από δυναμική παρέμβαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Παρόλα αυτά, η ηγεσία του ΥΕΘΑ, με τον Υφυπουργό Άμυνας κ. Στεφανή, ζήτησε από τον Δήμαρχο Αρταίων, να υποδείξει έκταση, στην οποία θα δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Στο επίκεντρο το ΚΕΝ Άρτας
Να σημειωθεί πως παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα, τα σενάρια για hotspot, στην Άρτα εντείνονταν, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως μπορεί να επιλεγεί το ΚΕΝ Άρτας, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, δεν συνεδρίασε για να συζητήσει και να πάρει απόφαση σχετικά με την φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, πλήν μιάς επιστολή του Δημάρχου Αρταίων προ διμήνου, προς τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη, και τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, κ. Μάνο Λογοθέτη. Στην επιστολή ο Δήμαρχος Αρταίων, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, πληροφορούμαστε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης του Στρατοπέδου ΚΕΝ Άρτας (πρώην ΚΕΥΓ) σε κλειστό προαναχωρησιακό Κέντρο φιλοξενίας για μετανάστες και πρόσφυγες. Αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα της πληθυσμιακής υπερσυγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στους νησιωτικούς χώρους είναι πολυδιάστατο. Ωστόσο, πρέπει για την καλύτερη ενημέρωσή σας και πριν τη λήψη κάποιας δεσμευτικής απόφασης, να σας παρουσιάσω τους λόγους για τους οποίους η εν δυνάμει αξιοποίηση του ΚΕΝ Άρτας θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, απ’ όσα θεωρητικά θα λύσει».

Παρόλα αυτά το κυβερνητικό κλιμάκιο, που εξετάζει πιθανούς χώρους για να δημιουργηθούν κλειστές ή ανοικτές δομές, δεν είχε αφήσει εκτός των σεναρίων το ΚΕΝ Άρτας, οπότε χρειάστηκε η παρέμβαση Καχριμάνη, αλλά και –όπως ο ίδιος υποστήριξε τη προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- την τηλεφωνική συνομιλία του Χρήστου Τσιρογιάννη με τον κ. Στεφανή.

Λένε «ΟΧΙ»
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο Δήμαρχος Αρταίων έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, όπου ελήφθη ΟΜΟΦΩΝΑ απόφαση για «μη χρήση του στρατοπέδου ΚΕΝ Άρτας ως δομή προσφύγων και μεταναστών».
Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την μη χρήση του στρατοπέδου ΚΕΝ Άρτας ως δομή προσφύγων και μεταναστών, ήρθε μετά από συζήτηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας, και μάλιστα –όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση- ύστερα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Αρταίων, Χρήστου Τσιρογιάννη, η πρόταση της παράταξής του με την οποία ζητά να ληφθεί άμεσα απόφαση σχετικά με την μη χρήση του στρατοπέδου ΚΕΝ Άρτας ως δομή προσφύγων και μεταναστών».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής: «Πιο συγκεκριμένα και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος Αρταίων με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι είναι αντίθετος στη λειτουργία δομής προσφύγων και μεταναστών, στο στρατόπεδο ΚΕΝ της Άρτας, με τον Υφυπουργό να διαβεβαιώνει τον Δήμαρχο ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Στην συνέχεια ο Δήμαρχος ενημερώθηκε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση έκτασης, η οποία θα είναι σε απόσταση 3 – 4 χιλιομέτρων από την πόλη της Άρτας, προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα για την λειτουργία δομής προσφύγων και μεταναστών.
Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε ότι:
1.Είναι αντίθετο με την λειτουργία δομής προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο ΚΕΝ Άρτας, διότι πρόκειται για ενεργό στρατόπεδο εντός του αστικού ιστού της πόλης».

Καμία ευθύνη
Στην ίδια ανακοίνωση περιέχεται και μία παράγραφος, με την οποία ζητούνται –πλέον- έγγραφη ενημέρωση από τα υπουργεία, για τον αν και τι ζητούν για τη δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα, κι όχι όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, που –σύμφωνα με πληροφορίες- ζητήθηκε από τον Δήμαρχο Αρταίων να υποδειχτούν χώροι στην Άρτα, στα πλαίσια τηλεφωνικών συνομιλιών.
Στη δεύτερη παράγραφο της ανακοίνωσης, σημειώνεται πως για τη δημιουργία hotspot, στην Άρτα, θα αναλάβουν ευθύνες όλοι!
Η παράγραφος τονίζει:
«2.Αν και εφόσον ενημερωθεί εγγράφως από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με συγκεκριμένο χώρο για την δημιουργία δομής προσφύγων και μεταναστών στην Άρτα, τότε θα συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και να πάρουν θέση οι Βουλευτές, η Περιφέρεια Ηπείρου και οι φορείς του Νομού».

4 σενάρια
Βέβαια, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων σε τίποτα δεν δεσμεύει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το ΚΕΝ. Και τούτο επειδή είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου, οπότε, δεν θα αποσταλεί καμία «έγγραφη ενημέρωση» στο Δήμαρχο Αρταίων, αν η απόφαση καταλήξει στο ΚΕΝ.
Όμως μαθαίνουμε πως οι αρμόδιοι στρατιωτικοί που είναι επιφορτισμένοι για ανεύρεση χώρου στην Άρτα, εξετάζουν 4 χώρους που υποδείχτηκαν ατύπως, από τοπικούς παράγοντες.
Πρόκειται για ένα χώρο περίπου 60-70 στρεμμάτων στη θέση «Λάμπρα» Σελλάδων και την έκταση γνωστή ως «αεροδρόμιο» στη Γραμμενίτσα.

Ως προς την περίπτωση, της «Λάμπρας» από το 2007 το Δημοτικό Συμβούλιο Κομποτίου αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την εκμίσθωση 100 στρεμμάτων, που βρίσκονται στην θέση «ΛΑΜΠΡΑ» του Δ.Δ. Σελλάδων, για κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων, σε εταιρεία με πλειοδοτική δημοπρασία και οικονομική προσφορά 80.000 ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το φωτοβολταϊκό, δεν κάλυψε τα 100 στρέμματα, ενώ και το τίμημα, έχει μειωθεί χρόνο με το χρόνο, μετά από αίτηση της εταιρείας. Μάλλον θα είναι δύσκολο να εγκατασταθεί εκεί hotspot.
Περισσόερες πιθανότητες, φαίνεται πως έχει η έκταση γνωστή ως «αεροδρόμιο» στα όρια της Γραμμενίτσας με το Γρίμποβο, αφού είναι μια έκταση σχετικά μακριά από οικισμούς και μπορεί να δημιουργηθούν υποδομές, για νερό και ρεύμα.

Οι ίδιες πληροφορίες, θέλουν να εξετάζονται και δύο χώροι παλιών εργοστασίων: αυτός της ΚΟΝΖΑΚ κοντά στο Κομπότι, και αυτός της ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ, κοντά στην Ελεούσα. Και οι δύο χώροι είναι ιδιωτικοί, οπότε μάλλον θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους ιδιοκτήτες, ενώ στο χώρο της ΚΟΝΖΑΚ λειτουργεί επιχείρηση διανομών. Ο χώρος της ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ είναι εγκαταλειμμένος εδώ και χρόνια, όμως στην ανάγκη μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα επιτρέπουν την εγκατάσταση προσφύγων.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει κινητικότητα για να οριστικοποιηθεί ο χώρος που αναζητούν από τα αρμόδια υπουργεία, για να μην δημιουργηθούν άλλες εξελίξεις.