Κλειστές συναντήσεις και Συνεντεύξεις (Interviews) στο πλαίσιο του Έργου IDEA

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τέσσερις (4) συναντήσεις ειδικών (Focus Groups) που διοργανώθηκαν από τον Δήμο Αρταίων στο πλαίσιο του έργου IDEA. Το έργο Investment Development and Empowerment Action (IDEA) είναι μια φιλόδοξη ελληνο-αλβανική πρωτοβουλία φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας και ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης Kοινωνικών Eπιχειρήσεων, Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και γενικότερα κοινωνικών επενδύσεων. Στόχος είναι η σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης για κοινωνικές επενδύσεις, καθώς και η μελέτη και η εξειδίκευση υβριδικών εργαλείων χρηματοδότησης φορέων και δράσεων του τρίτου τομέα της οικονομίας, που θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή σε τοπικό, αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από τους:
– Auleda Local Εconomic Development Agency (Αλβανία)
-Δήμο Χειμάρρα (Αλβανία)
-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ελλάδα)
-ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΑΜΚΕ (Ελλάδα)
-Δήμο Αρταίων (Ελλάδα).
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 21 και Τρίτη 22 Οκτωβρίου, στην περιοχή της Άρτας και σε αυτές συμμετείχαν φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, οι οποίοι αντιπροσώπευαν στο σύνολό τους την Ζήτηση για Κοινωνικές Επενδύσεις. Οι φορείς επιλέχθηκαν με βάση τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δυνητικοί ωφελούμενοι του έργου IDEA.

Συγκεκριμένα, στις συναντήσεις παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων της Άρτας, όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλοθέης Άρτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσουργιωτών Άρτας «Ο Άι-Μάρκος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκα «Ο Άγιος Νικόλαος», ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης «Ο Σκουφάς»-1896, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμμοτόπου «η Κιάφα», ο Μορφωτικός Σύλλογος Μύτικα και ο Σύλλογος Φίλων Βιβλίου.
Σημαντικό ρόλο για την πορεία του έργου, διαδραμάτισαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γυναικών Άρτας, οι οποίες συμμετείχαν επίσης στις κλειστές συναντήσεις. Πιο αναλυτικά, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τις εκπροσώπους του Συλλόγου Γυναικών Αμβρακικού (ΑΝΕΖΑ) και του Συλλόγου Γυναικών Άρτας «ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ».
Τέλος, καθοριστική σημασία για την υλοποίηση του έργου στην περιοχή της Άρτας, είχαν οι συζητήσεις με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου ΑΜΕΑ Αγ. Θεοδώρα και την εκπρόσωπο του Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου του Μαστού «Επιστήθιοι Φίλοι», ενώ έντονο ενδιαφέρον υπήρξε και στην συζήτηση με την εκπρόσωπο του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας.

Με την συμπλήρωση του ειδικά σχεδιασμένου ερωτηματολογίου το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων, όλοι οι φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Άρτας, μπορούν να συμμετέχουν επίσημα στο έργο IDEA ως ωφελούμενοι και θα τους παρέχεται δωρεάν εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη για τα «εργαλεία» και τις ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων.
Εκτός από τις συναντήσεις ειδικών, η εταιρεία STRATIS ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΠΕ εξέτασε επίσης την προσφορά για Κοινωνικές Επενδύσεις, μέσα από επτά (7) συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή. Οι συνεντεύξεις αφορούσαν εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών της περιοχής, οι οποίες είναι ενεργές σε χρηματοδοτήσεις. Το περιεχόμενο των ερωτήσεων δομήθηκε έτσι, ώστε να σχηματιστεί μια όσο το δυνατόν περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα για τις επενδύσεις στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας. Συνοπτικά, οι ερωτήσεις αφορούσαν την μορφή των χρηματοδοτήσεων, τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας αυτών, στην μορφή της χρηματοδότησης, είτε με προϊόντα είτε με χρηματικά ποσά.

Και οι δύο αυτές δράσεις αποτέλεσαν την βάση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου IDEA, καθώς παρείχαν σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.