
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την δίκη του ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Καχριμάνης Προειδοποιούσε για την Τεχνική Λύση
Να µην εφαρμοστεί για την κατανομή των βοσκοτόπων
Δημιουργεί στρεβλώσεις μεταξύ των Περιφερειών
Σε σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε η εφημερίδα ΒΗΜΑ της Κυριακής, (22-3-2026) καθώς δημοσιεύει στοιχεία που καταδεικνύουν πως πέραν του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γρηγόρη Βάρρα και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, από τον Αύγουστο του 2020, ενημέρωνε την τότε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τα προβλήματα που έφερνε η λεγόμενη «τεχνική λύση» στην κατανομή των βοσκοτόπων, καθώς δημιουργούσε αδικίες στην διανομή των δικαιωμάτων και σοβαρές στρεβλώσεις μεταξύ των Περιφερειών, ευνοώντας ορισμένες περιοχές εις βάρος άλλων!
Προκαλεί δε εντύπωση, πως δύο σημαντικά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης και μάλιστα προερχόμενα από την Ήπειρο, κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος, σχετικά την περιβόητη «τεχνική λύση» που εφαρμοζόταν από το 2015 και που –σύμφωνα με τα έγγραφα που αναφέρει το ΒΗΜΑ- δημιουργούσαν σημαντικές ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών, στην κατανομή των ενισχύσεων.
Η προειδοποίηση Καχριμάνη
Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ από «Το Βήμα», υπογραμμίζεται πως ο Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνης είχε ενημερώσει σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ την τότε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τον Αύγουστο 2020, ζητώντας μάλιστα να μην εφαρμοστεί η «η τεχνική λύση κατανομής των βοσκοτόπων».
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε ενημέρωση στην τότε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με έγγραφό του στις 31 Αυγούστου 2020 αναφέρει, μεταξύ άλλων, «η τεχνική λύση κατανομής των βοσκοτόπων που εφαρμόζεται από το έτος 2015, δημιουργεί – σε σχέση µε την εφαρμογή της ΚΑΠ στη νέα προγραμματική περίοδο μετά το έτος 2021 – στρεβλώσεις μεταξύ των δικαιωμάτων των Περιφερειών (εκτός από τα νομικά θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της)».
Ο περιφερειάρχης πρότεινε «να µην εφαρμοστεί η Τεχνική λύση για την κατανομή των βοσκοτόπων και να εναρμονιστεί το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ µε την προσθήκη περισσότερων από 8 εκατομμυρίων στρεμμάτων επιλέξιμων βοσκοτόπων σύμφωνα µε τα ανωτέρω αναφερόμενα. Σημειώνεται», συνεχίζει, «ότι η εναρμόνιση του υποβάθρου: α)καλύπτει όλες τις Περιφέρειες της χώρας ως προς τις απαιτήσεις των βοσκοτόπων που έχουν, β)καταργεί την τεχνική λύση και τις στρεβλώσεις που προκαλεί δίχως να απαιτούνται τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και γ)διασφαλίζει την ισονομία των Περιφερειών έναντι της νέας Προγραμματικής Περιόδου της ΚΑΠ. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο φάκελος
Σύμφωνα με το Βήμα ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρωθυπουργικός σύμβουλος Γρηγόρης Βάρρας πρόκειται να καταθέσει στη δίκη έναν «βαρύ» φάκελο 93 σελίδων με στοιχεία που αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο κ. Βάρρας έχει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ενημερωμένη για την «εκτόξευση» του ζωικού κεφαλαίου και τις στρεβλώσεις στις επιδοτήσεις.
Όπως αναφέρει με το Βήμα, ο κ. Βάρρας εκτός από το έγγραφο που μιλά για εκτόξευση του ζωικού κεφαλαίου, θα παρουσιάσει και τις προτάσεις που είχε υποβάλει στην τότε ηγεσία του υπουργείου για τον περιορισμό της σοβαρής αύξησης, αλλά και στις ενέργειες που είχε προχωρήσει το διάστημα που κρατούσε το «τιμόνι» του Οργανισμού. Ειδικότερα, το σημείωμα που φέρεται να απέστειλε ο κ. Βάρρας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπόψη του κ. Βορίδη, με ημερομηνία 27 Ιουλίου 2020 και την ένδειξη «εμπιστευτικό», ενημερώνει τον τότε υπουργό ότι «προκύπτει μια υπέρμετρη αύξηση ζωικού κεφαλαίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας και ειδικότερα στην Κρήτη (ΠΕ Ηρακλείου και ΠΕ Ρεθύμνου) µε συνέπεια την αύξηση της απαιτούμενης έκτασης σε βοσκοτόπους». Μάλιστα, παραθέτει πίνακα στον οποίο αποτυπώνονται τα στοιχεία για τις δύο Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης σε σχέση µε την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Αύξηση 41% σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. «Από τον πίνακα προκύπτει αύξηση των απαιτούμενων εκτάσεων βοσκοτόπων στο Ηράκλειο και Ρέθυμνο κατά 41% μεταξύ των ετών 2015-2019 έναντι της τάξεως -2,73% στην Λάρισα. Για την ικανοποίηση της απαίτησης σε εκτάσεις βοσκοτόπων των κτηνοτρόφων στη Κρήτη και λαμβάνοντας υπόψη ότι ανήκει στην κατηγορία των ελλειμματικών Χωρικών Ενοτήτων (ΧΕ) δίνονταν εκτάσεις από πλεονασματικές ΧΕ της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι στην Κρήτη επωφελούνται κάνοντας χρήση εκτάσεις άλλων περιοχών», σημειώνεται στο έγγραφο.
Οι προτάσεις Βάρρα
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ στο σημείωμα προς τον Υπουργό, κάνει εννέα προτάσεις για τον περιορισμό της αύξησης του ζωικού κεφαλαίου.
-Μεταξύ αυτών, να αναθεωρηθεί ο τρόπος υπολογισμού των συντελεστών ανά Χωρική Ενότητα µε βάση τα δηλωθέντα στοιχεία του έτους αιτήσεων 2020, και να γίνει οριζόντια μείωση στις απαιτούμενες εκτάσεις βοσκοτόπων στους γεωργούς που είναι ήδη κάτοχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης της περιφέρειας βοσκοτόπων σε περιοχές µε υπέρμετρη αύξηση, όπως η Κρήτη.
-Επίσης, για τους κτηνοτρόφους που υποβάλλουν πρώτη φορά ενιαία αίτηση ενίσχυσης και δεν είναι αποδέκτες δικαιωμάτων από μεταβίβαση, προτείνει να καθοριστεί ότι η μέγιστη έκταση κατανομής που λαμβάνουν δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 30 εκτάρια.
Επιπλέον, προτείνει:
– Η έναρξη της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης να είναι προγενέστερη της 31ης Μαΐου του έτους υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης για να τύχει κατανομής.
– Επιλέξιμος κτηνοτρόφος είναι κάθε φυσικό ἡ νομικό πρόσωπο που εκτρέφει ζώα, και κατέχει δικαιώματα βασικής ενίσχυσης της περιφέρειας βοσκοτόπων ή είναι αποδέκτης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης της περιφέρειας βοσκοτόπων από μεταβίβαση του έτους υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, όπου απαιτείται και ενισχύεται η χρήση βοσκοτόπου ἡ δικαιούχος των Μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης µε βάση έκταση βοσκοτόπων.
– Η προσμέτρηση µόνο των ενήλικων αιγοπροβάτων (άνω του έτους) για τους γεωργούς που υποβάλλουν πρώτη φορά ενιαία αίτηση ενίσχυσης.
– Να χρησιμοποιείται για τους κτηνοτρόφους που λαμβάνουν για πρώτη φορά εκτάσεις βοσκοτόπων ο μεγαλύτερος συντελεστής κάθε φορά, είτε της Χωρικής Ενότητας που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσης του γεωργού είτε της Χωρικής Ενότητας που βρίσκεται ο βοσκότοπος.
– Για την κατανομή εκτάσεων βοσκοτόπων ενός έτους να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων στο ζωικό κεφάλαιο του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα η κατανεμηθείσα έκταση να μειώνεται κατά το ίδιο ποσοστό µε το ποσοστό απόκλισης.
– Για τις απαιτήσεις του μέτρου «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα», να λαμβάνεται υπόψη η έδρα της κύριας σταβλικής εγκατάστασης σε σχέση µε τις επιλέξιμες περιοχές παρέμβασης, και ο κτηνοτρόφος να λαμβάνει εκτάσεις βοσκοτόπου στις εν λόγω περιοχές ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.
Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του καθηγητή είχαν και αναδρομική ισχύ για τη γραμμική μείωση δικαιωμάτων που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια χωρίς ελέγχους.
