
Από την παράταξη «ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»:
Επέκταση σχεδίου πόλης προς την Ελεούσα
Πάρκο βουνού στον λόφο Περάνθης
Δημοτικό σκοπευτήριο στη Γραμμενίτσα
Δημιουργία Πανεπιστημιακής Κτηνιατρικής Σχολής
Επέκταση σχεδίου πόλης προς την Ελεούσα, Πάρκο βουνού στον λόφο Περάνθης, Δημοτικό σκοπευτήριο στη Γραμμενίτσα, Δημιουργία Πανεπιστημιακής Κτηνιατρικής Σχολής, χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Τριγώνου είναι μεταξύ άλλων οι προτάσεις της παράταξης «ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» του Δήμου Αρταίων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Αρταίων.
Η παράταξη του πρώην Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, θέλοντας να συμβάλλει θετικά στον καθορισμό βέλτιστων χρήσεων γης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Αρταίων, καταθέτει τις δικές της επισημάνσεις σε κρίσιμα ζητήματα που θεωρεί πως εξακολουθούν να παραμένουν ασαφή ή μη επαρκώς τεκμηριωμένα.
Οι 18+8 προτάσεις της παράταξης «ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», είναι οι εξής:
-Δεν έχει αποτυπωθεί με σαφήνεια αν και σε ποιο βαθμό έχουν ενσωματωθεί βασικά εγκεκριμένα σχέδια και εργαλεία σχεδιασμού, όπως το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ), το σχέδιο για τους κοινόχρηστους χώρους (ΕΕΣΕΕΚ), καθώς και η ΟΧΕ Πουρναρίου.
-Δεν έχει ενσωματωθεί η πρόταση του ΣΒΑΚ για τους χώρους στάθμευσης, γεγονός που αποδυναμώνει τον συνολικό σχεδιασμό της πόλης σε επίπεδο κυκλοφορίας και καθημερινότητας.
-Για την περιοχή του στρατοπέδου ΒΕΡΣΗ καθορίζεται πολιτιστική χρήση, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως προς τις συγκεκριμένες αναπτυξιακές κατευθύνσεις και την αξιοποίησή του.
-Δεν έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, γεγονός που είναι απαραίτητο για έναν σχεδιασμό που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.
-Σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση επιχειρηματικού πάρκου, θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θέση των τοπικών κοινωνιών και συμφωνούμε με την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμιάς, το οποίο δεν επιθυμεί τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στη συγκεκριμένη δημοτική έκταση «Λειβάδια», η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως γη υψηλής παραγωγικότητας.
-Παράλληλα, εξακολουθεί να μην υπάρχει αναλυτική και σαφής χωροθέτηση βασικών λειτουργιών (εκπαίδευση, στάθμευση, αθλητισμός, κοινωφελείς χώροι κ.λπ.), παρά τη σχετική αίτηση που έχουμε καταθέσει από 17 Μαρτίου, για την οποία δεν έχει δοθεί απάντηση μέχρι σήμερα.
-Διευκρινίζεται ότι η πρότασή μας δεν αφορά δημιουργία κτηνοτροφικής κατεύθυνσης στη Γεωπονική Σχολή όπως αναφέρεται στην εισήγηση, αλλά όπως έχει αποφασιστεί και με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2021, τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Κτηνιατρικής στην Άρτα, λαμβάνοντας υπόψη το ισχυρό ζωικό κεφάλαιο της περιοχής και την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και της εκπαίδευσης.
-Να χαρακτηριστεί έκταση στον λόφο Περάνθης, πλησίον του δημοτικού τουριστικού περιπτέρου, ως χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων (πάρκο βουνού), με βάση και παλαιότερη σχετική μελέτη.
-Να εξεταστεί η δυνατότητα χαρακτηρισμού των εγκαταστάσεων της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας–Φιλιππιάδας (ΕΣΑΦ), πλησίον του ιστορικού γεφυριού, ως περιοχής με δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών υποδομών, όπως ξενοδοχειακές μονάδες.
-Να αποτυπωθεί με σαφήνεια ο καθορισμός χώρου, για την ανέγερση του 5ου Γυμνασίου Άρτας, ως χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας καθώς και χώρος για την ανέγερση Νηπιαγωγείου στην περιοχή του Τριγώνου.
-Στην περιοχή του Τριγώνου, στον χώρο όπου στο παρελθόν είχαν δρομολογηθεί ενέργειες για την ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου (πριν τη χωροθέτηση του Τ9 Κωστακιών), προτείνεται να αποτυπωθεί και να χαρακτηριστεί ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων.
-Να συμπεριληφθεί η ήδη αποφασισμένη (με απόφαση του ΔΣ το 2019) χρήση δημοτικής έκτασης στη Γραμμενίτσα ως δημοτικού σκοπευτηρίου, καθώς και η υφιστάμενη πίστα motocross στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να χαρακτηριστεί συνολικά ως ζώνη αθλητικών δραστηριοτήτων.
-Να αποτυπωθούν οι ποδηλατόδρομοι που προβλέπονται στο πλαίσιο της πολιτιστικής διαδρομής (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη), ώστε να ενταχθούν στον συνολικό σχεδιασμό.
-Να αποτυπωθεί με σαφήνεια η χωροθέτηση κτηνοτροφικών πάρκων και agrologistics, καθώς δεν προκύπτει με ακρίβεια η θέση και η έκτασή τους από τα σχέδια.
-Να εξεταστεί η επίλυση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων σε περιοχές όπως Κωστακιοί, Φιλοθέη, Γλυκόριζο και Ελεούσα.
-Να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του σχεδίου πόλης προς την περιοχή της Ελεούσας και στην παραποτάμια περιοχή.
-Να εξεταστεί η δημιουργία δημοτικού επιδεικτικού πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε δημοτική έκταση (π.χ. ημιορεινή περιοχή της Άρτας ή Κορωνησία), για δράσεις εκπαίδευσης μαθητών, σε συνδυασμό με περιβαλλοντική ενημέρωση και διαχείριση αποβλήτων.
-Να χαρακτηριστεί και να προωθηθεί η δημιουργία αγροδιατροφικού πάρκου στην πανεπιστημιούπολη της Άρτας, ως εργαλείο σύνδεσης παραγωγής, εκπαίδευσης και καινοτομίας.
Η παράταξη του Χρήστου Τσιρογιάννη, καταγράφει επίσης πως στον σχεδιασμό του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα ακόλουθα κρίσιμα ζητήματα:
–Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2022, στο πλαίσιο της μελέτης οριοθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Αράχθου, ως προς τις χρήσεις γης στην παραποτάμια περιοχή. Στην εν λόγω ζώνη θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης χρήσεων τουρισμού, αθλητισμού και αναψυχής, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον χαρακτήρα της περιοχής.
–Η αξιοποίηση των δημοτικών εκτάσεων στον λόφο Περάνθης, όπου μπορεί να διερευνηθεί η δημιουργία “τράπεζας γης”, προκειμένου να διευκολυνθούν απαλλοτριώσεις και διανοίξεις δρόμων σε περιοχές όπως η Βαλαώρα, μέσω ανταλλαγών με ιδιώτες.
–Παράλληλα, στην ίδια περιοχή του λόφου Περάνθης θα μπορούσε να εξεταστεί η πρόβλεψη τουριστικών χρήσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών υποδομών, όπως ξενοδοχειακές μονάδες.
–Να ληφθεί υπόψη η αποτύπωση που είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή για συγκεκριμένους χώρους στάθμευσης εντός του αστικού ιστού, ώστε να ενσωματωθούν στον συνολικό σχεδιασμό της πόλης.
–Να προβλεφθεί και να αποτυπωθεί με σαφήνεια η χωροθέτηση του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ), καθώς και χώρων στάθμευσης για υπεραστικά και αστικά λεωφορεία, αλλά και για βαρέα οχήματα (φορτηγά), ώστε να υπάρξει οργανωμένη λειτουργία και αποσυμφόρηση του αστικού ιστού.
-Να αποτυπωθούν και να χωροθετηθούν χώροι για διοικητικά κτίρια και δημόσιες υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι βασικές υπηρεσίες στεγάζονται σήμερα σε μισθωμένα κτίρια, γεγονός που δημιουργεί λειτουργικά και οικονομικά ζητήματα.
–Για την περιοχή του στρατοπέδου Παπακώστα, προτείνεται να μην περιοριστεί αποκλειστικά σε χρήση πολιτισμού, αλλά να εξεταστεί η πολυλειτουργική αξιοποίησή του, με πρόβλεψη και για διοικητικές χρήσεις, εκπαιδευτικές υποδομές, αθλητικές δραστηριότητες, ώστε να αποτελέσει έναν ενιαίο πόλο ανάπτυξης για την πόλη.
–Να χαρακτηριστεί η περιοχή όπου βρίσκονται σήμερα οι φοιτητικές εστίες, καθώς και οι όμορες εκτάσεις, ως ζώνη για ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες στέγασης των φοιτητών και να ενισχυθεί ο ρόλος της Άρτας ως πανεπιστημιακού κέντρου.
