
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Η 4η εκδήλωση Γνωριμίας σε Ηγουμενίτσα την Τετάρτη 13 Μαΐου 2026
Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις προβολής και προώθησης σε Άρτα και Πρέβεζα τον Φεβρουάριο με την συμμετοχή πάνω από 120 επιχειρηματιών και λοιπών ενδιαφερομένων σε κάθε μία το εγχείρημα της ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ με επικεφαλής την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, συντονιστή το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (εργαστήριο Χημείας Τροφίμων), βασικό εταίρο την ΕΝΩΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, και τρεις ακόμη εταίρους υποστήριξης ταξιδεύει και στην Ηγουμενίτσα με την 4η ενημερωτική εκδήλωση στις 13 Μαΐου, που οργανώνεται ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ με τίτλο:
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ
Στις 13Μαΐου, Τετάρτη (ώρα 19:00), αίθουσα Ξενοδοχείου «AngelikaPallasHotel» στην Ηγουμενίτσα
Μάθημα παράδοσης στο «Σπίτι του Ηπειρώτη»

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν σαράντα περίπου μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του 56ου δημοτικού σχολείου Πατρών το πρωί της Τρίτης, 28 Απριλίου 2026, επισκεπτόμενοι το φιλόξενο «Σπίτι του Ηπειρώτη», στην Πάτρα.
Στο χώρο πολιτισμικών δράσεων τους υποδέχτηκαν και ακολούθως τους ξενάγησαν ο Αντιπρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, κ. Ευάγγελος Μπάρμπας, και η Κοσμήτορας, κ. Αθανασία Χορμοβίτη.
Για μία και πλέον ώρα άκουσαν, είδαν και περιεργάστηκαν διάφορα αντικείμενα λαϊκής τέχνης του μουσείου (σ.σ. δωρητής ο Δημήτριος Μάκκας από το Ριζό Ιωαννίνων), κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους κυρίως τα αντικείμενα για τα οποία είχαν ακούσει από γονείς και παπούδες / γιαγιάδες τους (μποτινέλα, μαστραπάς, σοφράς, υνί, σάισμα, σίδερο με κάρβουνο κτλ) αλλά και για τα οποία τους είχαν προετοιμάσει κατάλληλα οι υπεύθυνοι δάσκαλοί τους κ. Κοκκόλη Αλεξία, Δήμα Ευθυμία, Τζίκα Άγγελο, Πρίντζιου Μαρία και Ζαβιτσάνου Βαρβάρα.
Ακολούθως του μουσείου, οι μικροί μαθητές θαύμασαν αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές-πραγματικά κειμήλια από διάφορες περιοχές της Ηπείρου (Βόρεια Τζουμέρκα, Άρτα, Ζίτσα, Πωγώνι), μαθαίνοντας για την ιστορία τους, τη σημειολογία τους και τον τρόπο ένδυσής τους. Μάλιστα μερικά παιδιά ζήτησαν και φόρεσαν αυτές.
Να σημειωθεί πως η εν λόγω επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Οι παραδόσεις μας οδηγός από το χθες ως το σήμερα».
Σωφρονιστικό Κατάστημα στους Φιλιάτες

Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στον Δήμο Φιλιατών πραγματοποιήθηκε με την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η αξιοποίηση του πρώην Στρατοπέδου «Υπολοχαγού Θωμά Τριάντη», μιας έκτασης άνω των 117 στρεμμάτων, η οποία προορίζεται να φιλοξενήσει τη νέα δομή.
Η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής αφορά την ανάθεση κρίσιμων τεχνικών υπηρεσιών, καθώς η Γενική Γραμματεία δήλωσε αδυναμία να τις εκτελέσει με δικά της μέσα.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Φιλιατών αναλαμβάνει να «τρέξει» τις διαδικασίες για:
-Τη Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας του εδάφους.
– Την Έκθεση Ανάλυσης Ευστάθειας των πρανών, ώστε να διασφαλιστεί ότι το έδαφος μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας υποδομής χωρίς προβλήματα σταθερότητας.
Το κόστος των μελετών ανέρχεται σε 24.180 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να επιβαρυνθεί το ταμείο του Δήμου.
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται στους 12 μήνες, χρόνος στον οποίο θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα γεωλογικά δεδομένα για να προχωρήσει το έργο στην επόμενη φάση.
Για τη δημοτική αρχή, η ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο, αλλά μια στρατηγική κίνηση με αναπτυξιακό αποτύπωμα για την ακριτική περιοχή των Φιλιατών.
Η λειτουργία μιας τέτοιας δομής αναμένεται να ενισχύσει την τοπική οικονομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να δώσει νέα «ζωή» σε έναν χώρο που παρέμενε αναξιοποίητος για χρόνια.
Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας
«Από την Καταστροφή στη Δημιουργία»
Η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων (ΕΝΕΚΕΜ) παρουσιάζει στην Άρτα την ομαδική μαθητική έκθεση εικαστικών έργων με τίτλο «Από την Καταστροφή στη Δημιουργία», φιλοξενούμενη στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης».
Η έκθεση αποτελεί μέρος της πανελλαδικής διοργάνωσης μαθητικών εκθέσεων που πραγματοποιείται την Άνοιξη του 2026 σε έξι πόλεις της Ελλάδας και αναδεικνύει τη δύναμη της μαθητικής δημιουργίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης ως μέσο διαλόγου, ευαισθητοποίησης και ελπίδας.
Τα έργα που παρουσιάζονται δημιουργήθηκαν από μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών και έχουν έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα. Μέσα από χρώματα, μορφές και προσωπικές αφηγήσεις, οι νέοι δημιουργοί αποτυπώνουν τις αγωνίες, τις σκέψεις και τα όνειρά τους για έναν κόσμο με ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.
Η έκθεση στην Άρτα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς φιλοξενείται σε έναν χώρο πολιτισμού αφιερωμένο στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό και να μετατρέψουν την τέχνη σε πεδίο επικοινωνίας και κοινωνικού προβληματισμού.
Η ΕΝΕΚΕΜ προσκαλεί το κοινό της Άρτας να επισκεφθεί την έκθεση και να γνωρίσει από κοντά τη ματιά των παιδιών πάνω στον κόσμο που βιώνουν και στον κόσμο που ονειρεύονται να δημιουργήσουν.
Δήμος Ζηρού: εγγραφές στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς

OΔήμος Ζηρού ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους γονείς, ότι οι εγγραφές – επανεγγραφές βρεφών και νηπίων στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου αντιστοίχως, για το σχολικό έτος 2026 – 2027, θα πραγματοποιηθούν από τις 11 Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου 2026, σύμφωνα με το ΦΕΚ 4249/05-12-2017 «Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών».
Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Δήμου Ζηρού και στους κατά τόπους Σταθμούς ενώ θα κατατίθενται καθημερινά από τις 09:00 έως 13:00 η ώρα στον Σταθμό επιλογής των ενδιαφερομένων.
Στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού θα φιλοξενηθούν παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως την εγγραφή τους στο Νηπιαγωγείο, ενώ στον Παιδικό Σταθμό Νέας Κερασούντας παιδιά ηλικίας από 2,5 ετών (30 μηνών) έως την εγγραφή τους στο Νηπιαγωγείο.
Επισημαίνεται ότι, ανάλογα με τις αιτήσεις που θα κατατεθούν, το ηλικιακό όριο φιλοξενίας βρεφών ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους Σταθμούς στα τηλέφωνα:
1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Φιλιππιάδας: 26830 22315
2ος Βρεφονηπιακός Σταθμός Θεσπρωτικού: 26830 31223
Παιδικός Σταθμός Νέας Κερασούντας: 26830 41306.
Αποκατάσταση

«Όλα είναι Αγώνας. Αφού καθαρίσαμε και απομακρύναμε την Καθίζηση της Επαρχιακής Οδού στα Άγναντα αρχίσαμε να στήνουμε με βράχια ξανά τον Δρόμο. Αρκετή Δουλειά και για την διευθέτηση των Πηγών Αλλά θα λύσουμε το πρόβλημα μια για πάντα. Πολλά τα μέτωπα στην Περιοχή , Ουκ εστι Αριθμος αλλά μεθοδικά και με υπομονή θα λυθούν άπαντα. Σε δεύτερη φάση θα ασχοληθούμε με τα Ασφαλτικά. Πρώτα σιγούρεμα και μετά οριστική μορφή».
Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης σε ανάρτησή του
Συναντήθηκαν μετά από 62 χρόνια

Κοντά στην είσοδο του ιστορικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη, το πρωί της Παρασκευής συναντήθηκαν μετά από 62 χρόνια, οι πρώτοι εισακτέοι της Φιλοσοφικής Σχολής στα Ιωάννινα, το 1964!
Σε ένα σύνολο 200 περίπου εισακτέων τότε, μετά από πολλές προσπάθειες, με πρωτεργάτη τον Νικόλαο Βλάχο από την Καρδίτσα, ώστε να εντοπιστούν όσοι γίνεται περισσότεροι από τους συμφοιτητές του 1964 και να συναντηθούν για πρώτη φορά.
Το εγχείρημα που φαινόταν από δύσκολο έως ακατόρθωτο έγινε πραγματικότητα και το πρωί της Παρασκευής σε καφέ στην οδό Δομπόλη πραγματοποιήθηκε αυτή η καθόλα συγκινητική συνάντηση, καθώς ανταποκρίθηκαν σε αυτό το ξεχωριστό reunion περίπου 50 άτομα από τους πρώτους εισακτέους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που θυμήθηκαν εκείνες τις ξεχωριστές στιγμές με συγκίνηση και νοσταλγία για όσα συνάντησαν σε ένα νέο περιβάλλον, διαφορετικό από αυτό που είχαν μεγαλώσει οι περισσότεροι. (ΦΩΤΟ από epirusonline.gr)
