Covid: Με μέτρα προστασίας από τον ΕΟΔΥ θα ανοίξουν τα σχολεία

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με οδηγίες προστασίας από τον κορονοϊό για μαθητές και εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας.

Τις επόμενες ώρες θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρούνται από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων από την Δευτέρα, προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Παράλληλα, κάλεσε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η κυρία Αγαπηδάκη και αναφερόμενη στον μίνι-ανασχηματισμό, είπε ότι οι αλλαγές έγιναν προς όφελος της εκσυγχρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα προεκλογικό πλάνο, το οποίο υπηρετούν όλα τα στελέχη.
Αναφορικά με το ΕΣΥ, είπε πως θα υπάρξουν προσλήψεις γιατρών στο πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς και ότι προχωρά η επιλογή νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Σχετικά με τον κορονοϊό και την εξάπλωση του, η Ειρήνη Αγαπηδάκη είπε ότι υπάρχει αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ λόγω και της έξαρσης της γρίπης, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι η παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων προστασίας, κυρίως σε δομές υγείας και φροντίδας ατόμων από ευπαθείς ομάδες.
Τέλος, τόνισε ότι όλα δείχνουν πως ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνεται στο εξής σε ετήσια βάση, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός.

Τα συμπτώματα της νέας
παραλλαγής του κορωνοϊού JN.1
Ανακοίνωση του Κέντρoυ Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC)
Η νέα αυτή παραλαγή του κορωνοϊού, μόνο μέσα στον Δεκέμβριο μετά την ανίχνευσή του, εξαπλώθηκε ταχύτατα στις ΗΠΑ. Τα κρούσματά του μάλιστα εξαπλώθηκαν σε Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ελλάδα. Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ στη χώρα μας, ανιχνεύθηκαν 102 στελέχη JN.1. Η εμφάνισή της προκάλεσε και προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, για αυτό και επισημαίνονται τα συμπτώματά της προκειμένου οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι. Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από την παραλλαγήςJN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, με το CDC να σημειώνει ότι «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».
Ποια είναι τα συμπτώματα 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CDC, τα συμπτώματα είναι βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, μυικοί πόνοι, πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης, καταρροή ή ρινικό μπούκωμα, κόπωση, εγκεφαλική θόλωση «brain fog», δύσπνοια και ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα (στομαχικές διαταραχές, ελαφρά διάρροια).
Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα, έχουν αναφερθεί σε άτομα με κορωνοϊό από το 2020, αν και η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος. Η απώλεια γεύσης και όσφρησης, σήμα κατατεθέν κάποτε του κορωνοϊού, αναφέρεται τώρα μόνο από το 2 έως 3 % των μολυσμένων ατόμων στη Βρετανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με παραλλαγή JN.1, υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματός μας (ανοσοδιαφυγή), αλλά σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Τέλος, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC».