LisaGray: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

“…θα μου άρεσε ο χαρακτήρας μιας ιδιωτικής ερευνήτριας
και κάπως έτσι οδηγήθηκα στην ιδέα της Αγνοούμενης, όπου η πρωταγωνίστρια ειδικεύεται σε έρευνες εξαφανισμένων παιδιών…”

Η Λίσα Γκρέι, πριν στραφεί αποκλειστικά στη συγγραφή, εργάστηκε ως επικεφαλής της ομάδας κάλυψης ποδοσφαιρικών αγώνων της Σκοτίας στο Press Association, υπεύθυνη βιβλιοπαρουσιάσεων στο Daily Record Saturday Magazine και αρθρογράφος στην Daily Record και τη Sunday Mail. Το πρώτο της μυθιστόρημα, Αγνοούμενη, μπήκε στις λίστες ευπωλήτων της Washington Post και της WallStreet Journal, ενώ υπήρξε το τρίτο σε πωλήσεις Kindle e-book του 2019. Το δεύτερο βιβλίο της, Bad Memory, κατέκτησε επίσης μια θέση στη λίστα ευπωλήτων της WallStreetJournal,καθώς και την υποψηφιότητα για το βραβείο McIlvanney. Tον Νοέμβριο του 2020 εκδόθηκε τo τρίτο της μυθιστόρημα με ηρωίδα την Τζέσικα Σο, DarkHighway. Η Αγνοούμενη, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Bell, σε μετάφραση της Χριστίνας Ριζοπούλου, μας έδωσε την αφορμή για την ακόλουθη συνέντευξη.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να γράψετε το μυθιστόρημα Αγνοούμενη;
Οι υποθέσεις των βιβλίων μου προέρχονται συχνά από πραγματικές ιστορίες. Οι εξαφανίσεις ανθρώπων, ιδιαίτερα παιδιών, πάντα μου κινούσαν το ενδιαφέρον και πάντα αναρωτιόμουν: Αν κατάφερναν να επιζήσουν, θα αναγνώριζαν ύστερα από χρόνια τον εαυτό τους στις αφίσες των παιδιών που είχαν απαχθεί; Ήξερα ότι ήθελα να γράψω μια σειρά βιβλίων κι ότι χρειαζόμουν έναν βασικό χαρακτήρα που θα είχε κάποιον λόγο να ερευνά σχετικά εγκλήματα. Κατέληξα ότι θα μου άρεσε ο χαρακτήρας μιας ιδιωτικής ερευνήτριας και κάπως έτσι οδηγήθηκα στην ιδέα της Αγνοούμενης, όπου η πρωταγωνίστρια ειδικεύεται σε έρευνες εξαφανισμένων παιδιών, για να ανακαλύψει κάποια στιγμή ότι και η ίδια αγνοείται για 25 χρόνια.

Το μυθιστόρημα ξεκινά με μια δολοφονία. Ποια είναι τα κίνητρα ενός ανθρώπου ώστε να φτάσει στο σημείο να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή;
Τα χρήματα, η αγάπη, το σεξ, η ζήλια, η εκδίκηση, όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στον φόνο και κάποια από αυτά τα κίνητρα οδηγούν τους ανθρώπους που παρουσιάζονται στο βιβλίο μου. Μ’ αρέσει να εξερευνώ τις πιο σκοτεινές πλευρές των χαρακτήρων που επιλέγω, πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν για να πάρουν αυτό που θέλουν ή για να προστατέψουν αυτό που ήδη έχουν.

Η Τζέσικα Σο είναι ιδιωτική ερευνήτρια. Γιατί τα δύο τελευταία χρόνια μετακινείται διαρκώς από πόλη σε πόλη;
Στην Τζέσικα Σο αρέσει να δείχνει ότι είναι σκληρή κι ότι μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της δίχως καμιά βοήθεια, όμως κι αυτή έχει μια αδύναμη πλευρά, κάτι που μπορεί κανείς να διαπιστώσει στη σχέση με τον πατέρα της, τον Τόνι. Όταν εκείνος πέθανε από καρδιακή προσβολή, η Τζέσικα έπρεπε ν’ αφήσει τη Νέα Υόρκη για να γλιτώσει από τον πόνο και τις αναμνήσεις της απώλειας του πιο σημαντικού ανθρώπου στη ζωή της. Έτσι, περνά δύο χρόνια σε μια προσπάθεια απόδρασης από τη θλίψη, δεν συνδέεται με κανέναν και μετακινείται από πόλη σε πόλη. Ένας χαρακτήρας που δε ζει σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή ήταν πολύ ελκυστικός για μένα, επειδή θα μου επέτρεπε να χρησιμοποιήσω διαφορετικό σκηνικό σε κάθε βιβλίο μου.

Κάποια στιγμή, λαμβάνει ένα email με τη φωτογραφία ενός τρίχρονου κοριτσιού που αναζητείται εδώ και 25 χρόνια. Γιατί αυτό το email τής προκαλεί φόβο και ανασφάλεια;
Η Τζέσικα βρίσκεται σε κάποιο δείπνο κάπου έξω από το ΛοςΆντζελες ψύχοντας για νέες υποθέσεις που θα μπορούσε να αναλάβει. Κάποια στιγμή, δέχεται ένα ανώνυμο μήνυμα με πληροφορίες για ένα αγνοούμενο άτομο, ένα κοριτσάκι, την ΑλίσαΛαβέλ, που χάθηκε πριν από 25 χρόνια. Η Τζέσικα σοκάρεται αναγνωρίζοντας τον εαυτό της στο πρόσωπο του μικρού κοριτσιού κι έτσι ξεκινά το ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας και του παρελθόντος της, ένα ταξίδι επικίνδυνο, που καταλήγει σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις.
Και θέλω πάντα να γράφω χρησιμοποιώντας τη φωνή των θυμάτων, είναι σημαντικό να δίνεις και τη δική τους εκδοχή.

Παράλληλα, μαθαίνει ότι η βιολογική μητέρα της δολοφονήθηκε την ίδια νύχτα που η Τζέσικα είχε απαχθεί. Δηλαδή μια δολοφονία και μια εξαφάνιση;
Η Τζέσικα έχει ήδη αντιληφθεί ότι ίσως να μην είναι αυτή που νομίζει και ότι η ζωή που έζησε ήταν ψεύτικη, όταν δέχεται ένα ακόμα πλήγμα μαθαίνοντας ότι η βιολογική μητέρα της δολοφονήθηκε την ίδια νύχτα που η ίδια είχε απαχθεί – κι αυτό είναι το χειρότερο, επειδή προκαλεί ερωτηματικά για τον Τόνι Σνόου, αυτόν που θεωρούσε πατέρα της.

Ποιος ήταν ο ρόλος του Τόνι στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από 25 χρόνια;
Από την άλλη, συναντούμε στο μυθιστόρημα τον ντετέκτιβ Τζέισον Πράις, της Αστυνομίας του ΛοςΆντζελες, που ερευνά τον φόνο μιας φοιτήτριας. Ποιο τυχαίο γεγονός τούς κάνει να συναντηθούν;
Η υπόθεση που ερευνά ο Πράις αφορά τον φόνο μιας φοιτήτριας που εκδίδεται για να πληρώσει τα δίδακτρά της. Όταν η Τζέσικα τον βλέπει σε κάποιο κανάλι να ζητά πληροφορίες από το κοινό, θυμάται ότι είναι ο άγνωστος που είχε δει στην κηδεία του πατέρα της δυο χρόνια νωρίτερα. Τι γύρευε στη Νέα Υόρκη ένας αστυνομικός που δουλεύει στο ΛοςΆντζελες; Ποια ήταν η σχέση του με τον Τόνι; Πρέπει να τον αντιμετωπίσει ως εχθρό ή ως φίλο στην πορεία των ερευνών της;

Δύο αφηγήσεις φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους – εναλλάσσεται η μια υπόθεση με την άλλη. Αυτό το στοιχείο κάνει την πλοκή τόσο συναρπαστική;
Νομίζω ότι δύο ξεχωριστές αφηγήσεις δίνουν καλύτερη ροή σε μια αστυνομική ιστορία, την κάνουν πιο συναρπαστική επειδή υπάρχει συνεχής δράση και ο αναγνώστης δεν πλήττει• καθώς η αφήγηση κινείται σε δυο κατευθύνσεις, ο αναγνώστης προσπαθεί να μαντέψει αν οι δυο πορείες θα συναντηθούν και πώς θα γίνει αυτό.

Μέχρι το τέλος του βιβλίου όμως θα μπλεχτούν όλα απρόσμενα, οδηγώντας ήρωες και αναγνώστες στη λύση του μυστηρίου. Ποια τεχνική ακολουθείτε στη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων;
Μ’ αρέσει πάρα πολύ να γράφω βιβλία που σχετίζονται με ξεχασμένες υποθέσεις, οι οποίες παραμένουν άλυτες για πολλά χρόνια, γι’ αυτό χρησιμοποιώ μια παράλληλη αφήγηση για γεγονότα του παρελθόντος και του παρόντος. Μ’ αρέσει επίσης να γράφω από διαφορετικές οπτικές γωνίες, επειδή μ’ αυτόν τον τρόπο μπαίνεις στο μυαλό διαφορετικών χαρακτήρων. Και θέλω πάντα να γράφω χρησιμοποιώντας τη φωνή των θυμάτων, είναι σημαντικό να δίνεις και τη δική τους εκδοχή.

Η Αγνοούμενη είναι ένα δυνατό θρίλερ, γεμάτο απρόοπτα και ανατροπές, όπου μέχρι το τέλος έχουμε εξελίξεις που τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμό. Έτσι ήταν εξαρχής ο σχεδιασμός σας ή έτσι προέκυψε;
Πριν ξεκινήσω να γράφω ένα βιβλίο σχεδιάζω την όλη ιστορία, η οποία συνήθως περιλαμβάνει κάποιες ανατροπές. Έπειτα, καθώς το γράψιμο έχει πάρει τον δρόμο του, άλλα απρόοπτα και ανεπάντεχα εμφανίζονται μόνα τους. Αυτός είναι ο λόγος που οι ανατροπές στην Αγνοούμενη συνεχίζονται μέχρι την τελευταία σελίδα.

Αν και ήταν το πρώτο σας μυθιστόρημα, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Το περιμένατε;
Για μένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Η Αγνοούμενη έγινε τόσο δημοφιλής, ώστε μπήκε στους καταλόγους των μπεστσέλερ σε ολόκληρη την Αμερική. Ήταν κάτι που δεν περίμενα αλλά με ενθουσίασε και με συγκίνησε, αφού τόσο πολλοί αναγνώστες απόλαυσαν τις ιστορίες της Τζέσικα Σο. Τώρα πια μπορώ να θεωρήσω τη συγγραφή ως το επάγγελμά μου και είμαι ευγνώμων στους αναγνώστες που μου έδωσαν αυτή τη δυνατότητα.

Γιατί τα αστυνομικά μυθιστορήματα είναι τόσο δημοφιλή;
Πιστεύω ότι οι αστυνομικές ιστορίες θα είναι πάντα δημοφιλείς, επειδή μέσα από αυτές μπορούμε να λύσουμε μυστήρια καθισμένοι αναπαυτικά στην πολυθρόνα ή στον καναπέ μας. Μας συναρπάζει αυτή η διαδικασία επίλυσης δύσκολων παζλ με τη συγκόλληση κομματιών μιας ιστορίας, καθώς προσπαθούμε να μαντέψουμε την τελική έκβαση πριν αυτή μας αποκαλυφθεί στο τέλος του βιβλίου που διαβάζουμε ή στο τέλος μιας ταινίας που παρακολουθούμε.

Κατά πόσο βοηθά το διαδίκτυο στην προώθηση του έργου του συγγραφέα;
Το διαδίκτυο είναι ένας εκπληκτικός τρόπος επικοινωνίας με τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Μπορείς να τους ενημερώσεις για τα επόμενα σχέδιά σου και να μάθεις τη γνώμη τους για τη δουλειά σου. Λατρεύω να βλέπω τις διαφορετικές εκδόσεις των βιβλίων μου στο Instagram!

Πώς νιώθετε που το βιβλίο σας μεταφράστηκε στην ελληνική γλώσσα;
Οι μεταφράσεις των βιβλίων μου είναι ό,τι πιο όμορφο, γι’ αυτό και ενθουσιάστηκα όταν είδα την ελληνική έκδοση. Ελπίζω πραγματικά οι Έλληνες αναγνώστες να απολαύσουν την Αγνοούμενη κι εύχομαι στο μέλλον να διαβάσουν και τις υπόλοιπες ιστορίες της Τζέσικα Σο.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία και σας εντυπωσίασε;
Διάβασα πρόσφατα το The Last Thing He Told Me της LauraDave, ένα θαυμάσιο βιβλίο που το τελείωσα μέσα σε δυο μέρες• αφηγείται μια ιστορία γεμάτη αγωνία με ροή εξαιρετική, γι’ αυτό άλλωστε επιλέχτηκε από το ReeseWitherspoon’sBookClub και κατανοώ γιατί άρεσε τόσο πολύ στη Reese! Το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Μετάφραση από τα αγγλικά: Απόστολος Σπυράκης