Music Town…
Την δεκαετία του 2000, όταν άνθιζε το ΤουΛουΠουΜου, το Μουσικό Τμήμα του ΤΕΙ Άρτας κι ένα σωρό σπουδαστές σπούδαζαν το χόμπι τους, προσπαθώντας να το κάνουν επάγγελμα, υπήρχε πρόβλημα με τα μουσικά σχήματα στα μαγαζιά… πρόβλημα με το ωράριο, καθώς μετά τη 1 έπρεπε να κλείνουν, να χαμηλώνουν τη μουσική και τα λοιπά…
Όπως είναι σύνηθες στη μικρή μας πόλη, έπεφταν καρφώματα στην Αστυνομία για το ωράριο, έπεφταν τα γραψίματα και τα λοιπά… τότε λοιπόν είχα επισημάνει πως ο Δήμαρχος Αρταίων, ο Πάνος Οικονομίδης, θα μπορούσε να ζητήσει τουλάχιστον ΠαρασκευοΣαββατοΚύριακο, να ζητήσει παράταση του ωραρίου για τα μαγαζιά στα οποία έπαιζαν Φοιτητικές μπάντες, για να υπάρξει μια ώθηση σε μια διαφορετικού τύπου διασκέδαση…
Θεωρούσα –τότε πριν 15 και πλέον χρόνια- πως αν γίνονταν γνωστό και παραπέρα, θα επισκέπτονταν την Άρτα και άλλοι πολίτες, να διασκεδάσουν με τις νεανικές αυτές ορχήστρες με τους σπουδαστές πολλοί εκ των οποίων ήταν σπουδαία ταλέντα… ουδέν έγινε και τα πράγματα ακολούθησαν την πεπατημένη…
Το θυμήθηκα διαβάζοντας μια ανάρτηση στο facebook από τον «Χουλιο Βαγγελη» που αναφερόμενος στις κομπανίες των φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών έγραψε: «Πάν παίζουν έξω στο δρόμο και δεν τους ενοχλεί κάνεις, έρχονται παίζουν στα μαγαζιά μας, και λογοδοτούμε με όποιον ομιλεί ελληνικά»!!!!
Σε ερώτηση του Stathis Bartzokas «Τι έπαθες πάλι;» ο «Χούλιο», που είναι και της εστίασης, άρα γνώστης έγραψε: «κοίτα να δεις γιατρέ πως έχει η φάση… Έρχονται φοιτητές, η, φίλοι αρτινοί και μου λένε, να παίξουμε για πάρτι μας γτ έχουμε γενέθλιά, γιορτή, Χριστούγεννα, Πάσχα, και τους λέω πρέπει να βάλουμε ένσημα η πρέπει να λογοδοτήσω για αυτό το ιβεντ, και δεν μπορούν να καταλάβουν, και δεν μπορούν να μπουν στην θέση μου, ενώ στο δρόμο έξω μπορούν να παίξουν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να τους ζητήσει κανείς τα ρέστα, όπως γίνεται έξω στο δρόμο θα μπορούσε να γίνει και μέσα στα μαγαζιά αφού δεν υπάρχει σκοπός, αλλά ευχαρίστηση, αλλά δεν, αυτό ήταν το ποστ μου, γτ δεν…».
Σε νέα ερώτηση του Stathis Bartzokas «οι άλλοι πως βάζουν ορχήστρες;» ο «Χούλιο» είπε: γιατρέ μιλάμε για φιλική συμμετοχή… Με πληρωμή και ένσημα εγώ μπορώ, οι φοιτητές και όσοι είναι εραστές τις τέχνης, μπορεί να χάσουν επιδόματα κτλ, μπέρδεμα η φάση και χαλάει όλη την φάση… Ξέρεις ότι στα πάρτι σου αν δεν έχεις ασφάλιση τον dj σου και τον πιάσουν έχει πρόστιμο 11,053?.. Αν δεν ξέρεις και δεν το έχετε κάνει ποτέ, είστε τυχεροί..»!!!
****Πράγματι, ο «Χούλιο» έπιασε τον ταύρο απ’ τα κέρατα που λένε… μετά το 2010 και επί μνημονίων, με τους νόμους και τους αστυνόμους που μας επιβλήθηκαν από την «μαντάμ Μέρκελ» και τους υπόλοιπους νταβατζήδες, τα πράγματα δυσκόλεψαν…
Θεσμοθετήθηκαν πρόστιμα για ανασφάλιστους εργαζόμενους (το 11.053 γιούρο που λέει ο Χούλιο), που μάλιστα ΔΕΝ σβήνονται, ενώ καθιερώθηκε επίσης και ασφάλιση για τους μουσικούς σε πανηγύρια, καφέ, μπαρ και τα λοιπά, έστω και λίγες ώρες… φυσικά παραμένει το ωράριο και η ηχορύπανση…
Και σου λέει τώρα ο Βαγγέλης… φίλε μου, όταν τα παιδιά παίζουν στη Σκουφά, ακόμα και με ηχεία, ουδείς ταράζεται… αν παίξουν στα φιλικάτα σε μαγαζί, την έβαψες… θα σου την πέσουν οι ΙΚΑτζήδες και οι Επιθεωρατζήδες θα πλακώσουν και τα «εκατά», οπότε πάει χαλαστή η κολτσίνα…
Θα μου πείς, και τι να γίνει; Αν το αφήσουν στο… «φρι», θα πάει η καταστρατήγηση σύννεφο… διότι υπάρχουν και οι επαγγελματίες μουσικοί, που το θέλουν το ένσημο… άσε που θα χάσουν και δουλειές…
****Ερώτημα, θέλουμε να γίνει η πόλη της Άρτας Music Town, με φοιτητικές μπάντες να παίζουν έκαστη το είδος της, αλλού ρεμπέτικα και λαϊκά κι αλλού τζαζ και ραπ κι αλλού δημοτικά; Αν θέλουμε τότε ο νέος Δήμαρχος Αρταίων, να βρει την κατάλληλη διάταξη, που να μπορεί ο ίδιος να δίνει παράταση ωραρίου το ΠουΣουΚου… επίσης με το αιτιολογικό πως οι φοιτητές εκεί πέρα δεν κάνουν επάγγελμα αλλά την «πρακτική τους εργασία», μπορεί να προσπερασθεί «νομότυπα», η «καρμανιόλα» του… «11.053 γιούρο το κεφάλι»!!!
Κι εδώ που τα λέμε οι δυνατές φωνές και οι βιρτουόζοι των μουσικών οργάνων δεξιοτέχνες, επί του πρακτέου, στο «πατάρι» και live, δεν αναδεικνύονται;
Λοιπόν θέλουμε να μετατρέψουμε την πόλη μας, τη μικρή μας πόλη, που επιλέξαμε να ζούμε, να εργαζόμαστε και να συνταξιοδοτηθούμε, να γίνει κάτι άλλο, διαφορετικό, από τους λοιπούς γειτονικούς προορισμούς; Ιδού η Ρόδος… ας επιχειρήσουμε να αξιοποιήσουμε το πάθος των φοιτητών για τη μουσική και να το κάνουμε συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης… να το κάνουμε «πάθος ποιοτικής διασκέδασης» για ντόπιους και ξένους…
Ο λάκκος του άλλου…
Η κυβέρνηση, -λέει- μετά την επιστολική ψήφο, ετοιμάζει αλλαγές στον εκλογικό νόμο, προκειμένου , “να αποτρέψουν το φαινόμενο τα μικρότερα κόμματα να λαμβάνουν περισσότερες έδρες από άλλα που έχουν περισσότερες ψήφους”!
Το σχέδιο φέρνει στο προσκήνιο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και όπως σημειώνει ο Β. Σκουρής (IENERGEIA.GR) κατ΄ ουσίαν, το Μαξίμου φέρνει αλλαγές που ενισχύουν τα μεγάλα κόμματα σε βάρος των μικρών: Με το νέο σύστημα, πχ, στις ευρωεκλογές του 2019 η ΝΔ θα ελάμβανε 9 έδρες αντί για 8, ο ΣΥΡΙΖΑ 7 αντί για 6, το ΠΑΣΟΚ το ίδιο (2 έδρες), όπως και η Ελληνική Λύση (μία έδρα) ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή θα έχαναν από μια έδρα (θα ελάμβαναν από μια αντί για δυο που έλαβαν)!
Με το νέο εκλογικό βήμα, που εφόσον επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας θα έρθει προς ψήφιση αρχές του χρόνου, ένα κόμμα που ξεπερνάει το 3%, όπως ορίζεται από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ισχύει στις ευρωεκλογές, θα μπει στην κατανομή αλλά οι πιθανότητες να κερδίσει έδρα ευρωβουλευτή θα είναι μικρότερες απ’ ότι έως τώρα!
***** «Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου μπορεί να πέσει μέσα ο ίδιος!» επισημαίνει ο Σκουρής, ενθυμούμενος πως κάποτε, παλιά, έφτιαξαν ένα εφιαλτικό εκλογικό σύστημα για να μείνει εκτός Βουλής η ΕΔΑ- και αυτή βγήκε δεύτερο κόμμα…
ΤΡΑΝΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ
Τώρα γυρίζω και κυττάω
και τη ζωή μου αναμετρώ:
πόσο μεγάλη ήταν η φόρα,
πόσο το πήδημα μικρό!
Κώστας Ουράνης
Ποιητής (1890-1953)
ΕΙΠΑΝ…
«Η μήτρα του προβλήματος είναι το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα υγιές και καθαρό πρωτάθλημα. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους… Οι παρεμβάσεις δεν έχουν αποδώσει. Ούτε η κυβέρνηση ούτε οι ΠΑΕ έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους»
O υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τόσο τους δικαστικούς λειτουργούς όσο και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, για το φαινόμενο της οπαδικής βίας.
…και ΕΓΡΑΨΑΝ
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Κίσινγκερ, που βαραίνει αποφασιστικά στην υστεροφημία του, ήταν η απόλυτη περιφρόνησή του για το διεθνές δίκαιο, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και, γενικότερα, όσους δεν διαθέτουν ισχύ. Βομβάρδισε με σφοδρότητα την Καμπότζη στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Ηταν πίσω από το πραξικόπημα κατά του Αλιέντε στη Χιλή. Αδιαφορούσε για την άγρια καταστολή που ασκούσαν οι στρατιωτικοί στην Αργεντινή. Υποστήριζε την αποαποικιοποίηση, αλλά ήθελε η Πορτογαλία να εξακολουθεί να κατέχει την Ανγκόλα και τη Μοζαμβίκη. Διέταξε την παρακολούθηση των τηλεφώνων 17 ανθρώπων, περιλαμβανομένων δημοσιογράφων και μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Και φυσικά δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα στο να κατέχει η Τουρκία ένα μέρος της Κύπρου.
Οι Financial Times θυμίζουν ένα αγαπημένο του καλαμπούρι: «Το παράνομο το κάνουμε αμέσως. Το αντισυνταγματικό θέλει λίγο περισσότερο χρόνο». Κι όταν σε μια συνέντευξή του στην Οριάνα Φαλάτσι χαρακτήρισε τον εαυτό του καουμπόι, ο Νίξον έγινε έξαλλος κι έκανε εβδομάδες να του μιλήσει.
(Μιχάλης Μητσός στην εφ. ΤΑ ΝΕΑ)
Από τον Ν.Α.Σ.