O Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης για τη διακήρυξη λειτουργίας των ΣΜΑ

Χωλαίνει σε 3 σημεία

«Όλα καλά» απαντά ο πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ στο Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων

Ν. Καλαντζής: ήταν απόφαση συλλογικού οργάνου-ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες

 

Διάσταση απόψεων καταγράφεται ανάμεσα στο ΔΣ του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τη διακήρυξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, και του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Απαντώντας στις καταγγελίες του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων περί φωτογραφικού διαγωνισμού για την ανάθεση της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ο πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ Νίκος Καλαντζής, αναρωτιέται αν «θα πρέπει να απαντήσει το ΔΣ ενός δημόσιου φορέα το οποίο εφάρμοσε όλες τις νόμιμες, δεοντολογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, όταν εγκαλείται από έναν επιχειρηματικό όμιλο με το ερώτημα “γιατί δεν προσάρμοσες τη διακήρυξη του έργου/υπηρεσίας στα μέτρα μου;””…

Ο κ. Καλαντζής με επιστολή που κοινοποίησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, απαντά στο υπόμνημα του Αστικού ΚΤΕΛ για την απαιτούμενη εμπειρία και την χρηματοοικονομική κατάσταση του υποψήφιου αναδόχου. Τονίζοντας πως ο ανάδοχος πρέπει να έχει εμπειρία λειτουργίας ενός ΣΜΑ τουλάχιστον για ένα έτος, ενώ η ζητούμενη οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια είναι στα “ελάχιστα επίπεδα”.
Μιλώντας για το σκεπτικό της προκήρυξης τονίζει: “Η εν λόγω ανάθεση της υπηρεσίας αντιμετωπίζεται από το ΦΟΔΣΑ Ηπείρου ως ένα αρκετά σύνθετο έργο που όχι μόνο ξεφεύγει από τα στενά όρια των υπηρεσιών μεταφοράς (απορριμμάτων) αλλά απαιτεί σημαντική τεχνική, λειτουργική και οικονομική επάρκεια, απαιτεί προμήθεια επιπλέον αναγκαίου κινητού εξοπλισμού και κυρίως απαιτεί συντονισμό ενεργειών και δράσεων σχεδόν σε όλη την έκταση της Ηπείρου. Τα ανωτέρω αποτελούν κατά τη γνώμη μας, τα πλέον απαραίτητα στοιχεία ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί ορθολογικά και οικονομικά, η συγκέντρωση, συμπίεση, φόρτωση και τελικά η μεταφορά των απορριμμάτων προς τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) καθώς και του υπολείμματος από τη ΜΕΑ προς τους λειτουργούντες Χώρους Υγειονομικής Ταφής”.

Οι επισημάνσεις Περιφερειάρχη
Παρόλα αυτά, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του επισημαίνει πως τρία σημεία της διακήρυξης που έγινε από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, δεν συμβαδίζουν με την εγκεκριμένη μελέτη βάσει της οποίας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτήθηκε η προμήθεια του εξοπλισμού τους.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Δεν είμαι αυτός που θα κρίνω αν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον ή όχι, ούτε μπορώ να πω γιατί μια εταιρεία που ενδιαφέρεται έκανε μια ένσταση ή εξέφρασε μια άποψη. Το σίγουρο όμως είναι διαβάζοντας τη διακήρυξη ότι ως υπεύθυνος Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ηπείρου που έχουμε ασχοληθεί και με το εργοστάσιο και με τους ΣΜΑ, υπάρχουν κάποια θέματα που δεν τα έχει λάβει υπόψη η διακήρυξη.
Πρώτον εμείς έχουμε σύμβαση με τους προμηθευτές των μηχανημάτων που έχουν αγοραστεί για να εγκατασταθούν στους οκτώ ΣΜΑ, σύμφωνα με την οποία έχουν εξάμηνη υποχρέωση εκπαίδευσης προσωπικού. {…}. Είναι σύμβαση που θα έπρεπε να τη γνώριζαν από τον Φορέα.
Το δεύτερο, είναι ότι η μελέτη της Περιφέρειας για τις ποσότητες των απορριμμάτων, προβλέπει τα μηχανήματα που αγοράσαμε για τους οκτώ ΣΜΑ που σημαίνει ότι αυτά φτάνουν. Αν χρειάζονται παραπάνω μηχανήματα, θα το δουν στην πράξη. Ένας που θα τα αναλάβει το έργο πρέπει να είναι έτοιμος μην τυχόν χρειάζονται περισσότερα από αυτά που προβλέπει η μελέτη της Περιφέρειας και η οποία έχει εγκριθεί για την ένταξή της στο Ε.Π. της Ηπείρου (ΕΣΠΑ)

Το τρίτο σημείο αφορά τις ποσότητες: Υπάρχει απόφαση του Περιφερειάρχη – εξήγησε- από τις 15/01/2021 για 67,694 τόνους. Σχεδόν έχουν προϋπολογίσει διπλάσια ποσότητα τονάζ ανά έτος, το οποίο δεν ισχύει. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν ταυτιστούν με τις αποφάσεις που μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει. Και τα τρία σημεία είναι λανθασμένα και βγάζουν άλλο αποτέλεσμα. Μπορεί αυτός που συνέταξε τη διακήρυξη να μην τα έλαβε υπόψη. Τουλάχιστον αυτά τα σημεία, γιατί μπορεί να υπάρχουν κι άλλα.

Η απάντηση στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων
Απαντώντας στο υπόμνημα – διαμαρτυρία της εταιρείας «Μονοπρόσωπη Μεταφορική ΙΚΕ», που σύστησαν οι μέτοχοι της Αστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. με σκοπό να συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ο πρόεδρος του ΑΣΔΣΑ Νικόλαος Καλαντζής υπερασπίζεται τις αποφάσεις του Δ.Σ. και τους όρους της διακήρυξης, απορρίπτοντας το αίτημα ακύρωσης του διαγωνισμού και τη διακήρυξή του με νέους όρους.
Την απάντηση την κοινοποιεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτ. Μακεδονίας στην Περιφέρεια Ηπείρου στο Γραφείο Περιφερειάρχη στη Γραμματεία Περιφερειακού Συμβουλίου και στους Δήμους μέλη του ΑΣΔΣΑ ΔΕ Περ. Ηπείρου.

Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, από πλευράς Δ.Σ Α.Σ.Δ.Σ,Α Π. Ηπείρου (ΦοΔΣΑ Π. Ηπείρου) και αναφορικά με τη σύνταξη, ολοκλήρωση και έγκριση των τευχών του διαγωνισμού τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες:
•εντολή του Προέδρου στην Υπηρεσία για εκπόνηση μελέτης, σύνταξη διακήρυξης και τευχών δημοπράτησης (Ν. 4412/2016 ως ισχύει),
•πολύωρες συζητήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο Α.Σ.Δ.Σ.Α για τους όρους δημοπράτησης,
•σύσταση ομάδας εργασίας μελών του Δ.Σ Α.Σ.Δ.Σ.Α Δ.Ε Π. Ηπείρου για την εισήγηση όρων διακήρυξης και
•έγκριση αυτών από το Δ.Σ του Α.Σ.Δ.Σ.Α με ευρεία πλειοψηφία.

Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η απόφαση ελήφθη από ένα συλλογικό όργανο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ.Δ.Σ.Α Π. Ηπείρου και όχι από ένα μονοπρόσωπο, τον Πρόεδρο αυτού.
Ειδικότερα δε και πριν την έγκριση μελέτης και των όρων δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας (αρ. απόφασης 38/2021 ΑΣΔΣΑ Ηπείρου) συγκροτήθηκε 7μελή ομάδα εργασίας από μέλη του ΔΣ ΑΣΔΣΑ η οποία και εισηγήθηκε τελικά μεταξύ άλλων: την αλλαγή του τρόπου δημοπράτησης με μοναδικό κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, τον καθορισμό της ζητούμενης τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας, της αλλαγής του χρόνου διάρκειας της σύμβασης σε 12 μήνες (με προαίρεση άλλους 6 μήνες), την προσθήκη διευκρίνησης όρου ότι ο ανάδοχος οφείλει να εμφανίσει τον επιπλέον ζητούμενο εξοπλισμό κατά την υπογραφή της σύμβασης και όχι νωρίτερα», σημειώνει μεταξύ άλλων στην απάντηση ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Σ.Α Δ.Ε. Ηπείρου.