«Off -Η ζωή αρχίζει όταν κλείνεις το κινητό» Σ.Γκαρνιέ
Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς
Δεν έχετε παρατηρήσει , τέσσερα άτομα σε μια παρέα ,όλοι τους να έχουν καρφώσει το βλέμμα στις οθόνες των κινητών και να μιλούνε καθόλου; Από τα εικονοστοιχεία της επανάστασης των έξυπνων κινητών μας παρασέρνει και μας απορροφά, για ατέλειωτα δευτερόλεπτα ,στη μικροοθόνη μιας συνδεδεμένης μικροζωής.
Θα πει κάποιος που είναι το κακό όταν όλοι κάνουν το ίδιο ;Αυτό δεν είναι πρόοδος ; Αυτή δεν είναι η νέα κανονικότητα ;
Δεν πρόκειται πια για μόδα ,αλλά για μια νέα πραγματικότητα. Μια νέα εικονική πραγματικότητα .Αυτό το εργαλείο , αυτό το απλό τηλέφωνο , έγινε ο απαραίτητος σύντροφός μας , ένα αντικείμενο από το οποίο δυσκολευόμαστε να απομακρυνθούμε. Με το κινητό αλλάξαμε σιγά σιγά όλη μας τη ζωή .
Σε αυτό το βιβλίο ο Στέφαν Γκαρνιέ προσπαθεί να δείξει πόσο άχρηστα και ενοχλητικά είναι τα έξυπνα κινητά που θεωρούμε τόσο απαραίτητα. Η πραγματική αιτία της τοξικότητάς τους είναι η υπέρμετρη χρήση τους. Τα κινητά είναι μόνο μια λεπτομέρεια μέσα σε χίλιες δυο άλλες που έχουν αλλάξει τη ζωή μας. Πόσο ανώφελο και ενοχλητικό είναι το έξυπνο κινητό. Δεν είμαστε οπισθοδρομικοί . Γιατί πράγματι το εργαλείο αυτό είναι χρήσιμο , αποτελεσματικό και ισχυρό μόνο όσο το ελέγχουμε εμείς , όχι όταν αρχίζει να κατευθύνει αυτό τη ζωή μας. Κατέληξε να γίνει μέρος της καθημερινής μας δραστηριότητας ,που εξαπλώνεται τάχιστα , μέχρι να καταλάβει μια ολάκερη πλευρά της ζωής μας.
Αδύνατο να ξεκολλήσουμε από αυτό, αδύνατο να περάσουμε μια ολόκληρη μέρα χωρίς αυτό έτσι και το ξεχάσουμε στο σπίτι. Έχει γίνει τόσο απαραίτητο όσο με τα κλειδιά του διαμερίσματός μας. Όταν είμαστε συνεχώς απορροφημένοι σε ό,τι συμβαίνει στην οθόνη μας , εξαφανίζεται η πραγματική ζωή που τρεμοσβήνει γύρω μας. Αποκοβόμαστε από τη ζωή. Χαιρόμαστε τους φίλους μας χωρίς κινητό.
Ατυχήματα μπορούν να αποφευχθούν αν κλείνουμε που και που το κινητό. Μπορεί να φάμε τα μούτρα μας πάνω σ΄ έναν στύλο ή σ΄ ένα κολονάκι πεζοδρομίου την ώρα που περπατάμε με τα μάτια καρφωμένα στο κινητό και στέλνουμε SMS .Να τσακίσουμε το μικρό μας δαχτυλάκι στη γωνία του τραπεζιού του σαλονιού την ώρα που διασχίζουμε το δωμάτιο πληκτρολογώντας .Να μη δούμε το πεζοδρόμιο ή το σκαλοπάτι της σκάλας. Σήμερα όταν είναι κάποιος αυτόπτης μάρτυρας σ΄ ένα ατύχημα ή σε μια καταστροφή αντί να καλέσει το Πρώτων Βοηθειών και την Άμεση Δράση , η πρώτη του αντίδραση είναι να φωτογραφίσει ή να βιντεοσκοπήσει το γεγονός για να το κοινοποιήσει στα κοινωνικά δίκτυα. Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε 6 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες , το 22% των θυμάτων θανατηφόρων ατυχημάτων στο οδόστρωμα είναι πεζοί.
Τα μισά ατυχήματα οφείλονταν στην απροσεξία των πεζών, που χρησιμοποιούσαν εκείνη την ώρα το κινητό τους. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά όταν περπατάμε. Η χρήση του κινητού την ώρα που οδηγούμε είναι επικίνδυνο. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το 40% των ζευγαριών προτιμά να χρησιμοποιεί τα κινητά και να στέλνει SMS ή να παραμένει στα δίκτυα παρά να κάνει έρωτα!! Πολλοί χρησιμοποιούν το κινητό στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ,έστω για λίγο…Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ ματιών και έξυπνου κινητού πρέπει να είναι τριάντα εκατοστά το λιγότερο, για να μην δημιουργούνται προβλήματα οράσεως. Όταν στέλνουμε μηνύματα ,το « καλημέρα» αντικαταστάθηκε από το « που είσαι; ».
Έχετε αναρωτηθεί πόσες φορές την ημέρα ελέγχετε το τηλέφωνό σας ; Μια βρετανική μελέτη βρήκε ότι τα άτομα από 18 έως 34 ετών ελέγχουν τις ειδοποιήσεις στα κινητά τους κάθε 10 λεπτά. Κάντε τον λογαριασμό για μια μέρα : είναι μεγάλος!!
Καλύτερα πρόσωπο με πρόσωπο παρά « γραμμή με γραμμή».
Αν όμως κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας , αν επανακτήσουμε την ισορροπία της εξάρτησής μας από ντο κινητό και το χρησιμοποιούμε σωστά , θα ξαναβρούμε στιγμές , βλέμματα, μικρές χαρές που χθες μας φαίνονταν πολύ προφανή, πολύ φυσικά και σήμερα, πολλές φορές , δε βλέπουμε πια.
Αυτό που προτείνει ο συγγραφέας είναι να ξαναμάθουμε να σηκώνουμε το κεφάλι από τις οθόνες μας , ν΄ αρχίσουμε σιγά σιγά την αποτοξίνωση , εφαρμόζοντας κάποια κόλπα σε καθημερινή βάση , να ξαναανακαλύψουμε την ομορφιά της ζωής , της πραγματικής ζωής.
Η ζωή αρχίζει όταν κλείνεις το κινητό.
Κλείστε το τηλέφωνό σας. Απενεργοποιείστε το κινητό σας. Όταν απενεργοποιούμε το κινητό μας , ενεργοποιούμε τη ζωή μας .
Σηκώνω το κεφάλι, ξαναανακαλύπτω το σύμπαν μου.
Και συνδεθείτε με τη ζωή σας, σήμερα κιόλας.
Η ζωή μας στο On , το κινητό μας στο Off
Στο τέλος του βιβλίου θα βρούμε ένα τεστ για να αξιολογήσουμε πόσο εξαρτημένοι είμαστε από το έξυπνο κινητό μας.
Ο Στεφάν Γκαρνιέ γεννήθηκε στη Λιόν της Γαλλίας το 1974. Είναι συγγραφέας , κειμενογράφος και στιχουργός. Ζει μεταξύ Λιόν και Παρισιού. Άλλο έργο του είναι « Ζήσε όπως η γάτα» ,που έγινε διεθνές μπεστ σέλλερ.
Εκδόσεις Λιβάνης 2019 σελ. 238