Rheinische Post: Ιωάννινα, η ελληνική Σίλικον Βάλεϊ

Στις γερμανικές επιχειρήσεις πληροφορικής που εγκαθίστανται στα Ιωάννινα αναφέρεται η Rheinische Post, σε ένα θέμα που εδώ και καιρό αποτελεί αντικείμενο δράσης της Περιφέρειας Ηπείρου.
«Όταν ο Φιλιπ Ντόιτσερ, μηχανικός πληροφορικής στη γερμανική εταιρεία λογισμικού TeamViewer, άκουσε για πρώτη φορά για τα Ιωάννινα σκέφτηκε: Φαίνεται ενδιαφέρον, αλλά που είναι;» Έτσι αρχίζει η ανταπόκριση της Rheinische Post, παρουσιάζοντας μία πόλη άγνωστη στο γερμανικό κοινό: Τα Ιωάννινα, τη «Σίλικον Βάλεϊ της Ελλάδας» όπως λέει ο δήμαρχος της πόλης Μωϋσής Ελισάφ, ένας χαρακτηρισμός που υιοθετεί η εφημερίδα του Ντίσελντορφ. «Σήμερα ο Ντόιτσερ είναι επικεφαλής της ελληνικής TeamViewer με έδρα τα Ιωάννινα», αναφέρει η Rheinische Post. «Η θυγατρική επιχείρηση αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς. ‘Ξεκινήσαμε στα τέλη του 2019 με 18 συνεργάτες’ λέει ο Ντόιτσερ. ‘Τώρα είναι ήδη 41, υπολογίζουμε φέτος να φτάσουμε τους 50, ενώ ο μακροχρόνιος σχεδιασμός προβλέπει 150 συνεργάτες’. Η TeamViewer από την πόλη Γκέπινγκεν δεν είναι η μόνη εταιρεία πληροφορικής που επέλεξε την Ελλάδα ως έδρα για να αναπτύξει τις δραστηριότητές της. Πριν από τους Σουαβούς είχε ήδη εγκατασταθεί στα Ιωάννινα η εταιρεία P&I από το Βίσμπαντεν».

Ποια είναι τα συγκρητικά πλεονεκτήματα; «Υπέρ της Ελλάδας συνηγηρεί ο συνδυασμός ενός αξιόλογου και ακόμη ανεκμετάλλευτου ανθρώπινου δυναμικού, των καλών τοπικών συνθηκών και της υποστήριξης που παρέχει η πολιτική. Η επιλογή των Ιωαννίνων οφείλεται κυρίως στο πανεπιστήμιο της πόλης, το οποίο, με 20.000 φοιτητές, ανήκει στα πιο αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Ιδιαίτερα η Σχολή Πληροφορικής, που ιδρύθηκε το 1993, έχει εξαιρετική φήμη». Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο που μετράει για τον Φϊλιπ Ντόιτσερ: «Ο ανταγωνισμός στην τοπική αγορά εργασίας δεν είναι ιδιαίτερα έντονος, κατά συνέπεια έχουμε πολλές πιθανότητες να προσλάβουμε, αλλά και να κρατήσουμε τους καλύτερους που εντοπίζουμε στην περιοχή. Στα Ιωάννινα πολλοί συνεργάτες είναι ακόμη καινούριοι, αλλά μπαίνουν γρήγορα στο πνεύμα της επιχείρησης και ταυτίζονται με την TeamViewer».

Tον Ιανουάριο του 2020, o Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, παρέστη και χαιρέτησε στο Τεχνολογικό Πάρκο την εκδήλωση «Ημέρα Καριέρας» που οργανώθηκε από τις εταιρίες Τεχνολογίας και Πληροφορικής, με σκοπό να συστηθούν στους υποψήφιους με στόχο πιθανή μελλοντική συνεργασία.
«Η εγκατάσταση εταιριών λογισμικού και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, αποτελεί για την Περιφέρεια μια από τις βασικότερες προτεραιότητες για την ανάπτυξη της περιοχής μας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της πληροφορικής. Είμαστε σε συνεχή επαφή τόσο με τα αρμόδια Υπουργεία, όσο και με τις ενδιαφερόμενες εταιρίες ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό το σχέδιο για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας, που θα δώσει δυναμική ανάπτυξης στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας και θα δημιουργήσει ένα σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας για τους απόφοιτους των σχολών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Να σημειωθεί πως από τον Σεπτέμβριο του 2017, η P&Ι Ελλάς ΕΠΕ, παρουσία 60 υψηλόβαθμων στελεχών της στο πεδίο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας από τη Γερμανία κι άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες, εκπροσώπων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας Ηπείρου, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Βόρειας Ελλάδας και της επιχειρηματικής κοινότητας των τεχνολογιών πληροφορικής και καινοτομίας, εγκαινίασε το «στρατηγείο» της στο Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων.
Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της εποχής, στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν, εκτός από τον Έλληνα ιδρυτή και CEO της εταιρείας Βασίλη Τριάδη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιώργος Καψάλης και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της επένδυσης της P&I στα Ιωάννινα, αλλά και στο πώς τέτοιες επενδύσεις ανοίγουν τον δρόμο για να παραμείνουν στη χώρα οι Έλληνες επιστήμονες.

Ο λόγος που επιλέχθηκαν τα Ιωάννινα για τη δημιουργία του νέου Κέντρου προγραμματισμού/ ανάπτυξης της πλατφόρμας/ προϊόντων HCM της P&I στη Βόρεια Ελλάδα είναι η πλεονεκτική τους θέση. Διαθέτουν ένα τοπικό οικοσύστημα που ευνοεί την καινοτομία και υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκών φορέων και εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Υπάρχει θετικό επιχειρηματικό κλίμα, υποστηρικτικές δομές και ευέλικτη Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και εξοπλισμένο Τεχνολογικό Πάρκο που παρέχει πλήρεις εγκαταστάσεις στην P&I Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης 1 Gb με οπτική ίνα. Διαθέτει υποδομές, δίκτυα που προσφέρουν γρήγορη διασύνδεση με Αθήνα – Θεσσαλονίκη-Γερμανία- Ευρώπη, ένα ανεκμετάλλευτο προς το παρόν περιφερειακό αναπτυξιακό δυναμικό, αναπτυσσόμενο τομέα πληροφορικής, ερευνητικά ακαδημαϊκά κέντρα και μια ισχυρή φοιτητική κοινότητα.