TO XΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΙΚΟΥ

(Ψηφίδες μνήμης στην θάλασσα της λήθης)
Του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου

ΜΕΡΟΣ-Β
Β.ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΙΚΟΥ.
19η Ιουλίου 1997
Αναχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπίας για την Μόσχα.
Υποδοχή της εικόνας της Παναγίας της Παντάνασσας της Βατοπεδινής (δώρο της Ι.Μ.Μ.Βατοπεδίου) και της ελληνικής αντιπροσωπίας από τον Ρώσο επίσκοπο Αλέξιο, ηγούμενο της Μονής Μεταμορφώσεως.
Μετάβαση των Ελλήνων στην Μονή Μεταμορφώσεως όπου έγινε δέηση και εσπερινός. Την συνοδεία την αποτελούσαν
-Ο καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου με συνοδεία, οι βουλευτές Εμμανουήλ Μπετενιώτης, Δημήτριος Άλαμπάνος, Χρήστος Κηπουρός, Ανέστης Σαατσόγλου και Ιωάννης Καρακώστας, ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Χαράλαμπος Χριστόφορου, ο Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Ιγνάτιο Δ΄ με τον Αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Φακίνο ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Άνθιμος ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβος μετά της συνοδείας του ο Κωνσταντίνος Α. Τσιλιγιάννης ο κ.κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος και ο Γεώργιος Λυμπέρης με τη μεγάλη βυζαντινή χορωδία ιεροψαλτών των Αθηνών υπό τη διεύθυνση του κ. Λυκούργου Αγγελόπουλου και πρωτοψάλτες τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη και Γεώργιο Κωνσταντίνου.

20 Ιουλίου 1997
Άφιξη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο μεγάλο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου. Στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπήρχε η χρυσοποίκιλτη μεγάλη λάρνακα των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και στον απέναντι ναό του Αγίου Πνεύματος ο τάφος του. Εκεί οι Ρώσσοι και οι Έλληνες Μητροπολίτες με έναν μεγάλο αριθμό κληρικών, με δυο χορωδίες (ρωσική και ελληνική) και με ένα μεγάλο πλήθος Ελλήνων και κυρίως Ρώσσων πιστών, παρέστησαν σε μία λαμπρότατη λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.
Το απόγευμα η αποστολή παρέστη στον Μεγάλο Εσπερινό της εορτής της Παναγίας του Kazan.

21 Ιουλίου 1997.
Η ελληνική αντιπροσωπία συμμετείχε στην θεία λειτουργία για την μεγάλη εορτή της Παναγίας του Kazan στην Κόκκινη πλατεία καθώς και στην λιτανεία που ακολούθησε.
Μετά το τέλος της λιτανείας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Ρωσίας Αλέξιος έδωσε στον Μητροπολίτη Άρτας Ιγνάτιο Δ΄χρυσή λάρνακα με το σεπτό λείψανο του Οσίου Μαξίμου του Γραικού και επί πλέον μια φορητή εικόνα του Οσίου από την Λαύρα του Αγίου Σεργίου.
Στην συνέχεια ο Πατριάρχης έδωσε και στον ηγούμενο της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου μία μεγαλύτερη ξυλόγλυπτη λάρνακα που περειείχε ένα μεγαλύτερο λείψανο του Οσίου. Ανταλλάχτηκαν δώρα και εκφωνήθηκαν ευχαριστήριοι και ευχετήριοι λόγοι. Ο ευχαριστήριος λόγος του κ.κ. Ανθίμου, ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου ήταν απλός και διακριτικός.
Ο ευχαριστήριος λόγος του κ.κ. Ιγνατίου ήταν λιτός με πολλούς συμβολισμούς και συγκινητικότατος, όπου, μετά το τέλος της ομιλίας του, επέδωσε στον Πατριάρχη ένα περίτεχνο αργυρό πινάκιο με ανάγλυφη παράσταση του γεφυριού της Άρτας και δύο χρυσοκεντημένα καλύμματα.
Ο ευχαριστήριος λόγος του κ. Εφραίμ ήταν μεστός από συμβολισμούς και ο ευχετήριος του ήταν πλήρης από υψηλά και υπερήφανα χριστιανικά και κοινωνικά μηνύματα. Στο τέλος του λόγου του έδωσε ως δώρο στον Πατριάρχη μία μεγάλη χρυσή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, αντίγραφο της ομώνυμης εικόνας της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

26 -27 Ιουλίου 1997
Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου με τα λείψανα του Αγίου.
Μετά από 481 έτη ο Όσιος Μάξιμος επιστρέφει στην Μονή της μετανοίας του. Τελέστηκε πανηγυρική αγρυπνία σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό. Την ακολουθία της αγρυπνίας του Οσίου Μαξίμου την συνέταξε ο γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός.
11 Οκτωβρίου 1997. Λείψανο του Αγίου Μαξίμου του Γραικού μεταφέρεται στην Άρτα από τον ηγούμενο της Ι.Μ.Βατοπαιδίου Αρχιμ.Εφραίμ με την συνοδεία του. Η μεγάλη σε πλήθος συμμετοχή των πιστών Αρτινών στη λιτανεία του ιερού λειψάνου του εξ Άρτης Αγίου Μαξίμου του Γραικού στο κεντρικό δρόμο «Ν. Σκουφά», από την πλατεία Κιλκίς μέχρι το ναό του Αγίου Γεωργίου ηταν συγκινητική. Παραβρέθηκαν στην υποδοχή και οι Μητροπολίτες, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίον κ.κ. Ιερόθεος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κυρός Μελέτιος, Νεαπόλεως και Σαμαρείας κ.κ. Αμβρόσιος και ο Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος.

12 Οκτωβρίου 1997
Κυριακή Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου. Στο μεγαλοπρεπές Αρχιερατικό Συλλείτουργο, μίλησε ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Μελέτιος ο οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων ότι δεν πρέπει, να αφήσουμε – να ξεθωριάσει στις συνειδήσεις μας η ψυχική αναγκαιότητα για καρπούς πίστεως και αγάπης.

12 Οκτωβρίου 1997
Κυριακή Πραγματοποιήθηκαν σχετικές εκδηλώσεις στην αίθουσα του Μ/Φ Συλλόγου ¨Σκουφάς» Πρώτα εκφωνήθηκε αναλυτική ομιλία για το έργο του Μαξίμου Γραικού από τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου
Γέροντα Εφραίμ .Ακολούθησε ομιλία του Κώστα Τσιλιγιάννη, του πρωτοστάτη για την ανακήρυξη ως Αγίου του Μαξίμου, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Όρθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.
Εν συνεχεία προβλήθηκε υπέροχο ντοκυμαντέρ από την επίσκεψη της 21-7-1997 της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Μόσχα. Κατά την ανωτέρω εκδήλωση στην αίθουσα «Σκουφάς» στήθηκε μεγάλη φωτογραφική έκθεση με δαπάνη της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, η οποία περιελάμβανε δύο θέματα, ήτοι:
α) Λεπτομέρειες από την παραλαβή και μετακομιδή των λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και
β) περί της Όρθοδοξίας στη Ρωσσία

Ψάλλομεν Μαξίμου τήν αείφωτον δόξαν, ός τού Κυρίου τών
λόγων ποιητής ανεδείχθη «όστις γάρ θέλει οπίσω μου
ελθείν» ακούων, έσπευσε τρέχων καί διά βίου Εκείνου μαθητής
ενεφάνη διό αυτού τά παλαίσματα θαυμάζοντες βοώμεν
Χαίρε, ειρκτής τής εν Μόσχα φανείς ισχυρότερος,
χαίρε, τών εκείσε βασάνων αναδειχθείς ανώτερος.
Χαίρε, ο ποιητής τού πρός Παράκλητον κανόνος,
χαίρε, ο διαμένων εν δόξη εις αιώνα αιώνος.
Χαίρε, Χριστού τού Θεού η αγία παράταξις,
χαίρε, Σατάν διαβόλου η τελεία κατάργησις.
Χαίρε, ο Σεργίου τού Οσίου κοσμήσας τήν Λαύραν,
χαίρε, ο εν Ρωσία εμφυσήσας τήν τού Άθωνος αύραν.
Χαίρε, λαμπηδών παμφαέστατος Εκκλησίας τού Χριστού,
χαίρε, αντιλήπτωρ ευσυμπάθητος τού τιμώντός Σε λαού
Χαίρε, χαιρετισμού τού εμού ο συλλήπτωρ,
χαίρε, ο τής ψυχής τής εμής αντιλήπτωρ
Χαίροις Μέγιστε Μάξιμε.